Από τις 12 έως τις 18 Οκτωβρίου 2026, το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας υποδέχθηκε ομάδα οκτώ (8) μαθητών και μαθητριών, με δύο εκπαιδευτικούς, του Liceo Scientifico “G. Battagnili” από τον Τάραντα της Ιταλίας. Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, οι μαθητές και οι μαθήτριες φιλοξενήθηκαν από Έλληνες συμμαθητές τους και πέρασαν μία εβδομάδα ουσιαστικής γνωριμίας με την ελληνική σχολική εκπαίδευση, την τοπική ιστορία και την σύγχρονη ζωή στην Καβάλα.
Το δελτίο Τύπου αναφέρει ακόμα τα εξής: «Στο ξεκίνημα της κοινής σχολικής εβδομάδας, παρουσίασε κάθε χώρα το εκπαιδευτικό της σύστημα τον 21ο αιώνα. Οι φιλοξενούμενοι περιηγήθηκαν στα δύο ιστορικά κτήρια του σχολείου και γνώρισαν την σπουδαία ιστορία του από αρχειακό υλικό. Μαζί με τους μαθητές της Γ΄ τάξης παρακολούθησαν μαθήματα ιστορίας, πληροφορικής, γεωλογίας/βιολογίας, φυσικής αγωγής κατά την διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος, καθώς και μάθημα παραδοσιακών χορών στον χώρο του πολιτιστικού συλλόγου «Το Κάστρο». Δημιούργησαν ιδιαίτερες χειροτεχνίες που αντάλλαξαν και πειραματίστηκαν με την τοπική κουζίνα στον χώρο του σχολείου. Εξερεύνησαν την παλιά πόλη και γνώρισαν βιωματικά (κυνήγι θησαυρού) τα ιστορικά μνημεία της. Συγκεκριμένα, στο τζαμί Χαλίλ Μπεη ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου «Το Κάστρο», Φώτη Λαζαρίδη. Συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήριο με τίτλο: «Δημιουργώντας αναμνήσεις από την Καβάλα», στον χώρο της δημιουργού Έλλης Πόλα. Ξεναγήθηκαν σε σημεία ενδιαφέροντος στο κέντρο της Καβάλας και επισκέφθηκαν το Δημαρχείο, όπου έγιναν δεκτοί από την αντιδήμαρχο παιδείας και προσχολικής αγωγής, Ανθή Χατζηφραντζή και την διευθύντρια προγραμματισμού και τουρισμού, Κορίνα Γανίτου. Επισκέφθηκαν το ιερό βαπτιστήριο αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, που είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Διέσχισαν το σωζόμενο τμήμα της Εγνατίας οδού και δραματοποίησαν την πορεία του αποστόλου Παύλου και των ακολούθων του αγίων Σίλα, Τιμοθέου και Λουκά προς τους Φιλίππους, για να κηρύξουν την χριστιανική πίστη σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης των δύο σχολείων, αναδείχθηκαν οι κοινές ρίζες του ελληνικού και ιταλικού πολιτισμού, έγινε κατανοητή η σημασία της γλωσσομάθειας και κυρίως ενισχύθηκαν οι διαπροσωπικές σχέσεις των μαθητών και μαθητριών και μελλοντικών ευρωπαίων πολιτών.
Η διευθύντρια του σχολείου, Χρ. Βαμβούρη και ο σύλλογος διδασκόντων ευχαριστούν θερμά τον πολιτιστικό σύλλογο «Το Κάστρο», την δημιουργό Έλλη Πόλα, καθώς και τους γονείς/κηδεμόνες της σχολικής κοινότητας για την πολύτιμη συνδρομή τους, ώστε αυτή η συνάντηση να παραμείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην μνήμη των μαθητών και μαθητριών των δύο σχολείων».














