-Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, απαξίωσε την πρόταση του αείμνηστου νομάρχη Καβάλας, Θόδωρου Καλλιοντζή, να κατασκευαστεί κτήριο στον Άγιο Λουκά, στην οδό Ιοκάστης, για να στεγαστεί το Μουσικό Σχολείο. Αυτό που έγινε, σχολίασε, δεν είναι καν προμελέτη, ενώ το οικόπεδο έχει καταπατηθεί. Ο αείμνηστος νομάρχης δεν πρόλαβε να αρχίσει το έργο, ενώ και οι δήμαρχοι που πέρασαν αγνόησαν το σχέδιο. Ο Θοδ. Μουριάδης αποφάσισε να κατασκευάσει το Μουσικό Σχολείο στο Περιγιάλι. Τις προάλλες, ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων, Νίκος Ίμβρος και ο υποψήφιος δήμαρχος, Γιάννης Εριφυλλίδης, ζήτησαν να μεταφερθεί η Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας στο Περιγιάλι. Στο παρελθόν, επίσης, διατυπώθηκε η άποψη ότι ο σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων πρέπει να φύγει από το κέντρο και να λειτουργήσει στην ανατολική πλευρά της πόλης (στο Περιγιάλι). Φαίνεται πως επικρατεί μία «πρεμούρα» ορισμένων, να γίνουν κτήρια με συγκεκριμένες χρήσεις στο «παρθένο» πολεοδομικό συγκρότημα του Περιγιαλίου. Να προσθέσουμε, βεβαίως και το καινούργιο κλειστό γήπεδο, ενώ υπάρχουν το στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» και το δημοτικό κολυμβητήριο.

-Θα είναι λάθος αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός. Κατά την άποψη μας, στο Περιγιάλι πρέπει να κατασκευαστούν σπίτια, όχι πολυώροφα, πάρκα, αθλητικές εγκαταστάσεις (κυρίως ανοιχτές) και μεγάλοι κοινόχρηστοι χώροι. Το αντίθετο, δηλαδή, από την συνοικία της Νεάπολης, στην δυτική πλευρά, που υποτίθεται πως είναι πρότυπο για την πόλη. Θα είναι αποτυχία να γίνει μία νέα συνοικία Νεάπολη στα ανατολικά της Καβάλας.

-Όσον αφορά το Μουσικό Σχολείο, συμφωνούμε να αλλάξει στέγη και να «φύγει» από την Ραψάνη, όπου συστεγάζεται με το 6ο Γενικό Λύκειο Καβάλας. Αφού ο Θοδ. Μουριάδης, δεν επιθυμεί να πραγματοποιήσει την πρόταση του Θοδ. Καλλιοντζή, αντί να κατασκευάσει καινούργιο κτήριο στο Περιγιάλι, του προτείνουμε να αξιοποιήσει κάποιο από το κτηριακό απόθεμα της πόλης. Ένα τέτοιο κτήριο, ιστορικό και πολύ όμορφο, το οποίο εγκαταλείφθηκε στην φθορά, δυστυχώς, είναι το παλιό διοικητήριο της Μεραρχίας, στην οδό ποιητή Κωνσταντινίδη. Θα ήταν ιδανικό, για την παροχή μουσικής εκπαίδευσης στην νεολαία της Καβάλας. Γειτνιάζει, μάλιστα, με σχολική μονάδα, το 1ο Γυμνάσιο, οπότε θα υπάρχει κοινή αυλή.

-Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να διεκδικήσει το αρχιτεκτονικό στολίδι, από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και να το διασώσει, όπως διέσωσε την Μεγάλη Λέσχη. Πρέπει να βρει τα χρήματα για να το αγοράσει και στην συνέχεια, να το εντάξει σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης. Επίσης, η μισή αυλή μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να γίνονται μουσικές εκδηλώσεις του σχολείου (σ.σ. ένα μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο) για το κοινό. Έτσι, το Μουσικό Σχολείο θα παραμείνει εντός του αστικού ιστού και το κυριότερο, θα διασωθεί η παλιά Μεραρχία και θα γίνει δημοτική περιουσία με χρήση για την εκπαίδευση. Θα εξασφαλίσουμε, επομένως, την συνεχή συντήρηση του κτηρίου ως σχολική στέγη. Θα τολμήσει, άραγε, ο νέος δήμαρχος την κίνηση αυτή;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ