-Ακόμα κι αν υπήρξαν αστοχίες, ή παραλείψεις, στην καλή εκτέλεση του έργου, δεν είναι δυνατό ο (φυσικός) χλοοτάπητας στο «Βερούλειο» γήπεδο να καταστράφηκε μέσα σε πέντε έτη από την παράδοση του καινούργιου αγωνιστικού χώρου. «Οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση είναι συγκεκριμένες. Το πρώτο σενάριο που συζητιέται πολύ, είναι ότι έγιναν κακοτεχνίες στην κατασκευή και η δεύτερη αιτία, είναι η υπερχρήση του δυστυχώς», σχολίασε ο αντιδήμαρχος αθλητισμού του Δήμου Καβάλας, Κώστας Χατζηαναστασίου.

-Το πρώτο «σενάριο» είναι, βεβαίως, πολύ «βολικό» για τους χρήστες της αθλητικής εγκατάστασης, δηλαδή για τα ερασιτεχνικά σωματεία που εδρεύουν στο «Βερούλειο» γήπεδο. Θεωρούμε πως οι «κακοτεχνίες», που επικαλούνται μερικοί, μπορούσαν να εντοπιστούν από το πρώτο έτος χρήσης του γηπέδου. Και να αποκατασταθούν αμέσως, από τον Δήμο Καβάλας, με χαμηλή δαπάνη και εντός ενός καλοκαιριού. Το ερώτημα είναι, ποιες «κακοτεχνίες» έγιναν και γιατί οι χρήστες της αθλητικής εγκατάστασης, δεν τις ανέφεραν στους αρμόδιους αντιδημάρχους; Έπειτα από πέντε έτη και επειδή η κατάσταση έφτασε στο χειρότερο σημείο, είναι υποκριτικό να συζητάμε για αόριστες «κακοτεχνίες». Την ευθύνη έχουν οι χρήστες, που δεν ενημέρωσαν τον Δήμο Καβάλας, για να αποκαταστήσει τις «κακοτεχνίες». Εάν οι αστοχίες και οι παραλείψεις εντοπίζονταν νωρίς, επίσης, ο Δήμος Καβάλας θα είχε την δυνατότητα να κινηθεί νομικά εναντίον του εργολάβου, για κακή εκτέλεση του έργου.

-Την ευθύνη έχουν οι χρήστες του γηπέδου και για το δεύτερο «σενάριο». Δεν είναι λογικό να γίνεται υπερβολική χρήση σε ένα γήπεδο που έχει κακοτεχνίες. Το αντίθετο! Εφόσον υπάρχουν, αποδεδειγμένα, κακοτεχνίες, πρέπει να μειωθεί η χρήση για να «αντέξει» ο αγωνιστικός χώρος. Όταν γυμνάζονται καθημερινά 500 παιδιά σε ένα γήπεδο που έχει κακοτεχνίες, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το γήπεδο θα καταστραφεί! «Και που θα γυμνάζονται τα παιδιά αυτά;», θα ρωτήσει κάποιος. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, είναι η λύση στο πρόβλημα με το «Βερούλειο» γήπεδο.

-Το χειροπιαστό παράδειγμα είναι το δημοτικό στάδιο «Ανθή Καραγιάννη». Τα τελευταία δύο έτη, τουλάχιστον, ο αγωνιστικός χώρος του ποδοσφαίρου είναι σε εξαιρετική κατάσταση! Κι εκεί έγινε ανακατασκευή και αντικατάσταση του φυσικού χλοοτάπητα, αλλά δεν ακολούθησε το ίδιο «χάλι» με τον αγωνιστικό χώρο στο «Βερούλειο» γήπεδο. Οι λόγοι είναι δύο, η λελογισμένη χρήση και η συνεχής φροντίδα. Η ομάδα ποδοσφαίρου του Αθλητικού Ομίλου «Καβάλα» έχει προπονητικό κέντρο στο Κρυονέρι και αποφεύγει να προπονείται στο δημοτικό στάδιο. Ακόμα, τα παιδιά της ακαδημίας του συλλόγου γυμνάζονται στο γήπεδο του Περιγαλίου, που απέχει μερικές δεκάδες μέτρα από το στάδιο «Ανθή Καραγιάννη». Επιπλέον, ο Α.Ο.Κ. φροντίζει, με δική του δαπάνη αν δεν κάνουμε λάθος, τον χλοοτάπητα του σταδίου. Επομένως, το «κλειδί» είναι η λογική χρήση και η συχνή φροντίδα του γηπέδου.

-Στο «Βερούλειο» γήπεδο, λοιπόν, πρέπει να εντοπιστούν οι κακοτεχνίες, αν υπάρχουν και να αποκατασταθούν. Και στην συνέχεια, να τηρηθεί η συμφωνία για την λογική χρήση του γηπέδου. «Η αρχική συμφωνία ήταν, ότι αυτό το γήπεδο θα χρησιμοποιείται μόνο για τους αγώνες και καταστρατηγείται αυτή η συμφωνία», δήλωσε ο Κ. Χατζηαναστασίου. Τα σωματεία που εδρεύουν στο «Βερούλειο» γήπεδο, πρέπει να εφαρμόσουν την (αρχική) συμφωνία. Θα χρειαστούν, δηλαδή, χώροι για την προπόνηση των ανδρικών ομάδων και των παιδιών των ακαδημιών των σωματείων. Απ’ όσο γνωρίζουμε, τα σωματεία έχουν «βοηθητικά γήπεδα», τα οποία βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού. Προτείνουμε να συναντηθούν οι διοικούντες των σωματείων με τους εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής και να συζητήσουν για την εξεύρεση βοηθητικών χώρων μέσα στην πόλη.

-Εμείς βάζουμε στο τραπέζι της συζήτησης την εξής πρόταση. Να διαμορφωθεί στην περιοχή του παλιού στρατοπέδου «Κωτσάλου», ένα μεγάλο προπονητικό κέντρο για το άθλημα του ποδοσφαίρου. Να αντικατασταθεί ο φυσικός χλοοτάπητας με συνθετικό στο «κεντρικό» γήπεδο και να γίνουν περισσότερα γήπεδα μικρότερων διαστάσεων, αποκλειστικά για προπόνηση όλων των ερασιτεχνικών σωματείων ποδοσφαίρου της πόλης και των ακαδημιών τους. Οι ομάδες που χρησιμοποιούν ως έδρα το σημερινό γήπεδο «Κωτσάλου», μαζί με ένα από τα τρία σωματεία που εδρεύουν στο «Βερούλειο» γήπεδο, να δηλώσουν ως έδρα για τα επίσημα παιχνίδια, τα γήπεδα στο Χαλκερό, την Νέα Καρβάλη και τον Αμυγδαλεώνα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ