Εντυπωσιασμένος από την αποκάλυψη του Κυρίου σχετικά με το παρελθόν του, μένει ο Ναθαναήλ στο ευαγγελικό ανάγνωσμα αυτής της Κυριακής. Ο Κύριος, όμως, τον διαβεβαιώνει ότι, από εδώ και πέρα, θα δει ακόμα μεγαλύτερα και θαυμαστά από το παραπάνω θαύμα. Ποια είναι, όμως, τα μεγάλα και συγκλονιστικά θαύματα, τα οποία υποσχέθηκε ο Κύριος στον Ναθαναήλ, αλλά και σε κάθε πιστό μαθητή του;

Ο Ναθαναήλ, όπως και οι άλλοι μαθητές, είδαν τον Κύριο να επιτελεί αναρίθμητα θαύματα, με τα οποία ευεργετούσε τους ανθρώπους και φανέρωνε την θεία δύναμη του. Τον άκουσαν να τους διδάσκει μοναδικές αλήθειες και θαύμαζαν την θεϊκή του σοφία. Όπως αναφέρουν οι ιεροί Ευαγγελιστές: «εξεπλήσσοντο οι όχλοι επί τη διδαχή αυτού» (Ματθ. ζ, 28-29). Ο λαός που Τον άκουγε κυριευόταν από μεγάλη κατάπληξη και κυριολεκτικά κρεμόταν από το στόμα του.

Το αποκορύφωμα, όμως, όλων των θαυμαστών που έζησε ο Ναθαναήλ και οι άλλοι μαθητές κοντά στον Κύριο, ήταν το Πάθος και η Ανάσταση του. Εκεί αποκαλύφθηκε η άπειρη αγάπη του Θεού, ο Οποίος «τον υιὀν αυτού τον μονογενή έδωκεν, ίνα πάς ο πιστεὐων εις αυτόν μη απόληται, αλλ’ έχῃ ζωήν αιὠνιον» (Ιω. γ, 16). Αλλά και ήταν αδύνατο να περιγράψουν τα συναισθήματα τους, όταν είδαν τον Κύριο αναστημένο και πάλι κοντά τους. Τον είδαν ως νικητή του θανάτου, να καταργεί την εξουσία αυτού και του διαβόλου, να χαρίζει στους ανθρώπους την αιώνια ζωή, λύτρωση και σωτηρία. Υπάρχει μεγαλύτερη και πιο θαυμαστή δωρεά από αυτό;

Ωστόσο, υπάρχει και ένα θαύμα μοναδικό και απείρων διαστάσεων. Ποιο είναι αυτό; Η Εκκλησία! Η ύπαρξη της Εκκλησίας και η θαυμαστή εξάπλωση της, ήταν και είναι ένα συνεχιζόμενο θαύμα. Τι κι αν στο διάβα των αιώνων αντιμετώπισε σκληρούς διωγμούς και αιρέσεις, λυσσαλέα πολεμική από την άθεη και αντιχριστιανική προπαγάνδα; Η Εκκλησία πολεμούμενη νικά. Θεμελιώθηκε στην πίστη των αγίων Αποστόλων, εδραιώθηκε με την διδασκαλία των αγίων Πατέρων, στολίσθηκε με τα αίματα των αγίων Μαρτύρων και τους ασκητικούς αγώνες των Οσίων και παραμένει μέσα στους αιώνες σαν στύλος φυλάσσοντας την αλήθεια.

Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ημέρα που η Εκκλησία μας εορτάζει τον θρίαμβο κατά της Εικονομαχίας και των αιρέσεων. Στην εποχή που ζούμε, η Εκκλησία αντιμετωπίζει έντονους κινδύνους και πειρασμούς: αιρέσεις, παραθρησκείες και εκκοσμίκευση, φανεροί διώκτες και ύπουλοι εχθροί, που προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να ξεριζώσουν την πίστη από τις καρδιές των ανθρώπων και να εξαφανίσουν τα ίχνη της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Μάταια όμως.

Η δισχιλιετής ιστορία της Εκκλησίας μας, είναι γεμάτη από θαύματα που αποδεικνύουν την αιώνια και ακατάλυτη δύναμη της και επαληθεύουν τον προφητικό λόγο του Κυρίου: «και πύλαι άδου ου κατισχήσουσιν αυτής» (Ματθ.ις,18). Ας μη φοβόμαστε, λοιπόν, τις επιθέσεις των εχθρών της πίστεως κι ας μην απογοητευόμαστε. Είδαμε την ένδοξη ιστορία της Εκκλησίας μας στο παρελθόν, αλλά και ελπίζουμε στην αδιάψευστη υπόσχεση από τα χείλη του Κυρίου: «μείζω τούτο οψόμεθα»!

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ Φ.Ν.Θ., ιερομόναχος Σίλας Καραβελίδης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ