Όταν ο ένας κόβει (κυβέρνηση) και ο άλλος ράβει (τοπική διοίκηση-εδώ Δήμος Καβάλας), το κοστούμι που προκύπτει είναι ένας «κορσές», το βασανιστικό αυτό ρούχο που φορούσαν οι γυναίκες τον 19ο αιώνα.

Ένα τέτοιο κορσέ σχεδίασε η κυβέρνηση και έραψε η διοίκηση του Δήμου Καβάλας, στις 30, περίπου, γυναίκες που εργάζονται, εδώ και πολλά χρόνια, σαν σχολικοί τροχονόμοι στα σχολεία του Δήμου.

Με το που διακήρυξε η κυβέρνηση, πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων, ότι δεν πρόκειται να επιβάλει νέους φόρους, να μείνουν ήσυχοι οι μονίμως φορολογούμενοι, γιατί θα φροντίσει για τη «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης, βρέθηκαν οι «πρόθυμοι» να ψάξουν και να βρούνε τους μεγάλους φοροφυγάδες, αυτούς που για χάρη τους πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι αβάσταχτους φόρους. Και βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν με τεράστια, αστρονομικά ποσά, ανάλογα των φοροαπαλλαγών και προνομίων που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοβιομήχανοι, οι μεγαλοκατασκευαστές και μεγαλοκαναλάρχες της χώρας.

Βρέθηκαν, λοιπόν, οι φοροφυγάδες που αμείβονται με το αστρονομικό ποσό των 176€ τον μήνα, αυτοί που οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και σήμερα της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., χρησιμοποιούν ως σχολικούς τροχονόμους, βαφτίζοντάς τους «εθελοντές», τζάμπα εργαζόμενους δηλαδή, που επί τουρκοκρατίας και μέχρι τις δεκαετίες του ’50 και ’60 αυτή την εργασία την ονόμαζαν «αγγαρεία», δίνοντάς τους ένα «φιλοδώρημα», χωρίς καμία ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος, το οποίο είναι πολύ πιθανό λόγω της φύσης και του τόπου εργασίας τους.

Αυτούς τους μεγάλοφοροφυγάδες, που μέχρι σήμερα φοροδιέφευγαν, η διοίκηση του Δήμου, χωρίς να τους ενημερώσει, χωρίς να έχει υπογράψει ποτέ μαζί τους καμία σύμβαση, έχοντας, φυσικά, τα χέρια «ελεύθερα» από την κεντρική εξουσία, τους «έστειλε» στη σέντρα της Εφορίας.

Το ποσό το οποίο μέχρι και το οικονομικό έτος 2016 τους δινόταν ως «έξοδα κίνησης», από το οικονομικό έτος του 2017 καταχωρήθηκε ως εισόδημα στο εκκαθαριστικό της Εφορίας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σε αυτή ως εργαζόμενοι με εισόδημα, το οποίο προσαυξάνει το συνολικό φορολογήσιμο εισόδημα τους, με ότι αυτό συνεπάγεται. Σε πολλές δε περιπτώσεις, αυτό το εισόδημα (176€/μήνα) τους στερεί του δικαιώματος απολαβής κάποιου προνοιακού επιδόματος πείνας, που πολλές από αυτές τις εργαζόμενες αξιοποιούσαν, για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες, αφού τα 176€ δεν αρκούν ούτε για ένα δίμηνο λογαριασμό της Δ.Ε.Η. Επιπλέον, όσες πήραν τέτοια επιδόματα, γιατί δεν εμφάνιζαν στην Εφορία κανένα εισόδημα, τώρα είναι αναγκασμένες να επιστρέψουν τα ποσά που εισέπραξαν από τον φορέα για ολόκληρο το 2017.

Αυτή η απαράδεκτη εξέλιξη έχει αναστατώσει τις εργαζόμενες σχολικούς τροχονόμους, οι οποίες βρίσκονται, ιδιαίτερα αυτές που πρέπει να επιστέψουν χρήματα ως «αχρεωστήτως εισπραχθέντα», σε απελπιστική κατάσταση.

Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου να φροντίσει, ώστε να αποκατασταθεί η «ανωμαλία» στην οποία έσυραν αυτές τις εργαζόμενες, χωρίς καν να τις ενημερώσουν. Να διευθετηθεί το θέμα με τον τρόπο που γινόταν μέχρι τώρα έως ότου:

– Οι σχολικοί τροχονόμοι να θεωρηθούν μόνιμες θέσεις στα σχολεία, με συλλογική σύμβαση και ασφαλιστική κάλυψη, αναπόσπαστες με την προστασία των παιδιών, τόσο στο δημοτικό, όσο και στο Γυμνάσιο-Λύκειο.

– Να σταματήσει το καθεστώς του «φιλοδωρήματος» των 176 ευρώ και να ρυθμιστεί συνολικά το εργασιακό πρόβλημα όλων των εργαζομένων στην οδική ασφάλεια των μαθητών.

– Να θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση, ώστε να αναλάβουν οι σχολικοί τροχονόμοι περισσότερες αρμοδιότητες στα σχολεία (επιστασία, σχολικοί φύλακες κ.α.).

Μόνο ο ενωμένος αγώνας των εργαζόμενων ως σχολικών τροχονόμων, μαζί με το σύνολο των εργαζόμενων που τα δικαιώματά τους καταπατούνται, ανεξάρτητα από το πρόσημο που έχει η πολιτική που τα καταπατεί, είτε στην κυβέρνηση, είτε στην τοπική διοίκηση, στους Δήμους και τις Περιφέρειες, μπορεί να βάλει φρένο σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση και να κερδίσει μία ζωή όπου να ικανοποιούνται οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.