Έξι μαθητές και δύο καθηγητές του Γυμνασίου Κεραμωτής πραγματοποίησαν ταξίδι στο Pacanow της Πολωνίας, συμμετέχοντας στην πρώτη κινητικότητα του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ 2022, ΚΑ210 με τίτλο: “BE GREEN WITH PRECYCLING, BARTERING AND ZERO WASTE”. Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται με συντονιστικό σχολείο το Szkoła Podstawowa im. K. Makuszyńskiego w Pacanowie της Πολωνίας και με εταίρους τον Οργανισμό Doğu Akdeniz Eğitim Derneği από τα Άδανα της Τουρκίας και το Γυμνάσιο Κεραμωτής. Στόχοι της δράσης είναι: 1) Η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης των παιδιών, καθώς και καλλιέργεια πράσινων δεξιοτήτων, 2) η ενδυνάμωση αίσθησης υπευθυνότητας, με έμφαση στην συνείδηση του επείγοντος σε θέματα περιβάλλοντος, τα οποία σχετίζονται με μείωση αποβλήτων, αναπτύσσοντας συγχρόνως στρατηγικές και αναλαμβάνοντας προσωπικές και συλλογικές δράσεις, με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής και τοπικής κοινότητας, 3) η καλλιέργεια κλίματος ομαδικότητας, συνεργασίας, αλληλεγγύης και δημιουργικότητας μεταξύ των μαθητών, 4) η ανάπτυξη δυνατοτήτων, πρωτοβουλίας και οργάνωσης στο πλαίσιο της ομάδας, 5) η ανάπτυξη κριτικής ικανότητας μέσω συλλογής, ταξινόμησης και παρουσίασης υλικού, 6) η αναγνώριση της ανάγκης για πληροφόρηση, 7) η ανάπτυξη επιτυχημένων στρατηγικών έρευνας. 8) η πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης μέσω νέων τεχνολογιών, 9) η εξοικείωση με την έρευνα και την χρήση νέων τεχνολογιών, 10) η ενθάρρυνση για επίλυση προβλημάτων-λήψη αποφάσεων, 11) η βελτίωση γλωσσικών ικανοτήτων στην αγγλική γλώσσα, 12) η καλλιέργεια επικοινωνιακού και πολιτισμικού υπόβαθρου με ενίσχυση της αίσθησης του ευρωπαίου πολίτη.

Επίσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Πολωνίας, βιώνοντας μία μοναδική φιλοξενία από το σχολείο υποδοχής και  τους κατοίκους, εμπλουτίζοντας γνώσεις και βιώματα σχετικά με την θεματική του σχεδίου. Στους εκπαιδευτικούς δόθηκε η δυνατότητα: α) να παρακολουθήσουν την λειτουργία, το πρόγραμμα και την οργάνωση του Πολωνικού σχολείου, β) να γνωρίσουν διδασκαλίες και μεθοδολογικές προσεγγίσεις, γ) να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες με εταίρους εκπαιδευτικούς.

Η δράση περιλάμβανε στοχευμένα εργαστήρια (Green Classroom Environment, Ways of Pre-Cycling at Home/at School etc) και παρουσιάσεις (“The Concept of Pre-cycling”, “The Principles of Pre-cycling”, “Benefits of Pre-cycling”, “Ways of Pre-cycling”, “School Waste Prevention Programmes”), ενώ διατέθηκε και αρκετός χρόνος για επισκέψεις: στην πόλη του Pacanow, στο κέντρο ανακύκλωσης και διαλογής απορριμμάτων Muncipal Waste Management στην περιοχή Rzedow, στο Checiny/Kielce με επίσκεψη στο Leonardo da Vinci Science Center, στο Royal Castle-Checiny, στην Krakow (πλατεία κεντρικής αγοράς-Rynek Glowny, Royal Castle, SuKiennice-The Cloth Hall, Mariacki Church, Stare Miastro, Kazmierz The Former Jewish District, etc).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ