Η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Καβάλας, «Δημωφέλεια», με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρίες, απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Η παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, την ίδια ημέρα που η γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε. υιοθέτησε το πρόγραμμα δράσης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας.
Η παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους Οργανισμούς και στις κοινωνίες, να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει, επίσης, να εφιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι, το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής, είναι συνολικό και μας αφορά όλους.
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) και των επίσημων φορέων του κράτους. Περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με αναπηρίες. Συχνά, δεν γνωρίζουμε τον μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας που ζουν με αναπηρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Η πρώτη παγκόσμια έκθεση για την αναπηρία αποκαλύπτει ότι, από το ένα δισεκατομμύριο άτομα με ειδικές ανάγκες παγκοσμίως, το ένα πέμπτο εξ αυτών, δηλαδή 110-190 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα τους. Επιπλέον, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται άμεσα από την αναπηρία, όπως οι άνθρωποι που τους φροντίζουν και τα μέλη της οικογένειας.
Στον Δήμο Καβάλας, εκτός των άλλων δομών εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρίες, λειτουργεί και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Κ.Δ.Α.Π. ΑμΕΑ), στο οποίο φοιτούν 25 εκπαιδευόμενοι. Τη διαχείριση του κέντρου έχει η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ». Επειδή φέτος, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η ετήσια εκδήλωση, οι εκπαιδευόμενοι στο κέντρο έγραψαν και ζωγράφισαν μηνύματα που πρέπει να τα δούμε και να τα διαβάσουμε όλοι για να προβληματιστούμε.
Ο Γιώργος έγραψε: «Μην μας θυμάστε μόνο αυτή την μέρα! Είστε μαζί μας μόνο στις 3 Δεκεμβρίου, τον υπόλοιπο χρόνο είμαστε μόνοι μας, να ανεβούμε στον Γολγοθά, ΕΜΕΙΣ και οι ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ μας. Γιατί τέτοια αντιμετώπιση; Τόσο πολύ διαφέρουμε από τους άλλους ανθρώπους; Θα έλεγε κανείς, ότι στις 3 Δεκεμβρίου είστε μαζί από οίκτο και λύπη. Κι όμως, αυτή η αίσθηση υπάρχει σ’ εμένα προσωπικά, αλλά και σε πολλά άλλα άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης και σε όλους όσοι ασχολούνται σε δομές ΑμΕΑ και είναι άξιοι πολλών συγχαρητηρίων και όχι μόνο. Ότι και να ειπωθεί, ή να γραφεί, γι’ αυτούς είναι λίγο. Μέσα μας υπάρχει ένα ενεργό ηφαίστειο αγανάκτησης, αλλάξτε τη στάση σας, δεν μας αξίζει αυτό. Ακούγομαι απόλυτος, αλλά η αγανάκτησή μου είναι μεγάλη. 3 Δεκεμβρίου: ημέρα επανάληψης και αναμενόμενων ευχών».
Η Λευκή ζητάει πράξεις: «Ημέρα ατόμων με αναπηρίες. Είναι η ημέρα για τα άτομα που είναι σε καροτσάκι, που δεν μιλάνε σωστά, η ζωή τους είναι διαφορετική. Όλοι ζούμε και θέλουμε η ζωή μας να αλλάζει, όχι μόνο για μία ημέρα, αλλά κάθε στιγμή της ζωής μας. Αφήστε τα γραφεία και ελάτε κοντά μας, για να μάθετε για τις δυσκολίες της ζωής μας. Δεν θέλουμε λόγια, αλλά ΠΡΑΞΕΙΣ! Δεν θέλουμε λύπη, αλλά ΕΚΤΙΜΗΣΗ και ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ!».
Την παρέμβαση της προέδρου της Δημοκρατίας ζητάει ο Μαρίνος: «Τα αισθήματά μου είναι συγκινητικά στον χαρακτήρα όπως είμαστε, γι’ αυτό ζητάμε την προσοχή και την ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ σας. Ευαισθησία όχι για μία μόνο ημέρα. Ζητάμε κάτι απλό, τη ΖΩΗ ΜΑΣ χωρίς στερήσεις και εμπόδια. Θέλουμε η ΒΟΥΛΗ να σκεφτεί για ΕΜΑΣ! Ζητάω από την κα Σακελαροπούλου, να αγκαλιάσει όλους ΕΜΑΣ και να μιλήσει με ΠΡΑΞΕΙΣ».