• Ευχόμαστε η επίσκεψη του έπαρχου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017, να αποτελέσει την απαρχή, για την ανάπτυξη μιας πιο στενής σχέσης μεταξύ των δύο τόπων. Δυστυχώς, στην Καβάλα, δεν έχουμε ανταποκριθεί στο «μήνυμα» που προσπαθούν, τόσα έτη, να μας στείλουν οι συμπολίτες των δύο ακριτικών νησιών του βορείου Αιγαίου. Το «μήνυμα» της συνεργασίας και της συμπόρευσης.
  • Η δήλωση του έπαρχου στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης της Καβάλας, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, εξέπεμπε καθαρά την μεγάλη επιθυμία των νησιωτών φίλων, να συνδεθούν στενότερα με την Καβάλα, που είναι η πλησιέστερη «πύλη» επικοινωνίας τους με την ηπειρωτική χώρα. Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων νησιών αισθάνονται πιο κοντά στην Καβάλα, παρά στην έδρα της Περιφέρειας τους, την Μυτιλήνη. Θα μπορούσε η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος να ανήκουν διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας! Για κάποιο λόγο, όμως, υπήχθησαν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Όπως έγινε με τον διαχωρισμό των τριών Νομών της ανατολικής Μακεδονίας. Οι Νομοί Καβάλας και Δράμας «προσκολλήθηκαν» στη Θράκη, για να σχηματιστεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ενώ ο Νομός Σερρών περιλήφθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Είναι ευκαιρία, οι ταγοί της Καβάλας, να συνειδητοποιήσουν ότι τα ακριτικά νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου χρειάζονται τη στήριξη μας. Να υιοθετήσουμε, λοιπόν, το σύνθημα ότι: «Η Καβάλα (σ.σ. Περιφερειακή Ενότητα) έχει τρία νησιά!», χωρίς καμία διάθεση να δημιουργήσουμε διοικητικό πρόβλημα. Δεν θα έχουν κέρδος, μόνο, οι κοινωνίες της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, αλλά και η Καβάλα, από τη σύσφιξη της σχέσης.
  • Παρεμπιπτόντως, οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να εξετάσουν, εξίσου σοβαρά, την επανασύνδεση της Καβάλας με το όμορφο νησί του Θρακικού πελάγους, την Σαμοθράκη, που επίσης επιθυμεί την αποκατάσταση της θαλάσσιας συγκοινωνίας. Το λιμάνι «Απόστολος Παύλος» πρέπει να γίνει ο βασικός πυλώνας της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας στο βόρειο Αιγαίο, αφού η Θεσσαλονίκη απέχει πολύ από την Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Θάσο και την Σαμοθράκη.
  • Είναι ευχάριστο ότι, οι κοινωνίες των προαναφερθέντων νησιών έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη αυτή και πιέζουν τους δικούς τους άρχοντες για την ικανοποίηση του αιτήματος. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα «ξυπνήσουν» τους αιρετούς, που συνήθως ζούνε και ενεργούν στον μικρόκοσμο τους. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση, νομίζουμε, πόσο θα βοηθήσει την επιβατική κίνηση του λιμανιού «Απόστολος Παύλος», η σύνδεση με την Σαμοθράκη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ