Κριτική άσκησε η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.) στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Μαργαρίτης Σχοινάς, στον Δήμο Παγγαίου. Χαρακτηρίζει την επίσκεψη του υπουργού πολιτική «φιέστα», ενώ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση εκδήλωσης για τα αγροτικά ζητήματα, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2026, στο Ποδοχώρι.
Στο δελτίο Τύπου που απέστειλε αναφέρει τα εξής: «Η προσπάθεια του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης, των βουλευτών Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας και των επικεφαλής της τοπικής διοίκησης στον Δήμο Παγγαίου και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να κάνουν το μαύρο άσπρο, απευθυνόμενοι στους αγρότες της περιοχής, έπεσε στο κενό. Συνάντησε την δίκαια αγανάκτηση και αμφισβήτηση των βιοπαλαιστών της γης, οι οποίοι, απέναντι σε χιλιοειπωμένες υποσχέσεις και σε προβαλλόμενα «αδιέξοδα», τέτοια που παρουσιάζονται πάντα όταν είναι να καλυφθούν λαϊκές ανάγκες, αντέταξαν την σκληρή πραγματικότητα των αναγκών επιβίωσής τους, των οξυμένων προβλημάτων τους, που τους έβγαλαν μαζικά στον δρόμο όλο το προηγούμενο διάστημα.
Η μόνη συγκεκριμένη δέσμευση του κυρίου υπουργού, αφορούσε την άμεση υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αποζημίωση των παραγωγών από τις καταστροφικές πλημμύρες στα Τενάγη των Φιλίππων. Φυσικά, οι αγρότες έχουν κάθε λόγο να κρατάνε κάθε επιφύλαξη για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δέσμευσης. Και κυρίως, να βγάλουν συμπέρασμα ότι ακόμα και αυτό, είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της σημαντικής κινητοποίησής τους το προηγούμενο διάστημα, της διεκδίκησής τους, διεκδίκηση που έφτασε και εντός κοινοβουλίου με επίκαιρη ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Κατά τα άλλα, «η μπάλα πήγε στην εξέδρα»:
-Με την επίκληση της μη έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για άμεσα έργα από την Περιφέρεια (χωματουργικά κ.λπ.).
-Με την παραπομπή στο υπόλοιπο του deminimis για τις ζημιές από τον περονόσπορο, κάτι που για όποιον βάλει κάτω τα νούμερα του υπολοίπου και των εκτάσεων, δεν αφήνει περιθώριο για πάνω από 200€/στρέμμα αποζημιώσεις, για τις καλένδες που καταβάλλεται το deminimis, δηλαδή πολύ μακριά σε σχέση με τις πραγματικές καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες.
-Εκεί παραπέμφθηκαν και οι καταστροφές σε χωράφια από τις υδροληψίες των πυροσβεστικών ελικοπτέρων.
-Με τις γνωστές αοριστίες και υποσχέσεις, χωρίς δεσμεύσεις, χρηματοδοτήσεις και χρονικούς προσδιορισμούς, για το «γιοφύρι της Άρτας» του φράγματος Μαρμαρά. Εκεί που πραγματικά φανερώνεται όλη η ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής, είναι στις απαντήσεις για την ακρίβεια, για τις κάτω του κόστους παραγωγής τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων στους εμπόρους και την ανασύσταση των κοπαδιών των κτηνοτρόφων. Η απάντηση του υπουργού, του αντιλαϊκού κράτους, της κυβέρνησης, των μηχανισμών της στην τοπική διοίκηση, στην πραγματικότητα όλων των κομμάτων που κινούνται «εντός ορίων» Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κερδοφορίας των μονοπωλίων, παραπέρα καπιταλιστικοποίησης της αγροτικής παραγωγής, είναι κοινή και επαναλαμβανόμενη: «είναι αδύνατον να καλυφθεί το κόστος παραγωγής», «δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τους εμπόρους», «μας δεσμεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κοινή Αγροτική Πολιτική», «η ακρίβεια είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», «στα ζώα δεν πρέπει να ανιχνεύεται το αντίσωμα της ευλογιάς», κ.ο.κ.
Οι παραδοχές τους αποδεικνύουν τα όρια του συστήματος που υπερασπίζονται και αποκαλύπτουν ποιον επιλέγει να υπηρετεί αυτό το εχθρικό για τον λαό κράτος: την ίδια στιγμή που όλα αυτά είναι «αδύνατα» για τους βιοπαλαιστές αγρότες, είναι «δυνατά» και «αυτονόητα» οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τους επενδυτές της πράσινης ενέργειας και πάνω από όλα για την χρηματοδότηση με πολλαπλούς τρόπους των ιμπεριαλιστικών πολέμων.
Οι βιοπαλαιστές αγρότες του Παγγαίου, όπως και οι συνάδελφοί τους σε όλη την Ελλάδα, έχουν κάθε λόγο όχι μόνο να μην καταπιούν αμάσητα τα παραμύθια των κυβερνητικών κλιμακίων και των ανθρώπων τους, αλλά να προχωρήσουν βήματα μπροστά στην οργάνωση του αγώνα και των διεκδικήσεών τους, έχοντας γερό εφόδιο τους τελευταίους μαζικούς, πανελλαδικούς, συντονισμένους αγροτικούς αγώνες. Έχουν κάθε συμφέρον να συναντηθούν με την πολιτική πρόταση του Κ.Κ.Ε., που απαντά στην μοιρολατρία, στην αναζήτηση νέων και παλιών «σωτήρων», που πατάει γερά, με συνέπεια και έμπρακτα στον καθημερινό αγώνα για άμεσα μέτρα επιβίωσης, αλλά και ξανοίγει την ουσιαστική προοπτική στον αγροτοπαραγωγό, μπορεί να φτάσει τον αγώνα μέχρι τέλους.
Σε αυτά δίνουμε συνέχεια στην συζήτηση, με την εκδήλωση που οργανώνουμε το Σάββατο 7 Νοέμβρη, στις 6μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο Ποδοχωρίου, με ομιλητή τον Ορέστη Διαμαντόπουλο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε., υπεύθυνο του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής. Καλούμε κάθε άνθρωπο του μόχθου της υπαίθρου να πάρει μέρος».














