Από τα τέλη Ιουλίου, η Καβάλα θα φορέσει τα «γιορτινά» της, για να υποδεχτεί τους επισκέπτες του Cosmopolis festival. Η φετινή εκδοχή του φεστιβάλ, αναφέρουν οι διοργανωτές, είναι ιδιαίτερα ανανεωμένη, φιλόδοξη και προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις, έχοντας στόχο την προβολή της μουσικής και των τεχνών, σε ένα αρμονικά διασυνδεδεμένο πλαίσιο. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα παρουσιάσουν το έργο τους, μέσω οργανωμένων υποδομών και έχοντας ως θεμελιώδη αρχή την αλληλεπίδραση με το κοινό. Ο χαρακτήρας των δράσεων του φεστιβάλ είναι πολυεπίπεδα συμπεριληπτικός και έχει στόχο την κινητοποίηση και παρότρυνση για ενεργή συμμετοχή όλων των ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων, αλλά και των ανθρώπων που θα επισκεφθούν την πόλη κατά την διάρκεια του φεστιβάλ. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρεις βασικές ενότητες: CosmoWorld I (25-30 Ιουλίου), CosmoHome (Πέμπτες 3-10-17 Αυγούστου), CosmoWorld II (23-30 Αυγούστου).

Ενότητα CosmoWorld I (25-30 Ιουλίου)

Τοποθεσία: παλιά πόλη της Καβάλας

Το highlight της κάθε βραδιάς είναι οι συναυλίες, που θα λάβουν χώρα σε μία εντυπωσιακή σκηνή στην καρδιά της παλιάς πόλης και συγκεκριμένα στην πλατεία Μοχάμετ Άλη, εκεί όπου απλώνεται μπροστά στους θεατές η πόλη της Καβάλας. Η έναρξη θα γίνει στις 25 Ιουλίου με την μοναδική Άλκηστις Πρωτοψάλτη, έτοιμη να συνεπάρει όλους με μία συναυλία «Έξω καρδιά». Το ρεπερτόριο, η συγκλονιστική φωνή και η αξεπέραστη ενέργεια πάνω στην σκηνή, είναι τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν μία από τις πιο διαχρονικές μορφές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής.

Στις 26 Ιουλίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την σύμπραξη τριών ξεχωριστών καλλιτεχνών της διεθνούς ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, του Ιταλού Undercatt, ο οποίος έχει παίξει σε μερικά από τα κορυφαία events ηλεκτρονικής μουσικής παγκοσμίως, όπως το TomorrowLand, του Ισπανού Shall Ocin, που είναι διάσημους για του πρωτοποριακούς τρόπους με τους οποίους οδηγεί την μουσική σε νέα και ανεξερεύνητα πεδία και του Έλληνα DJ και παραγωγού, ιδρυτή του Bloque Festival, Jorgio Kioris.

Στις 27 Ιουλίου, η Καβαλιώτισσα Σοφία Νεοχωρίτου και οι Istanbul Ensemble υπόσχονται να παρασύρουν το κοινό σε ένα ταξίδι πλούσιας πολιτιστικής έκφρασης, εξερευνώντας τους ηχητικούς κόσμους των παραδόσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, παντρεύοντας έντεχνα στοιχεία της μουσικής από Ανατολή και Δύση.

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου, τα σοκάκια της παλιάς πόλης θα πλημμυρίσουν από τα ηχοχρώματα της μοναδικής Asmaa Hamzaoui και των BnatTimbouktou από το Μαρόκο. Τα ευαγγελιστικά blues της ερήμου συναντούν την παράδοση Gnawa και μαζί δημιουργούν νέους μουσικούς δρόμους, περνώντας το μήνυμα της ισότητας και του σεβασμού των αρχαίων παραδόσεων και των πνευματικών πρακτικών.

Στις 29 Ιουλίου, οι ΤΑΒΑΝΚΑ από το Πράσινο Ακρωτήριο προσγειώνονται στην Καβάλα, φέρνουν μαζί τους ένα εκρηκτικό μείγμα παραδοσιακής μουσικής funaná, συνδυασμένη με τζαζ και ποπ και υπόσχονται μία χορευτική και εορταστική βραδιά.

Το συναυλιακό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την συναυλία των Locomondo, την Κυριακή 30 Ιουλίου. Το δημοφιλές μουσικό σχήμα γιορτάζει 20 έτη συναυλιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη και προσκαλεί τους φίλους του, σε μία γιορτή με τους ήχους της reggae, της ska, της latin, της rock και των ελληνικών παραδοσιακών ρυθμών.

Την ίδια περίοδο (25-30 Ιουλίου), η παλιά πόλη θα πλημμυρίσει από εντυπωσιακές παράλληλες δράσεις. Αρχικά, το καθιερωμένο CosmoLights επιστρέφει πιο φιλόδοξο και ανανεωμένο από ποτέ. Καλλιτέχνες και φοιτητές εικαστικών τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα μεταμορφώσουν το αστικό τοπίο της Καβάλας, μέσω της τεχνικής του projection mapping. Η φετινή διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη σε διάσημους ζωγράφους και έργα τους, με θέμα: “The Art of Light from Caravaggio to Van Gogh and more”.

Στην είσοδο της παλιάς πόλης, στην αυλή του 5ου Γυμνασίου, θα προβληθούν τα έργα της συνεργασίας μαθητών της πόλης και του Cosmopolis στο πρότζεκτ με τίτλο: «Κάθε κτίριο μία ιστορία στην πόλη». Μία δράση συνεργασίας με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που θα συνεχιστεί στα επόμενα έτη.

Επίσης, στο παρκάκι της οδού Θεοδώρου Πουλίδου, θα γίνουν δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδια για παιδιά, εμπνευσμένες από τις φιλοξενούμενες χώρες, ενώ κάθε βράδυ θα λειτουργεί θερινό σινεμά αφιερωμένο στις «Γυναίκες του κόσμου». Συναρπαστικές προβολές ταινιών, που θα ταξιδέψουν τους θεατές στην Χιλή, την Γαλλία, την Τουρκία, το Ιράν, την Σαουδική Αραβία και την Ιαπωνία και θα παρουσιάσουν ιστορίες με κεντρική θεματολογία την γυναίκα και την θέση της στις κοινωνίες του κόσμου. Ανηφορίζοντας την οδό Θεοδώρου Πουλίδου, οι επισκέπτες θα συναντήσουν την σκηνή χορού, που θα αγκαλιάσει όλα τα είδη χορού, με την συμμετοχή ομάδων χορού απ’ όλη την Ελλάδα. Η οδός Θεοδώρου Πουλίδου θα πλημμυρίσει από διασκεδαστές του δρόμου, που θα διασκεδάζουν το κοινό και θα δημιουργήσουν μία μοναδική ατμόσφαιρα, γεμάτη ενέργεια, ζωντάνια και δημιουργικότητα.

Μία υπαίθρια αγορά με μικροπωλητές όλων των ειδών, θα στηθεί με ποικίλα προϊόντα, γεύσεις και αρώματα, δίνοντας μοναδική φεστιβαλική απόχρωση. Στην πλατεία κοντά στον έφιππο Μοχάμετ Άλη, θα λειτουργήσει το ελληνικό καφενείο, από τις 27 έως και τις 30 Ιουλίου, όπου τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι θα παρουσιάζουν τοπικά εδέσματα και ποτά και θα κλείνουν τις δράσεις κάθε ημέρας με παραδοσιακά γλέντια. Όλο αυτό το διάστημα, θα λειτουργήσει και η «κουζίνα» του Cosmopolis Festival, ανανεωμένη και απόλυτα προσαρμοσμένη στις φεστιβαλικές απαιτήσεις και ανάγκες.

Στο τέρμα της χερσονήσου, στην αυλή του 7ου δημοτικού σχολείου, θα φιλοξενηθούν καλλιτεχνικά εργαστήρια και εκθέσεις, που θα απευθύνονται σε μικρούς και σε μεγάλους. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις φωτογραφιών και εργαστήρια κοσμημάτων, αφρικανικών μασκών, βιτρώ και κεραμικής.

Από τις 27 έως τις 30 Ιουνίου, στην Παλιά Μουσική (τζαμί Χαλίλ Μπέη), θα γίνει η δράση Oceana, μία σημαντική εμπειρία εμβύθισης, αλληλεπίδρασης και βαθύτερης κατανόησης της αόρατης υποθαλάσσιας ζωής. Οι συντελεστές της δράσης, θα μυήσουν το κοινό στην ιερή σημαντικότητα της ισορροπίας της υδρόβιας ζωής, προσεγγίζοντάς την πολυεπίπεδα, με δράσεις περιβαλλοντικές, καλλιτεχνικές, επιστημονικές, ψυχολογικές και εκπαιδευτικές Τέλος, τα απογεύματα θα γεμίζουν με τα καλοκαιρινά αθλήματα beach volley και beach tennis. Οι λάτρεις των σπορ, θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν το Cosmopolis tournament στην παραλία πίσω από τον μεγάλο λιμενοβραχίονα.

Ενότητα CosmoHome (03-10-17 Αυγούστου)

Τοποθεσία: γειτονιές παλιάς πόλης, γειτονιές της Καβάλας και χωριά του Δήμου

H ενότητα επανέρχεται τις τρεις πρώτες Πέμπτες του Αυγούστου και υποδέχεται μουσικούς με δύο συναυλίες στις συνοικίες της Παναγίας, μία συναυλία στα χωριά του Δήμου (Φίλιπποι, Παλιά Καβάλα, Αμυγδαλεώνας) και από φέτος σε άλλες όμορφες συνοικίες της πόλης (δασάκι Παναγούδας, ναυτικό μουσείο, Άγιος Κωνσταντίνος). Δεκατέσσερις μουσικές εκδηλώσεις στοχεύουν να αναδείξουν νέους καλλιτέχνες με ιδιαίτερο ηχόχρωμα και ταυτόχρονα, να συμπεριλάβουν γειτονιές και οικισμούς στα καλλιτεχνικά δρώμενα του Δήμου, προβάλλοντας την απαράμιλλη ομορφιά του.

3 Αυγούστου

1. Πέτρος Ζώτος και Γαβρήλος Κοκκώνας, αφιέρωμα στον Στράτο Παγιουμτζή (Παναγία-Κυπαρίσσι)

2.Gaba Project, «Ηχοχρώματα της ανατολικής Μεσογείου» (βόρειο τείχος-Παναγία)

3. Εμπειροτέχνες, μελωδίες από την τοπική μουσική παράδοση (δασάκι Παναγούδας)

4. Κουαρτέτο Λαϊκό-Ανατολή Μαργιόλα/Βασίλης Προδρόμου, «Τα πιο ωραία λαϊκά» (Αμυγδαλεώνας)

10 Αυγούστου

1.Flicker Motel, “A night of echo, fuzz and delays” (Παλιά Μουσική)

2. Κωνσταντίνα Ιωσηφίδου και Δημήτρης Καρακατσάνης, “A journey of musical magic” και αμέσως μετά Deep Soul “The soul revolution” (Καμάρες-Πιπίνου)

3. Λίτσα Ασωνίτου/Γιώργος Σεμερτζίδης/Δημήτρη Ψαρράς, αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή (ναυτικό μουσείο)

4. Βαγγέλης Πετρινιώτης και Εύα Μισοκέφαλου, «Ρεμπέτικο» (Φίλιπποι)

17 Αυγούστου

1. The Bombcats “Creepin up” και αμέσως μετά Jukebox Band, “Super-All time-Dance hits” (θεατράκι Μοχάμετ Άλη)

2. LIVAS Trio-Βαγγέλης Καρίπης/Ταξιάρχης Γεωργούλης/Τάσος Πούλιος. «Ήχοι της Ανατολικής Μεσογείου» (τέρμα οδού Ιερολοχιτών-Παναγία)

3. Κιορ Τοπάλ, «Μουσικές από την Καππαδοκία και τον Πόντο» (Άγιος Κωνσταντίνος)

4. ASMA Music Ensemble, «Σεντούκι ανοιμένο» (Παλιά Καβάλα)

Ενότητα CosmoWorld II (22-30 Αυγούστου)

Τοποθεσία: πλατεία Ελευθερίας, δημοτικό στάδιο «Ανθή Καραγιάννη»

Οι δράσεις ολοκληρώνονται την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Η κεντρική σκηνή του φεστιβάλ μεταφέρεται στο κέντρο της πόλης και θα φιλοξενήσει αποκλειστικά μουσικά και χορευτικά σχήματα. Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας έχει τον πρώτο λόγο, που σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και το Cosmopolis προσκαλεί στις 22 Αυγούστου το κοινό στο πρώτο Summer Shopping Night. Η Josephine θα κλείσει εντυπωσιακά την βραδιά, που θα περιλαμβάνει φεστιβάλ γεύσεων, ανάδειξη τοπικών παραγωγών και μεγάλες εκπτώσεις από τα καταστήματα της πόλης.

Στις 23 Αυγούστου, στην σκηνή θα βρεθεί ο διάσημος Βούλγαρος Theodosii Spassov με το NO KEYS TRIO. O βραβευμένος για την «ειρήνη» από την UNESCO συνθέτης, μουσικός και καλλιτέχνης και οι δεξιοτέχνες μουσικοί που τον συνοδεύουν, υπόσχονται μία μυσταγωγική βραδιά ανάμειξης της φολκλόρ μουσικής, με την τζαζ, την fusion και την κλασική μουσική.

Στις 24 Αυγούστου έρχονται οι Loxandra Ensemble, έτοιμοι να μαγέψουν το κοινό με τα πρωτότυπα ηχοχρώματά τους. Βάση τους είναι η δημοτική μουσική του ελλαδικού χώρου, οι μουσικές παραδόσεις των Βαλκανίων, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, οι τσιγγάνικες μουσικές παραδόσεις και οι ήχοι του αραβικού κόσμου.

Στις 25 Αυγούστου και λίγο πριν από την εμφάνισή τους στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι Σενεγαλέζοι Baobab γιορτάζουν 50 έτη μουσικής παρουσίας και μας προσκαλούν σε μία ethnic βραδιά υπό τους ήχους της afro-latin, της pop, της soul, της funk και της παραδοσιακής μουσικής των griot.

Στις 26 Αυγούστου, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Tübingen, καταφθάνει από την Γερμανία και με μαέστρο τον Συμεών Ιωαννίδη, θα παρουσιάσει μία συναυλία κλασσικής μουσικής, με συμμετέχοντες 50 νέους μουσικούς.

Από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου, θα λάβει χώρα το CosmoSwing, ένας συνδυασμός ζωντανών εμφανίσεων, μαθημάτων χορού και αυθεντικής swing ατμόσφαιρας. Διάσημοι χορευτές Lindy Hop, όπως η Irene Ragusini από την Ελλάδα και ο Malik Derin Küçümen από την Τουρκία, θα προσφέρουν μαθήματα lindy hop και authentic jazz για όλα τα επίπεδα. Οι Oldie Goldies από την Βουλγαρία, στις 27 Αυγούστου, θα ανεβάσουν την θερμοκρασία στα ύψη, με μία ζωντανή εμφάνιση στην πλατεία Ελευθερίας. Οι δράσεις του φεστιβάλ ολοκληρώνονται στις 30 Αυγούστου, με την συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού. Ο καλλιτέχνης φαινόμενο, με τις διαδοχικές επιτυχίες που «μαγεύουν» τις καρδιές του κόσμου, θα εμφανιστεί στο δημοτικό στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», μαζί με την Ανδρομάχη και την συμμετοχή των Playmen και της Klavdia και με special guests τους Light και Rack.

Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες δράσεις και στις συναυλίες είναι δωρεάν. Εξαιρούνται οι συναυλίες της Άλκηστις Πρωτοψάλτη, των Locomondo και του Κωνσταντίνου Αργυρού, καθώς και τα μαθήματα του CosmoSwing και η συμμετοχή στο Cosmopolis Tournament (Beach Volley & Tennis). Περισσότερες πληροφορίες στο www.cosmopolisfestival.gr.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ