Οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης συγκεντρώθηκαν, άλλη μια φορά, στην Κομοτηνή, για να διαμαρτυρηθούν για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ελληνικής κτηνοτροφίας. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 και εκδόθηκε το ακόλουθο ψήφισμα: «Όλοι εμείς, οι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι και φίλοι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που έχουμε ακόμα το κουράγιο να διεκδικούμε το δίκαιο και το αυτονόητο και όλοι όσοι σεβόμαστε τον εαυτό μας, τις οικογένειές μας και πονάμε τον τόπο μας, συγκεντρωθήκαμε εδώ, στην έδρα της Περιφέρειάς μας στην Κομοτηνή.

Προσπαθήσαμε μέσω του διαλόγου και με συνεχή έγγραφες παρεμβάσεις μας προς το

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τους βουλευτές και την διοίκηση της Περιφέρειά μας, να ενημερώνουμε για τα προβλήματα του κλάδου μας και να προτείνουμε δίκαιες και ρεαλιστικές λύσεις. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ! Εδώ, στο ίδιο μέρος μαζί με τους αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τον Φλεβάρη του 2022, είχαμε προειδοποιήσει τους παρευρισκόμενους και το Υπουργείο, για το περιεχόμενο του στρατηγικού σχεδίου της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2023-2027 που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση το Υπουργείο, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, με τους φορείς του πρωτογενή τομέα και χωρίς να λάβει υπόψη την ολοκληρωμένη πρόταση των κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειάς μας και του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, ήταν η τραγική πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης που όλοι διαπιστώσαμε, ενώ έπεται και συνέχεια.

Οι ενισχύσεις λόγω του ιστορικού μοντέλου που προκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξακολουθούν να μην κατευθύνονται αναλογικά στα χέρια όσων δουλεύουν τα ζώα και την γη τώρα. Οι δράσεις του νέου πρασινίσματος στην κτηνοτροφία είναι ελάχιστες και ανεφάρμοστες, λόγω του περιεχομένου τους, αλλά και της ανικανότητας του Υπουργείου να τις προσαρμόσει και να τις ενεργοποιήσει. Εξακολουθούν να ενισχύονται, με ελάχιστες υποχρεώσεις, όσοι καρπώθηκαν παράνομα, ή νομότυπα, τα χρήματα όλων μας, από το αμαρτωλό εθνικό απόθεμα των βοσκοτόπων. Εξακολουθούν να ενισχύονται οι κτηνοτρόφοι συγκεκριμένων περιοχών της χώρας, με ενισχύσεις που χάνουν οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της ανισομερούς κατανομής των βοσκοτόπων.

Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου και των κτηνοτρόφων της Περιφέρειάς μας κατά το 1/3 και η ερήμωση των χωριών μας, είναι αποτέλεσμα και των παραπάνω. Οι βουλευτές και η διοίκηση της Περιφέρειά μας, λόγω αδιαφορίας, ή λόγω αναποτελεσματικότητας, δεν κατάφεραν να αλλάξουν αυτή την απόφαση του Υπουργείου και της ανισομερούς αυτής κατανομής, που στέρησε και στερεί από τις τσέπες των κτηνοτρόφων μας από το 2015, από μερικές δεκάδες μέχρι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ίσως κάποιοι να θεωρήσουν τους παραπάνω χαρακτηρισμούς υπερβολικούς και για κάποιους άδικους, υπερβολικά όμως άδικη είναι η πραγματικότητα που εμείς βιώνουμε!

Καλούμε τον υπουργό και το επιτελείο του, μαζί με το φορέα υλοποίησης του Σ.Σ., να έρθουν άμεσα στην Κομοτηνή, για να μας δώσουν δια ζώσης απαντήσεις και λύσεις στην κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν και για να κάνουν αλλαγές στο Σ.Σ. που το δίκαιο και η κοινή λογική επιτάσσουν να γίνουν».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ