Η Γ’ τάξη του 2ου Γυμνασίου Καβάλας πραγματοποίησε, από τις 14 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2023, εκπαιδευτική επίσκεψη στην Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα. Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, μετά από την άφιξη και την τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, οι μαθητές και οι συνοδοί επισκέφτηκαν το Πολιτιστικό  Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», όπου περιηγήθηκαν στους εξωτερικούς χώρους, παρακολούθησαν Χριστουγεννιάτικα δρώμενα και ξεναγήθηκαν στο αναγνωστήριο της εθνικής βιβλιοθήκης. Στην συνέχεια, θαύμασαν την θέα προς την Αθήνα και τον Πειραιά, από τον 8ο όροφο του κτηρίου.

Την επόμενη ημέρα επισκέφτηκαν το μουσείο της Ακρόπολης, όπου ξεναγήθηκαν από δύο έμπειρες ξεναγούς και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα σημαντικά εκθέματα, τα οποία γνώριζαν μόνο από τα βιβλία. Αργότερα, ανέβηκαν στον βράχο της Ακρόπολης, όπου είδαν τον Παρθενώνα, που θεωρείται το σπουδαιότερο αρχιτεκτονικό αριστούργημα όλων των εποχών. Περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (αρχαία Αγορά, Μοναστηράκι, Πλάκα), ξεναγήθηκαν στην Βουλή των Ελλήνων και στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου εκτίθενται πίνακες ζωγραφικής, βιβλία και άλλα κειμήλια της ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής επανάστασης. Ακόμα, ανέβηκαν στα θεωρεία της αίθουσας συνεδριάσεων της ολομέλειας, όπου τους καλωσόρισε ο πρόεδρος της Βουλής και παρακολούθησαν μέρος της συνεδρίασης για τον προϋπολογισμό του κράτους. Ακολούθησε επίσκεψη στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, για να παρακολουθήσουν την αλλαγή φρουράς των ευζώνων. Περπάτησαν στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και είδαν από κοντά την Ακαδημία και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και άλλα νεοκλασικά κτήρια. Επισκέφτηκαν την εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (θέατρο REX) και απόλαυσαν θεατρική παράσταση εγκεκριμένη από την UNESCO, με θέμα τις αντιξοότητες και τις αλλαγές της ζωής των προσφύγων, αλλά και των κατοίκων χωρών που τους υποδέχονται.

Την άλλη ημέρα, επισκέφτηκαν οδικώς μερικές από τις πιο σημαντικές τοποθεσίες της Αθήνας και του Πειραιά (μουσείο Μπενάκη, πολεμικό μουσείο, άγαλμα δρομέα, Παναθηναϊκό στάδιο, Ζάππειο μέγαρο, μουσείο ζυθοποιίας «Φιξ», Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κ.ά.) και πήραν τον δρόμο της επιστροφής στην Καβάλα, γεμάτοι εμπειρίες και αναμνήσεις.

Σε μία άλλη δράση, εκπαιδευτικοί του σχολείου που ενεργοποιούνται στον Άξονα «Σχολείο και Κοινότητα», μαζί με μαθητές της Γ’ τάξης, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο μουσείο των τραίνων στην Δράμα στις 19 Δεκεμβρίου 2023, μαζί με το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. στην Νέα Καρβάλη, στο πλαίσιο κοινών δραστηριοτήτων δικτύων σχολείων του προγράμματος «Παιδεία στα Μέσα». Στο ιδιωτικό μουσείο τραίνων στην Δράμα, το οποίο στεγάζεται δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, ξεναγήθηκαν από τους ιδρυτές και επιμελητές και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν δια ζώσης τα σημαντικά εκθέματα της σιδηροδρομικής ιστορίας της χώρας, από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα. Συγκεκριμένα, είδαν στολές, αντικείμενα εργασίας, εργαλεία των σταθμαρχών και των εργατών των σιδηροδρομικών γραμμών εκείνης της εποχής, το μηχανοστάσιο του μουσείου και ένα υπέροχα διατηρημένο βαγόνι-εστιατόριο του 1926 και δύο ατμομηχανές του περασμένου αιώνα. Ακολούθησε επίσκεψη στην «Ονειρούπολη», πριν επιστρέψουν στην Καβάλα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ