Τον Νοέμβριο του 2022, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του κόμματος «Ελληνική Λύση», Κωνσταντίνος Χήτας, κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό παιδείας και θρησκευμάτων, για την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου Καβάλας ως φοιτητική στέγη για τους φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.). Ο βουλευτής ρωτούσε την υπουργό, αν προτίθεται να διεκδικήσει το ακίνητο, για να καλυφθεί η έλλειψη φοιτητικής στέγης στην Καβάλα.

Το Υπουργείο παιδείας απάντησε, διά του αρμόδιου υφυπουργού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Ευάγγελου Συρίγου, τον Μάρτιο του 2023. Ο υφυπουργός καταλήγει στην απάντηση, αναφέροντας ότι το κτήριο του παλιού νοσοκομείου ανήκει στον Δήμο Καβάλας και ότι αναμένεται το αποτέλεσμα των επαφών που έκανε το ΔΙ.ΠΑ.Ε. με τον Δήμο Καβάλας. Αναλυτικά η απάντηση του υφυπουργού είναι η ακόλουθη: «Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα: Αποκλειστικό περιεχόμενο της, κατά την παράγραφο 5, του άρθρου 16 του Συντάγματος, αυτοδιοίκησης των Α.Ε.Ι., είναι η εξουσία τους να ρυθμίζουν τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας τους με αποφάσεις των οικείων οργάνων.

Στα Α.Ε.Ι. λειτουργούν φοιτητικές εστίες. Η δωρεάν στέγαση για τους φοιτητές τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του νόμου 4957/2022 «Νέοι ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις» (Α 141), παρέχεται στο πλαίσιο της φοιτητικής μέριμνας, ως μέτρο της πολιτείας για την ανακούφιση των οικονομικά αδυνάτων. Δικαιούχοι είναι οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθώς και οι υποψήφιοι διδάκτορες, με βάση κριτήρια όπως η ατομική και η οικογενειακή οικονομική τους κατάσταση, η εντοπιότητά τους, καθώς και την έδρα του Α.Ε.Ι. και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτό. Η οργάνωση και λειτουργία των φοιτητικών εστιών, ανήκει στα εκ του νόμου αρμόδια όργανα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, το δε σκέλος της οικονομικής διαχείρισης και της κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των εστιών ανήκει στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) σε συνεργασία με τα Α.Ε.Ι. και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 230, του ν.4823/2021, που συμπλήρωσε τις διατάξεις της παρ. 2, του άρθρου 2, του ν.4115/2013 (Α 24).

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι χορηγείται στεγαστικό επίδομα σε φοιτητές Α.Ε.Ι. Με την με αριθμό 140832/Ζ1/25-8-2017 (Β 2993) Κ.Υ.Α., καθορίστηκαν οι συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την χορήγηση, κάθε ακαδημαϊκό έτος, του στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές των Α.Ε.Ι., καθώς και το ύψος αυτού, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 10, του ν.3220/2004. Με πρόσφατη τροποποίησή της, με την με αριθμό 128839/Ζ1/20-10-2022(Β 5438) Κ.Υ.Α., από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 το ετήσιο στεγαστικό επίδομα, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζονται στις διατάξεις της νέας Κ.Υ.Α., αυξάνεται από 1.000 σε 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ ως εξής: α) Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται για τους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, Έλληνες υπηκόους, ή υπηκόους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ, β) στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικεί με άλλο προπτυχιακό φοιτητή Α.Ε.Ι. που φοιτά για την απόκτηση πρώτου πτυχίου και δεν έχει υπερβεί την διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για την λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών κι εφόσον τα Τμήματα/Σχολές σπουδών του φοιτητή και του συγκατοικούντος φοιτητή βρίσκονται στην ίδια πόλη, ή Περιφερειακή Ενότητα, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ».

Επιπρόσθετα, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 εκδόθηκε η με αρ. πρωτ. 138806/Ζ1/9-11-2022 σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου παιδείας και θρησκευμάτων, με θέμα: «Εφαρμογή του άρθρου 181, του ν.4972/2022 (Α 181)-αύξηση του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών-τροποποίηση παρ. 1, άρθρου 10, ν.3220/2004, προκειμένου να καθορισθεί η διαδικασία υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων αναφορικά με την χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος στην περίπτωση συγκατοίκησης, για όσους δικαιούχους υπέβαλαν αίτηση μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Δ.Φ. 2.1./25842_06/12/2022/6-12-2022 έγγραφο του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος: «Το πρώην Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με έδρα την Καβάλα και νυν Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος-πανεπιστημιούπολη Καβάλας, διαθέτει και λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων συγκρότημα φοιτητικών εστιών 450 κλινών από το 1990.

Επίσης, το κτίριο του παλαιού νοσοκομείου Καβάλας ανήκει στον Δήμο Καβάλας. Το ΔΙ.ΠΑ.Ε. έχει πραγματοποιήσει επαφές με τον Δήμο Καβάλας προς αξιοποίηση του κτιρίου ως φοιτητικές εστίες και αναμένονται τα αποτελέσματα αυτών».

Πράγματι, η διοίκηση του πανεπιστημιακού κόμβου Καβάλας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. έκανε επαφή με την τέως δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας, με επικεφαλής την Δήμητρα Τσανάκα, ωστόσο οι διοικούντες του ΔΙ.ΠΑ.Ε. θεώρησαν υψηλό το κόστος της μετατροπής του παλιού νοσοκομείου σε φοιτητική στέγη. Έκτοτε, δεν έγινε άλλη επαφή με την σημερινή δημοτική Αρχή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ