Με αφορμή το περιστατικό βεβήλωσης ιερών εικόνων σε παρεκκλήσια της Θάσου, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Μὲ πολλή θλίψη και περίσκεψη και μετά από τη σχετική ενημέ­ρωση εκ μέρους των αστυνομικών αρχών, σε ό,τι αφορά στη βεβήλω­ση των ιερών εικόνων των παρεκκλησίων της ενορίας της αγίας Τριά­δος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Φ.Ν.Θ. στον Λιμένα της Θασου, γνωρίζομε στην κοινή γνώμη τα παρακάτω:

-Τα όσα θλιβερά συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο νησί της Θάσου, με τους πυροβολισμούς των ιερών εικόνων σε παρεκκλή­σια της παραπάνω ενορίας, προκαλούν αισθήματα βαθείας λύπης και μεγάλου προβληματισμού στους κληρικούς μας και σε κάθε χριστιανό.

-Όπως διεπιστώθη εκ της ερεύνης, η ενέργεια αυτή δεν οφείλεται σε κάποια εκδήλωση μίσους εναντίον της χριστιανικής μας θρη­σκείας, ή χλευασμού των ιερών μας, αλλά βασίσθηκε στην ασεβή και απρεπή συμπεριφορά ενός ατόμου, που έχει ανάγκη από ψυ­χολογική και ιατρική στήριξη και θεραπεία. Η πράξη αυτή ήταν καθαρά μία κίνηση παράλογη και αψυχολόγητη και οφείλεται στο δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον και στη μη ομαλή εφηβι­κή ανάπτυξη του δράστη.

-Βάσει των σχετικών βεβαιώσεων της αστυνομικής αρχής, το όπλο πού χρησιμοποιήθηκε ήταν αεροβόλο και κατά την παράνομη και α­σεβή αυτή πράξη του δράστη, δεν τραυματίσθηκε κάποιος παρ­ευ­ρι­σκόμενος.

-Από τούδε κι εξής, σε όλα τα παρεκκλήσια που ευρίσκονται στο νη­σί της Θάσου και υπάγονται στις ενορίες της καθ’ ημάς Ιεράς Μη­τροπόλεως Φ.Ν.Θ., με την υπεύθυνη παρέμβαση των εκκλησια­στικών συμβουλίων τους και κατόπιν εντολής του σεβασμιότατου μητροπο­λίτου μας, κ. Στεφάνου, θα τοποθετηθούν, αμέσως, κλειδαριές ασ­φα­λείας, οι οποίες θα ανοίγονται μόνο κατόπιν συνεννοήσεως με τους κατά τόπους υπευθύνους ιερείς, προκειμένου να διαφυλα­χθούν τα ιερά και τα όσια της πίστεώς μας.

-Είναι γνωστό σε όλους, ότι κατά το παρελθόν, όταν ο μακαριστός Προκόπιος, σε συνεργασία με τους εφημερίους του νη­σιού, προέβη στην υποχρεωτική τοποθέτηση κλειδαριών στα εν λόγω παρεκκλήσια, δυστυχώς δέχθηκε εκ μέρους κάποιων ανεύθυ­νων και κοινωνικά ανώριμων ανθρώπων μεγάλη αντίδραση και δεν ολοκλήρωσε την απόφασή του αυτή.

-Άς αντιληφθούν, επί τέλους, κάποιοι υπεύθυνοι-ανεύθυνοι, ότι δεν μπορούμε να αφήσωμε τα ιερά παρεκκλήσιά μας εντελώς απρο­στά­τευτα από τις κακόβουλες και άρρωστες καταβολές όλων εκεί­νων που μπορούν μέσα στις επιλογές τους, είτε συνειδητά, είτε α­συν­εί­δητα, να φθάσουν σε τέτοιες επικίνδυνες και ασεβείς συμπε­ριφορές.

-Δεν θα επιτρέψωμε σε οποιονδήποτε θελήση στο μέλλον, με τέ­τοιους τρόπους, να προσβάλη το θρησκευτικό συναίσθημα του ιε­ρού κλήρου και τους ευσεβούς λαού μας. Ας αναλάβουν όλοι τις ευ­θύνες τους, για να μην επαναληφθούν παρόμοια ασεβή για την ορ­θό­δοξη χριστιανική πίστη μας και επικίνδυνα για την ανθρώ­πι­νη ζωή γεγονότα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ