Το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουλίου 2023, θα παρουσιαστεί στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων μία από τις πιο συζητημένες παραστάσεις των τελευταίων δύο θεατρικών περιόδων. Ο Ντάριο Φο έγραψε στα τέλη της δεκαετίας του 1969 το έργο «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού», που έγινε το «ερέθισμα» για την παράσταση που σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Και αυτό το καλοκαίρι, με απόφαση της παραγωγής, περιοδεύει στην περιφέρεια.

Η επιλογή του έργου αποδείχτηκε εύστοχη και οφείλεται στον Γιάννη Κακλέα, που έχει πολυετή πορεία και εμπειρία στον χώρο του θεάτρου και ιδιαίτερα του μουσικού θεάτρου. Η παράσταση που δημιούργησε έχει έντονα τα στοιχεία του αγαπημένου του θεατρικού είδους, δηλαδή την μουσική, το τραγούδι και τον χορό, ενώ διατηρεί και τις «πινελιές» του συγγραφέα. «Ο νομπελίστας Ντάριο Φο, είναι ένας σατιρικός συγγραφέας, έντονα πολιτικοποιημένος, που χρησιμοποιεί την γλώσσα των κωμικών της commedia dell arte (σ.σ. της λαϊκής ιταλικής αυτοσχεδιαστικής κωμωδίας). Εμείς, πήραμε στοιχεία από το έργο του Φο και τα επικαιροποιήσαμε, για να σατιρίσουμε τα κακώς κείμενα της δικής μας κοινωνίας. Το έργο, «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού», γράφτηκε στα «μολυβένια χρόνια». Εκείνη την περίοδο, στην Ιταλία η βία ήταν κανονικότητα. Με αφορμή ένα πραγματικό περιστατικό, την «δολοφονία» ενός ατόμου στο Μιλάνο, ο Ντάριο Φο έγραψε ένα έργο για να καταδικάσει την υπέρβαση της εξουσίας και να χτυπήσει το παρακράτος. Το έργο θα έμενε σε κάποιο συρτάρι, αν ήταν μία απλή καταγραφή του περιστατικού. Ωστόσο, ο Φο προσπαθεί να ξεσκεπάσει ένα σαθρό κράτος και την δολοπλοκία κατά της δημοκρατίας. Και μέσα από το χιούμορ, κατάφερε να κάνει το έργο αυτό οικουμενικό», είπε στον «Κ.Τ.» ο σκηνοθέτης.

Ερωτηθείς γιατί διάλεξε το συγκεκριμένο έργο απάντησε: «Το διάλεξα γιατί είναι πολύ αστείο, ενώ συγχρόνως μιλάει για πολύ σοβαρά θέματα. Συνδυάζει την κωμωδία, με την διεισδυτική ματιά σε ορισμένα σοβαρά ζητήματα. Και γιατί, μπορεί να ψυχαγωγήσει και να προβληματίσει τον θεατή. Ο συνδυασμός αυτός, είναι επιτυχία για ένα θεατρικό έργο».

Όσον αφορά την επιλογή της ομάδας των ηθοποιών της παράστασης, ο Γιάννης Κακλέας σημείωσε ότι: «Το ελληνικό θέατρο είναι σε άνθηση. Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι ηθοποιοί, που μπορούν να παίξουν, να τραγουδήσουν και να χορέψουν. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία ταλαντούχα ομάδα ηθοποιών, που είναι πολύ «δεμένη», χαίρεται αυτό που κάνει και μεταδίδει την χαρά στο κοινό. Δεν ήταν εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Χρειάζεται πολλή δουλειά στις πρόβες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ