Ο χρυσός έχει αποδώσει σημαντικά καλύτερα από ένα ETF στο δείκτη MSCI World ή στο δείκτη DAX τα τελευταία δύο χρόνια. Αν και χρηματιστηριακοί δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων έχουν καλύψει τη διαφορά τους τελευταίους μήνες. Επίσης, η τιμή του χρυσού σε δολάρια έχει εξελιχθεί καλύτερα από την τιμή του χρυσού σε ευρώ από τις αρχές Οκτωβρίου 2023 λόγω της ισχύος του ευρώ. Φυσικά, το αποτέλεσμα τέτοιων συγκρίσεων εξαρτάται πάντα από το σημείο εκκίνησης, από τις αρχές του 2021, για παράδειγμα, το MSCI World ETF εξελίχθηκε σαφώς καλύτερα.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι ο χρυσός διατηρήθηκε καλά στα υψηλά επίπεδα παρά την απότομη άνοδο των επιτοκίων και των αποδόσεων των ομολόγων. Κατά κανόνα, οι επενδυτές πωλούν πολύτιμα μέταλλα που δεν πληρώνουν τόκο όταν προσφέρονται υψηλότερες αποδόσεις για ασφαλείς επενδύσεις, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα. Η εξέλιξη των ETFs χρυσού αντικατοπτρίζει επίσης ακριβώς αυτό: υπήρξαν εκροές από τα κεφάλαια χρυσού από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο που ήταν υψηλότερες από ό,τι το αδύναμο έτος του 2021. Οι εκροές μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν σταμάτησαν. Λόγω των υψηλών επιτοκίων δεν υπήρχαν πολλοί θεσμικοί επενδυτές που αγόρασαν χρυσό. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί το 2024 εάν μειωθούν τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ.

Η υψηλή τιμή του χρυσού επιβραδύνει τη ζήτηση

Υπάρχουν και άλλες σημαντικές επιρροές που ο χρυσός διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα το 2023: η ζήτηση εκτός των ETF ήταν ισχυρή. Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν επίσης χρυσό μέσα στο 2023 και το επίπεδο ρεκόρ του 2022 είναι πιθανό να επιτευχθεί ξανά.

Η ζήτηση για ράβδους και χρυσές λίρες τα τρία πρώτα τρίμηνα ήταν περίπου η ίδια με το προηγούμενο έτος, αλλά παρουσίασε αδυναμία το τρίτο τρίμηνο. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην αυξημένη τιμή του χρυσού, καθώς οι αγοραστές συνήθως πρέπει να το συνηθίσουν. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις ράβδους και τα νομίσματα, αλλά και για τα χρυσά κοσμήματα. Εάν η τιμή του χρυσού αυξηθεί πράγματι το 2024, τότε από τη μία πλευρά θα προκαλούσε την αρνητική τάση σε πολλούς τομείς. Παρά το πρόσφατο υψηλό ρεκόρ μετά την ισχυρή αύξηση των τιμών στις αρχές του 2022, μπορούμε να πούμε ότι ο χρυσός σταθεροποιείται σε υψηλό επίπεδο.

Τιμή χρυσού σε ευρώ 1979-2023

Η τιμή του χρυσού ανά ουγγιά σε ευρώ ανήλθε σε νέο υψηλό ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο του 2023, συμβαδίζοντας εντυπωσιακά με την άνοδο των επιτοκίων.  Ωστόσο, εάν η ΕΚΤ περιμένει περισσότερο από τη Fed για να μειώσει τα επιτόκια, τότε μια αύξηση σε EUR/USD θα επιβράδυνε την τιμή του χρυσού σε ευρώ.

Θετικές επιδράσεις στην τιμή του χρυσού το 2024:

-Οι νέες κρίσεις οδηγούν τους επενδυτές όλο και περισσότερο στο χρυσό.

-Η Fed μειώνει τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο και οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται σημαντικά.

-Η ζήτηση για ETF χρυσού αυξάνεται ξανά μετά τη μακροπρόθεσμη αδυναμία.

Αρνητικές επιδράσεις στην τιμή του χρυσού το 2024:

-Καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις παρουσιάζουν τα χρηματιστήρια και βάζουν το χρυσό στο περιθώριο.

-Η απότομη άνοδος του EUR/USD μειώνει την απόδοση της τιμής του χρυσού σε ευρώ.

Παραγωγή χρυσού παγκοσμίως από το 2008 έως το 2021 με πρόβλεψη για το 2024 (σε εκατομμύρια ουγγιές)

Η παραγωγή χρυσού έχει αυξηθεί από το χαμηλό του 2020. Ωστόσο, υπάρχουν όρια για περαιτέρω αυξήσεις στην παραγωγή.

Τιμή χρυσού σε δολάρια 2014-2023

Συμπέρασμα

Υπάρχουν εξισορροπητικοί παράγοντες στην αγορά χρυσού, μια υψηλότερη τιμή μειώνει τη ζήτηση και ενισχύει την προσφορά. Όμως το γεγονός παραμένει: παρόλα αυτά, η συμπεριφορά των θεσμικών επενδυτών είναι καθοριστική για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις των τιμών. Εάν η αναμενόμενη πτώση των επιτοκίων γίνει συγκεκριμένη, θα πρέπει να δώσει ώθηση στην τιμή του χρυσού.

Γιάννης Λαμπρίδης, Money Expert

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ