Συγκέντρωση, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, θα πραγματοποιήσουν οι φοιτητές του πανεπιστημιακού κόμβου Καβάλας του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν: «Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, μαζί με άλλους 115 Φοιτητικούς Συλλόγους από όλη την χώρα, λέμε ξεκάθαρα ότι: «Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απορρίπτουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων! Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα και να μην κατατεθεί στην Βουλή! Δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές, τα πτυχία και την εργασιακή μας προοπτική! Υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων μας! Μεγαλώνει η στρατιά άνεργων πτυχιούχων, διάφορων κατηγοριών πτυχίων, που θα ανταγωνίζονται για μία θέση εργασίας συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά, επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω. Ενισχύει την εμπορευματοποίηση της παιδείας! Το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Στο όνομα του «ανταγωνισμού» με τα ιδιωτικά, θα προχωρήσουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, μεγαλύτερη πίεση για άνοδο του ρυθμού αποφοίτησης, η επιβολή διδάκτρων, θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να βρουν «πελατεία» τα ιδιωτικά, θα μειωθεί η δαπάνη για τα δημόσια. Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το «πορτοφόλι» κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι, θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια, για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε.

Όπως τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία δεν αναβαθμίστηκαν από την συνύπαρξή τους με τα ιδιωτικά, έτσι και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, δεν θα βελτιώσει τα δημόσια Α.Ε.Ι.! Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την παιδεία και όσοι θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό δυναμικό. Η κυβέρνηση παραβιάζει ακόμα και το άρθρο 16 του Συντάγματος!

Παράλληλα με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, έχουμε τον νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση με την ένταξη μας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ξέρουμε πολύ καλά, ότι δεν πρόκειται για καμία αναβάθμιση των σπουδών μας, όπως θέλουν να λένε, αλλά ότι έρχεται να συνεχίσει την ίδια άθλια κατάσταση που επικρατεί στις υποδομές μας, την ανυπαρξία της φοιτητικής μέριμνας και τις τεράστιες ελλείψεις σε εργαστηριακό εξοπλισμό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Η συγχώνευση μας στο Δ.Π.Θ. το μόνο που θα καταφέρει, είναι να έχουμε συνολικά μικρότερη χρηματοδότηση από το Υπουργείο. Αυτό που έχουμε ανάγκη, είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα και όχι ένα πανεπιστήμιο πανάκριβο, υποβαθμισμένο, που λειτουργεί ως επιχείρηση και κάνει παζάρι πτυχίων. Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας, μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο! Διεκδικούμε:

-Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!

-Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια-όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16!

-Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές!

-Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας-πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα!

-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια και τις ανάγκες μας!

Σε αυτό τον αγώνα μας, καλούμε μαζί μας τους μαθητές, τα εργατικά σωματεία και τους φορείς της πόλης και τα σωματεία των εκπαιδευτικών».

Την ανακοίνωση εξέδωσαν οι ακόλουθοι φοιτητικοί σύλλογοι: Φοιτητικός Σύλλογος Χημικού Καβάλας του ΔΙ.ΠΑ.Ε., Φοιτητικός Σύλλογος Πληροφορικής Καβάλας του ΔΙ.ΠΑ.Ε., Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού Καβάλας του ΔΙ.ΠΑ.Ε., Φοιτητικός Σύλλογος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Καβάλας του ΔΙ.ΠΑ.Ε., Φοιτητικός Σύλλογος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Καβάλας του ΔΙ.ΠΑ.Ε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ