Πεντηκοστή, ημέρα της καθόδου του Αγίου Πνεύματος, του τρίτου προσώπου της Αγίας Τριάδος και της μεταβολής των απλών και αγαθών ψαράδων της Παλαιστίνης, σε πνευματοφόρους και χρυσορρήμονες Αποστόλους της Οικουμένης.

Πεντηκοστή, ημέρα της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος, γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας. Ημέρα μεγάλη και θαυμαστή κατά την οποία ο ψαλμωδός μας καλεί «ίνα την ψυχή συν τοις γόνασιν κλίνωμεν». Κι εμείς, ακολουθώντας τούτο το πρόσταγμα, πανηγυρίζουμε και δοξολογούμε τον Τριαδικό Θεό. Γονατιστοί με ταπείνωση ολημερίς, παρακαλούμε τον Παράκλητο να μείνει μαζί μας.

Εάν όλοι οι λαοί της γης έχουν κάτι για το οποίο επαίρονται και από το οποίο αντλούν την δύναμή τους και οφείλουν την ύπαρξή τους, εμείς, ο λαός του Θεού, αντλούμε την δύναμή μας «εξ ύψους» και στηριζόμαστε σε όπλα πνευματικά που μας εξασφαλίζει η Παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Το Άγιο Πνεύμα είναι αυτό το οποίο μας οπλίζει με δύναμη, με φώτιση, με ανδρεία. Υπερόπλα στην πνευματική μας φαρέτρα, που μας καθιστούν πάνοπλους και ακαταμάχητους. Το Πνεύμα το Άγιο, πάντα χορηγεί, πάντα προσφέρει, πάντα δυναμώνει. Είναι η δύναμις που ωθεί την ψυχή στο ακατάπαυστο ταξίδι προς τον προορισμό της. Το Πανάγιο Πνεύμα είναι αυτό που θεραπεύει τα ασθενή και τα ελλείποντα αναπληροί. Είναι αυτό που συνθέτει αρμούς, συγκροτεί, στηρίζει και προφυλάσσει της Εκκλησίας.

Το υπέρλαμπρο Πνεύμα του Θεού «εν είδει πυρίνων γλωσσών» κατήλθε εξ ουρανού και κάθισε στις κεφαλές των φοβισμένων μαθητών του Κυρίου και τους όπλισε με δύναμη, θάρρος, σοφία και γνώση Θεού.

Ευλογημένη η ημέρα της Πεντηκοστής. Με αυτή ενθυμούμαστε τα Δώρα του Παναγίου Πνεύματος. Την πνευματική αλλαγή που συντελείται μέσα μας με την συνεργία του Αγίου Πνεύματος. Την ενδυνάμωση μας στον πνευματικό αγώνα για ηθική τελειότητα, για πνευματική προκοπή, για τον αγιασμό της ψυχής μας. Τούτο το Πνεύμα το Άγιο σκάπτει την γη της ψυχής μας και φυτεύει σ’ αυτή τα ευώδη κρίνα των αρετών, της αγάπης, της πίστης, της ελπίδας. Αυτό μας αναζωογονεί πνευματικά και μας απελευθερώνει από τα δεσμά της θεομίσητης αμαρτίας, ξεριζώνει τα ζιζάνια των παθών, γλυκαίνει τον πόνο και απομακρύνει τον φόβο και την αμφιβολία από τις καρδιές μας. Αυτό είναι η πνευματική μας πυξίδα, που είναι στραμμένη πάντοτε προς τον πόλο του ουρανού και μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Με την συνεργία του Αγίου Πνεύματος, δια του Υιού, γνωρίζουμε τον Πατέρα. Δι’ αυτού συντελούνται τα μυστήρια κι εμείς δεχόμαστε τους ποταμούς των πλουσίων δωρεών Του, που είναι απαραίτητες για να ξεδιψάσει η άνυδρη ύπαρξή μας και η έρημος της καρδιάς μας να μετατραπεί σε κήπο των αρετών, σε παράδεισο της τρυφής, σε κατοικητήριο της Θεότητος.

Τούτη την ημέρα της Πεντηκοστής, ας κλείνουμε τα γόνατα και μαζί με τον ιερό υμνωδό ας ψάλουμε: « Βασιλεύ Ουράνιε, Παράκλητε το Πνεύμα της αληθείας, ο Πανταχού Παρών και τα πάντα πληρών, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής Χορηγός, ελθέ και σκήνωσον ημίν και καθάρισον ημάς, από πάσης κηλίδος και σώσον αγαθέ τας ψυχάς ημών».

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ Φ.Ν.Θ., αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Μηλόπουλος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ