-Ο δεύτερος συνεχόμενος υποβιβασμός της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας, αυτή την φορά από την National League 1 (πρώην Β΄ εθνική κατηγορία) στην National League 2 (πρώην Γ΄ εθνική κατηγορία), είναι αποτέλεσμα της επιλογής που έκανε η διοίκηση του συλλόγου, να στηριχθεί σε νεαρούς, ταλαντούχους μεν, πλην όμως με έλλειψη εμπειρίας καλαθοσφαιριστές, χαμηλώνοντας σημαντικά τον προϋπολογισμό όχι μόνο το περασμένο καλοκαίρι, αλλά από την περίοδο που έπαψε να είναι ο βασικός χορηγός του συλλόγου η Energean. Η «αποχώρηση» της Energean, που οφείλεται πάλι στην διοίκηση της Ε.Κ. Καβάλας, ήταν καταλυτική για την πορεία του σωματείου και για την Καβαλιώτικη καλαθοσφαίριση. Η Ε.Κ. Καβάλας έγινε «ασανσέρ» μεταξύ της Α2 και της Β΄ εθνικής κατηγορίας, χωρίς να υπάρχει προοπτική επανόδου στην Α1 εθνική κατηγορία (Basket League). Η διοίκηση δεν μπόρεσε να «αντικαταστήσει» την Energean με έναν άλλο μεγάλο χορηγό, ενώ άρχισε να «φυλλοροεί» ο φίλαθλος κόσμος από τις κερκίδες του κλειστού γυμναστηρίου του δημοτικού αθλητικού κέντρου «Αλεξάνδρα Δήμογλου», αφού δεν έβλεπε να υπάρχει η υψηλή στόχευση.

-Χωρίς την στήριξη χορηγού και των φιλάθλων, η ομάδα τελμάτωσε αγωνιστικά και ήταν βέβαιο, μαθηματικά, ότι θα συνεχιστεί η «κατρακύλα». Δυστυχώς για την Καβαλιώτικη καλαθοσφαίριση επαναλαμβάνουμε. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο «σημείο μηδέν»! Την εποχή, που ο Αθλητικός Όμιλος «Καβάλα», είχε περιέλθει στην ίδια αγωνιστική κατάσταση με αυτή της Ε.Κ. Καβάλας. Το τμήμα καλαθοσφαίρισης του Α.Ο.Κ., λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και της αδιαφορίας της διοίκησης, τότε, του Ερασιτέχνη, «κατρακύλησε» αγωνιστικά μέχρι το περιφερειακό πρωτάθλημα. Η Καβάλα έμεινε χωρίς εκπροσώπηση στις εθνικές κατηγορίες. Και το 2003, πάρθηκε η απόφαση να ιδρυθεί ένα νέο σωματείο, έπειτα από την διάλυση και την συγχώνευση των ανδρικών ομάδων του Α.Ο.Κ., του «Αστέρα» και του «Ηρακλή» Ποταμουδίων. Στην πράξη, έγινε η διάλυση μόνο των ανδρικών ομάδων του Α.Ο.Κ. και του «Αστέρα», που έδωσαν τους καλύτερους παίκτες στον «Ηρακλή» Ποταμουδίων. Την περίοδο 2003-2004, ο ενισχυμένος «Ηρακλής» αναδείχτηκε πρωταθλητής στο περιφερειακό πρωτάθλημα και ανήλθε στην Γ΄ εθνική κατηγορία. Από την επόμενη περίοδο (2004-2005) άρχισε η πορεία της Ε.Κ. Καβάλας στα εθνικά πρωταθλήματα.

-Αναρωτιόμαστε τι θα γινόταν τότε, αν η συμφωνία προέβλεπε την ενίσχυση του Α.Ο.Κ., για να επιστρέψει στις εθνικές κατηγορίες. Μπορεί ο Α.Ο.Κ. στα επόμενα έτη να μην έφτανε μέχρι την Α1 εθνική κατηγορία, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα βρισκόταν τουλάχιστον στην Β΄ εθνική κατηγορία. Κι αν ο Ερασιτέχνης εύρισκε έναν μεγάλο χορηγό, ίσως και να πετύχαινε ο Α.Ο.Κ. τον στόχο της ανόδου στην Α2 εθνική κατηγορία, τον οποίο έχασε σε παιχνίδια μπαράζ όταν βρισκόταν στην ακμή του. Επομένως, δεν επρόκειτο για ζήτημα ίδρυσης νέου σωματείου, αλλά για την ενίσχυση ενός εκ των τριών που συμμετείχαν στην διαπραγμάτευση (σ.σ. απείχε το σωματείο της Αγίας Βαρβάρας). Ο Α.Ο.Κ. ήταν η «κορυφή στην πυραμίδα», λόγω ιστορίας και διακρίσεων και έπρεπε να «ηγηθεί» πάλι της αναγέννησης της Καβαλιώτικης καλαθοσφαίρισης. Τελικά, ορισμένοι επιτήδειοι παράγοντες πέτυχαν την διάλυσή του!

-Την περίοδο 2007-2008, η Ε.Κ. Καβάλας κατέλαβε την 2η θέση στον 2ο όμιλο του βορρά της Γ΄ εθνικής κατηγορίας, πίσω από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (σ.σ. τι σύμπτωση, το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 υποχρεώθηκε στον υποβιβασμό από την Αρεστού Καλαμαριάς). Εκείνο το καλοκαίρι, ο Κώστας Παπακωνσταντίνου εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία του Πανοράματος Θεσσαλονίκης να αγωνιστεί στην Α1 εθνική κατηγορία (σ.σ. προβιβάστηκε από την Α2 εθνική κατηγορία) και «μπήκε σφήνα» στην διαπραγμάτευση για την αγορά του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του σωματείου. Έγινε, έτσι, η συμφωνία για την απορρόφηση του Πανοράματος και η Ε.Κ. Καβάλας έκανε το «άλμα» από την Γ΄ εθνική στην Α1 εθνική κατηγορία! Η συνέχεια είναι γνωστή.

-Είναι πιθανό την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2024-2025) στο πρωτάθλημα της National League 2, να συμμετάσχουν τρία σωματεία της Καβάλας, η Ε.Κ. Καβάλας, που υποβιβάστηκε από την National League 1, η Αγία Βαρβάρα, που εξασφάλισε την παραμονή και ο «Αστέρας», που διεκδικεί την άνοδο από το περιφερειακό πρωτάθλημα. Με δεδομένο ότι, η Ε.Κ. Καβάλας πολύ δύσκολα θα επανακάμψει και το κυριότερο, ότι δεν υπάρχει σήμερα ένας δυνατός οικονομικός παράγοντας που θα ενισχύσει την τοπική καλαθοσφαίριση, θεωρούμε πως πρέπει να γίνει μία νέα συζήτηση, μεταξύ των παραγόντων των σωματείων, για το μέλλον της Καβαλιώτικης καλαθοσφαίριοσης.

-Υ.Γ. Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε, είναι από συνέντευξη Τύπου του πρώτου προέδρου της Ε.Κ. Καβάλας, Λευτέρη Καλταπανίδη, τον Σεπτέμβριο του 2004. Στην αριστερή πλευρά της φωτογραφίας διακρίνεται ο Κώστας Παπακωνσταντίνου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ