Η «περιήγηση» του φεστιβάλ Φιλίππων στην πόλη της Καβάλας συνεχίζεται, την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023, με την παράσταση «Έρημοι». Μία παράσταση αφιερωμένη στους αφανείς ήρωες, που περνούν τις ημέρες τους έρημοι ανάμεσα σε ερήμους. «Πρόκειται για τρεις ιστορίες πένθους, για την ανθρώπινη απώλεια, την προσωπική αλλοίωση και την αλλοίωση που τόπου που ζούμε», είπε η Κική Κέρζελη, που έγραψε το κείμενο και συμμετείχε στην σκηνοθεσία. Η νεαρή θεατρική συγγραφέας, με καταγωγή από την Καβάλα, δήλωσε χαρούμενη που επέστρεψε στον τόπο της, για να παρουσιάσει την δουλειά της και ευχαρίστησε την Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, καλλιτεχνική διευθύντρια του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας, για την εμπιστοσύνη που της έδειξε. Επίσης, εξέφρασε την χαρά της, για την συνεργασία με την υπόλοιπη ομάδα. Την Ζωή Αρβανίτη, που επιμελήθηκε τα σκηνικά και τα κοστούμια, τον Γιώργο Ανδριώτη, που συνέθεσε την μουσική και τους ηθοποιούς: Δημήτρη Μανδρινό και Ανδρονίκη Πολυχρονίδου. Στην παράσταση εμφανίζεται και ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της πλατείας Μακέδου, όπου θα παρουσιαστεί το έργο. Η πλατεία, είπε, επί οθωμανικής κυριαρχίας στην Καβάλα, ήταν ένας δημόσιος χώρος. Αργότερα, έγινε τόπος συγκέντρωσης των καπνεργατών και «σύμβολο» των αγώνων τους. Αυτή η πλατεία, πρόσθεσε, έγινε ιδιωτικός χώρος, γιατί εξαφανίστηκαν τα οθωμανικά κτηματολογικά βιβλία από το Πρωτοδικείο. «Πρέπει ο Δήμος Καβάλας να την διεκδικήσει και να γίνει πάλι δημόσιος χώρος», τόνισε.

Στην παράσταση εμφανίζονται τρεις ηθοποιοί με μεγάλη ηλικιακή διαφορά μεταξύ τους. «Για μένα, αυτή η συνύπαρξη είναι πολύ παραγωγική και ευχάριστη εμπειρία», είπε ο Δημ. Μανδρινός και συμπλήρωσε ότι η «ομάδα έδεσε» μέσα από τις πρόβες στην Αθήνα και την Καβάλα.

Παρόντες στην συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 στο Δημαρχείο, ήταν ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Σωκράτης Μποζούδης και η καλλιτεχνική διευθύντρια, Ε. Οικονόμου-Βαμβακά. Ο πρώτος σχολίασε ότι, η επιλογή της πλατείας Μακέδου είναι έξυπνη και ταιριάζει με το θέμα του έργου που είναι σημαντικό. Η καλλιτεχνική διευθύντρια δήλωσε περήφανη για την παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και «έπλεξε το εγκώμιο» της Κικής Κέρζελη και των συνεργατών της. «Θαυμάζω την Κική, έγραψε ένα ποιητικό κείμενο, αλλά και την υπόλοιπη ομάδα, που δούλεψε σκληρά και με αφοσίωση. Ανυπομονώ να δω το αποτέλεσμα», ανέφερε.

Οι δύο παραστάσεις στην πλατεία Μακέδου (σ.σ. πίσω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας) θα αρχίσουν στις 9 το βράδυ και τα εισιτήρια κοστίζουν: 10 ευρώ (κανονικό) και 8 ευρώ (μειωμένο).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ