-Πρώτη φορά ακούσαμε ότι, η ερμηνεία της λέξης «φιλοζωία» είναι η «αγάπη για την ζωή» και ότι, ο φιλόζωος είναι εκείνος που αγαπάει την ζωή. Αυτό ακούσαμε να λέει ο συμπολίτης, Κώστας Τιτόπουλος, ο οποίος παρενέβη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, για να «επαναφέρει στην τάξη» πολίτη που διαμαρτυρήθηκε, εύλογα, για την απαράδεκτη κατάσταση των αδέσποτων ζώων που κυκλοφορούν εντός της πόλης.

-Πράγματι, σύμφωνα με τον ορισμό της λέξης, ο φιλόζωος είναι εκείνος που αγαπάει υπέρμετρα την ζωή, που νοιάζεται υπερβολικά γι’ αυτή, αλλά κι αυτός που χαρακτηρίζεται από μαλθακότητα και δειλία, επειδή αγαπά και προσέχει υπερβολικά τον εαυτό του! Επίσης, φιλόζωος είναι αυτός που αγαπά τα ζώα, που νοιάζεται γι’ αυτά. Κλείνουμε την παρένθεση.

-Για μία ακόμα φορά, ο Κ. Τιτόπουλος επιχείρησε να μεταφέρει την ευθύνη για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που κυκλοφορούν μέσα στην πόλη, δηλαδή σε κατοικημένη περιοχή, στην αδράνεια του Δήμου Καβάλας. Την ίδια στιγμή, είπε πως ο Δήμος δεν μπορεί να «μαντρώσει» όλα τα αδέσποτα ζώα μέσα σε ένα κυνοκομείο (καταφύγιο για αδέσποτα ζώα). Αυτό που μπορούν να κάνουν οι διοικήσεις των Δήμων, είναι να περισυλλέγουν τα άρρωστα και επιθετικά ζώα, να τα περιθάλπουν, να τα στειρώνουν και να τα επαναφέρουν στο «φυσικό» περιβάλλον. Τι εννοούμε, όμως, «φυσικό» περιβάλλον; Σαφώς και το αστικό περιβάλλον μιας πόλης, ή ενός χωριού, δεν είναι το «φυσικό» περιβάλλον για να κυκλοφορούν ελεύθερα ζώα. Αλλιώς, εκτός από σκύλους και γάτες, θα βλέπαμε μέσα στις πόλεις λιοντάρια, τίγρεις, λεοπαρδάλεις, ελέφαντες, καγκουρό, αρκούδες, λύκους, αλεπούδες, κ.ά. θηλαστικά του ζωικού βασιλείου. Αλλά και ο άνθρωπος, δεν μπορεί να ζήσει μέσα στην ζούγκλα με τα θηλαστικά που προαναφέραμε, γιατί δεν είναι το «φυσικό» περιβάλλον του.

-Βεβαίως, ο άνθρωπος στην πορεία των αιώνων εξημέρωσε ορισμένα ζώα, μεταξύ αυτών τον σκύλο, για να τα «χρησιμοποιήσει» για συγκεκριμένες εργασίες. Τον σκύλο, για παράδειγμα, για να προστατεύει τα κοπάδια των αμνοεριφίων από τις επιθέσεις άγριων ζώων και τους κλέφτες, αλλά και για προσωπική προστασία. Στην πόλη, ωστόσο, που δεν υπάρχουν κοπάδια αμνοεριφίων, λύκοι, αρκούδες και αλεπούδες, ο άνθρωπος έφερε τον σκύλο για προστασία και για συντροφιά. Άλλωστε, μιλάμε για «ζώα συντροφιάς». Τα ζώα αυτά, επομένως, ζούνε μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον που παρέχει ο άνθρωπος σ’ αυτά. Τα λεγόμενα «αδέσποτα» δεν ζούνε σε προστατευμένο περιβάλλον, άρα στο «φυσικό» περιβάλλον τους, που είναι ένα διαμέρισμα, ή σπίτι. Τα αδέσποτα κινδυνεύουν κυκλοφορώντας μέσα στο αστικό περιβάλλον, από τα οχήματα που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, από ασθένειες, αλλά και από την θανάτωση με δηλητηρίαση. Τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ φοβισμένα, ενώ μερικά γίνονται επιθετικά, για να αμυνθούν και να επιβιώσουν.

-Πολύ σωστά ανέφερε μία ακροάτρια, ότι στις πόλεις του εξωτερικού δεν κυκλοφορούν αδέσποτα ζώα. Όχι γιατί τα έχουν «μαντρωμένα» σε καταφύγια, ούτε γιατί τα θανατώνουν. Αλλά, γιατί τηρούν τον κανόνα, ότι το «ζώο συντροφιάς» πρέπει να βρίσκεται σε προστατευμένο περιβάλλον. Αν για κάποιο λόγο, ο «ιδιοκτήτης» θέλει να αφήσει το ζώο συντροφιάς του, φροντίζουν να βρούνε αμέσως νέο ιδιοκτήτη. Δεν το «πετάνε στον δρόμο».

-Στην Καβάλα, τα αδέσποτα ζώα είναι υπαρκτό πρόβλημα. Ναι, πρόκειται για πρόβλημα, αγαπητοί φιλόζωοι και όχι για φυσιολογική κατάσταση. Τα καταφύγια των Δήμων δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Κατά την άποψη μας, οι Δήμοι, σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία, πρέπει να μεταφέρουν τα αδέσποτα σε ασφαλείς χώρους εκτός του αστικού ιστού, όχι καταφύγια, όπου θα έχουν σταθερά τροφή και δεν θα αναγκάζονται να εισέλθουν στην πόλη. Τέτοιοι χώροι, π.χ., είναι οι περιοχές που λειτουργούν κτηνοτροφικές μονάδες στα ορεινά, ώστε να προστατεύουν τις μονάδες και τα χωριά από τα άγρια ζώα. Παράλληλα, θα γίνεται προσπάθεια για την αύξηση των υιοθεσιών από ανθρώπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

-Η κριτική προς τους Δήμους, πρέπει να γίνεται με γνώμονα το νομικό πλαίσιο. Εάν οι Δήμοι δεν τηρούν το νομικό πλαίσιο, ή το εφαρμόζουν με παραλείψεις, πρέπει να «εγκαλούνται» από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και τους πολίτες. Επίσης, οι αγαπητοί φιλόζωοι πρέπει να καταλάβουν ότι, δεν αποτελεί εικόνα πολιτισμένης κοινωνίας, να κυκλοφορούν ελεύθερα ζώα εντός του αστικού ιστού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ