Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, θα γίνει προμήθεια έντεκα (11) καινούργιων περιπολικών σκαφών με ειδικό εξοπλισμό, με χρηματοδότηση 6,6 εκατομμύρια ευρώ, από το Ταμείο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων 2021-2027. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, συντόνισε τις αρμόδιες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες, για την εκκίνηση των απαιτούμενων ενεργειών που αφορούσαν στην χρηματοδότηση και την διαγωνιστική διαδικασία, για την προμήθεια έντεκα περιπολικών σκαφών με ιατρικό εξοπλισμό. Η προμήθεια των σκαφών θα ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών, από την επόμενη ημέρα υπογραφής της σύμβασης, με το πρώτο σκάφος να παραδίδεται εντός τεσσάρων μηνών από την επόμενη ημέρα υπογραφής της σύμβασης και τα υπόλοιπα, ένα σκάφος ανά δύο μήνες. Τα σκάφη θα διατεθούν στις Λιμενικές Αρχές Θάσου, Ψαρών, Άγιου Ευστράτιου, Φούρνων, Κέας, Λειψών, Κάσου, βόρειας Εύβοιας, Χώρας Σφακίων, Ιεράπετρας και Ζακύνθου.

Θα διαθέτουν σύγχρονο μηχανολογικό, ναυτιλιακό εξοπλισμό, ενώ θα περιλαμβάνουν και ειδικό θάλαμο ασθενών με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός αυτός, θα δίνει την δυνατότητα στο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, να προσφέρει υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες στην κοινωνία και θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών. Τα βασικά χαρακτηριστικά των σκαφών είναι τα εξής:

-Ολικό μήκος άνω των 11 μέτρων

-Μέγιστη ταχύτητα άνω των 40 κόμβων

-Οικονομική ταχύτητα άνω των 33 κόμβων

-Μέγιστη εμβέλεια με την οικονομική ταχύτητα άνω των 300 ναυτικών μιλίων

-Αριθμός επιβαινόντων 10 άτομα

-Μέσο πρόωσης δύο σύγχρονοι ναυτικοί κινητήρες Diesel.

Τα σκάφη στις περιοχές που θα διατεθούν, θα επιτελέσουν τον διττό ρόλο τους, που είναι να περιπολούν στα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας, αλλά και να αναλαμβάνουν, όταν χρειάζεται, την διακομιδή ασθενών, εκεί όπου άλλα μέσα αδυνατούν να προσφέρουν την πολύτιμη βοήθεια τους. Ο δήμαρχος Θάσου, Ελευθέριος Κυριακίδης, δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμά τον υπουργό, Γιάννη Πλακιωτάκη και την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, που αφουγκράζονται τις ανάγκες των νησιωτικών περιοχών και του νησιού μας. Η διάθεση ενός σκάφους αυτών των προδιαγραφών και αυτού του ρόλου, στην Λιμενική Αρχή Θάσου, θα αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, αφού θα έχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί ασφαλέστερες και ταχύτερες διακομιδές ασθενών προς την ηπειρωτική χώρα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ