Το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) Καβάλας συμμετέχει την περίοδο 2020-2023, στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus, με τίτλο: «ACEITE DE OLIVA: NUESTRO PATRIMONIO COMÚN» (Ελαιόλαδο, κοινή κληρονομιά μας). Το πρόγραμμα συντονίζει σχολείο από την Ισπανία και συμμετέχουν ως εταίροι σχολεία από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, όλες χώρες καλλιέργειας ελιάς και παραγωγής ελαιολάδου. Την εβδομάδα 12-18 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η 6η συνάντηση του προγράμματος στο σχολικό συγκρότημα Agrupamento de Escolas de Cister σην Alcobaça (Αλκομπάσα) της Πορτογαλίας, με τη συμμετοχή 6 μαθητών/τριών και 3 συνοδών εκπαιδευτικών από το 2ο ΕΠΑ.Λ. Καβάλας.

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, η συνάντηση άρχισε με το καλωσόρισμα στο συνεργαζόμενο σχολείο στην Αλκομπάσα, από τον συντονιστή του προγράμματος στην Πορτογαλία, τους μαθητές, τους καθηγητές και την διευθύντρια του σχολείου. Μετά από την ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, έγιναν κοινές δραστηριότητες των μαθητών, που αφορούν στις παραδόσεις, αλλά και στην σημερινή καλλιέργεια της ελιάς, την παραγωγή και την κατανάλωση του ελαιόλαδου, ενώ ταυτόχρονα έγινε συνάντηση των συντονιστών, για τις υποχρεώσεις και το υλικό που πρέπει να παραχθεί στην διάρκεια του έργου. Οι συμμετέχοντες μαθητές συγκρότησαν ομάδες και παρήγαγαν βίντεο, για την προώθηση και κατανάλωση του ελαιόλαδου.

Η διεθνής ομάδα επισκέφτηκε ελαιώνα βιολογικής καλλιέργειας και ελαιοτριβείο, μνημεία όπως το Mosteiro de Alcobaça (μοναστήρι της Αλκομπάσα), το Santuário de Fátima (Προσκύνημα της Fatima), το Mosteiro da Batalha (μοναστήρι της Batalha). Ερεύνησε τον εθνικό δρυμό Serra de Aire e Candeeiros και βρέθηκε στην διάσημη παραλία στο Ναζαρέ, ανέβηκε με το τελεφερίκ στην βόρεια ακτή (north beach), τον τόπο όπου δημιουργούνται τα μεγαλύτερα κύματα στον κόσμο και πόλο έλξης για τους πιο διάσημους serfers. Τέλος, περιηγήθηκε στην μεσαιωνική πόλη Óbidos και την τελευταία ημέρα ξεναγήθηκε στην Λισαβόνα. Ξεχωριστή δράση της συνάντησης, ήταν το φύτεμα ελαιόδεντρων με το όνομα του σχεδίου, στην αυλή του σχολείου, με όλους τους συμβολισμούς που απορρέουν από μία τέτοια δράση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ