Με το περιαστικό δάσος να «αγκαλιάζει» την πόλη, είναι λογικό η μεγαλύτερη επιφάνεια του αστικού ιστού να βρίσκεται εντός ακτίνας που προβλέπει ο νόμος για την λήψη μέτρων πυροπροστασίας. Όπως ειπώθηκε στην συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, με σκοπό την ενημέρωση των δημοτών, σχετικά με την προληπτική προστασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που αρχίζει την 1η Μαΐου 2024, ένα ποσοστό γύρω στο 70% της κατοικημένης περιοχής, είναι εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από το περιαστικό δάσος. Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται μέσα στην «ζώνη» αυτή, καλούνται εκτός από την λήψη των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας, να υποβάλλουν «έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας» και τεχνική έκθεση (από μηχανικό επιστήμονα), είτε στον Δήμο Καβάλας (στην Υπηρεσία Πρωτοκόλλου), είτε στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όταν αυτή τεθεί σε λειτουργία.

«Πρέπει να κάνουμε ότι κάναμε τις προηγούμενες χρονιές, για να προστατέψουμε τις ζωές και τις περιουσίες μας. Και να συνεργαστούμε με τον Δήμο», ανέφερε ο Κυριάκος Σταυρίδης, αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής του Δήμου Καβάλας. Σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη 20/2023, ο καθαρισμός των οικοπέδων που γειτνιάζουν με το δάσος, έως και 300 μέτρα απόσταση, περιλαμβάνει: α) το κόψιμο και την απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που έχουν επαφή με το σπίτι, β) την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, όπως ξερά χόρτα και κλαδιά, φυλλόστρωμα, γ) την απομάκρυνση άλλων εύφλεκτων υλικών και δ) την αραίωση της θαμνώδους βλάστησης.

«Πρέπει να εκπαιδεύσουμε όλη την οικογένεια και, βεβαίως, να έχουμε ένα σχέδιο διαφυγής όταν ξεσπάσει πυρκαγιά», σημείωσε ο Αλέξης Γούλας, αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Για τον κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, μίλησε ο Γιώργος Τσακαλίδης, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καβάλας. Επίσης, ο Κυρ. Σταυρίδης είπε ότι άρχισαν οι συναντήσεις με εκπροσώπους συλλόγων και φορέων, με σκοπό την ενημέρωση για τον κανονισμό και τα μέτρα πυροπροστασίας. Καθώς και ο καθαρισμός των περιοχών που βρίσκονται σχολικές μονάδες, παιδικές χαρές και άλλα δημοτικά ακίνητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ