Ολοκληρώθηκε το πρώτο βαρόμετρο οικονομικής συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας για το έτος 2024, που αφορά τις επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου και αποτελεί τρίμηνη έρευνα, με ερωτήσεις επικαιρότητας και ερωτήσεις για την πορεία των επιχειρήσεων. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 355 επιχειρήσεων, το διάστημα Φεβρουάριος-Απρίλιος 2024, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview.

Στην ερώτηση με ποιον από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν έρθει σε επαφή οι επιχειρήσεις της περιοχής για θέματα που τους αφορούν, το 56% απάντησε ότι δεν έχει συνεργαστεί με κανέναν φορέα του Δημοσίου, το 24% ανέφερε τον Δήμο, το 19% τον Δήμο και την Περιφέρεια, ενώ το 1% την Περιφέρεια. Στον τομέα της συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε ερώτημα της αλληλεπίδρασης με τον Δήμο, όπου ασκείται η επιχειρηματική δραστηριότητα, οι ερωτηθέντες απάντησαν τα ακόλουθα:

-Στο ερώτημα εάν ο Δήμος συνεργάζεται με τις επιχειρήσεις για την δημιουργία ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος υπήρξε διχογνωμία, με το 39% να απαντά θετικά, το 32% να εμφανίζεται αρνητικό και 29% να μην δίνει απάντηση.

-Αναφορικά με το πώς κρίνουν οι Καβαλιώτες επιχειρηματίες την κατάσταση της επιχείρησής τους, το 55% την χαρακτήρισε ικανοποιητική, το 31% καλή, ενώ το 14% κακή.

-Ακόμα, στην ερώτηση πώς αναμένουν για τους επόμενους έξι μήνες την κατάσταση της επιχείρησής τους, το 59% ανέφερε ότι δεν αναμένει κάποια αλλαγή, το 29% πιστεύει ότι θα χειροτερέψει και το 12% προσδοκά βελτίωση.

-Κατά το προσεχές τρίμηνο, η πλειονότητα των επιχειρηματιών σκοπεύει να διατηρήσει το υφιστάμενο προσωπικό που απασχολεί, μέρος των επιχειρήσεων σχεδιάζει να προβεί σε προσλήψεις, ενώ μικρή μερίδα των ερωτηθέντων πρόκειται να προβεί σε απολύσεις.

-Αναφορικά με τον τζίρο του προηγούμενου μήνα, το 59% δήλωσε πως παρέμενε ο ίδιος, το 30% ότι μειώθηκε, ενώ 11% πως αυξήθηκε.

Η οικονομία στον Νομό Καβάλας φαίνεται να έχει ανοδική πορεία, καθώς διανύει την θερινή περίοδο, δίνοντας ψυχολογικό προβάδισμα στις επιχειρήσεις, αφού ως γνωστόν, ο τουρισμός είναι ισχυρή ενίσχυση για τα ταμεία των επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ