Με επιτυχία και συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 2ου πανελλήνιου συνεδρίου πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας στην Μεγάλη Λέσχη Καβαλας, στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2025, με διοργανώτρια την Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ιατροδικαστικής και Ιατροδικαστικών Επιστημών.

Το συνέδριο ξεπέρασε τις 800 συμμετοχές, επιβεβαιώνοντας πως το ζήτημα της βίας είναι κρίσιμο κοινωνικό φαινόμενο, που απαιτεί συνεργασία, γνώση και κοινή δέσμευση. Ήταν ένα συνέδριο με ουσιαστικό επιστημονικό αποτύπωμα. Το πρόγραμμα ήταν πολυθεματικό και περιλάμβανε: επιστημονικές εισηγήσεις, βιωματικές εκπαιδεύσεις και κλινικά φροντιστήρια. Συγκεκριμένα: 67 ομιλητές από όλη την Ελλάδα, 11 στρογγυλές τράπεζες με διεπιστημονικές προσεγγίσεις, 17 επιστημονικές διαλέξεις, 6 κλινικά φροντιστήρια, 4 ελεύθερες ανακοινώσεις, 1 μουσικοθεραπευτικό δρώμενο, 1 διαδικτυακή ομιλία της υφυπουργού υγείας, Ζωής Ράπτη, η οποία μίλησε για την σημασία της έγκαιρης παρέμβασης και των ολοκληρωμένων δικτύων προστασίας θυμάτων βίας.

Το συνέδριο ανέδειξε την σοβαρότητα της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, τις διαστάσεις της σχολικής και ψηφιακής κακοποίησης, την ανάγκη για εκπαίδευση επαγγελματιών πρώτης γραμμής, την σημασία της συνεργασίας υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, κοινωνικών δομών και τοπικής αυτοδιοίκησης. Το κοινό ανταποκρίθηκε στις συνεδρίες που αφορούσαν στην πρόληψη στην κοινότητα, στην στήριξη των θυμάτων και στην διαχείριση περιστατικών βίας από τις υπηρεσίες υγείας. Το μουσικοθεραπευτικό δρώμενο ήταν μία συγκινητική στιγμή σύνδεσης και αναστοχασμού.

«Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται σε όλους τους ομιλητές, συντονιστές και εισηγητές, σε όλους τους επαγγελματίες και νοσηλευτές που εργάστηκαν για την επιτυχία του συνεδρίου, στους φορείς και υποστηρικτές της διοργάνωσης. Θέλουμε να εκφράσουμε τις πιο θερμές ευχαριστίες μας προς τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, Αχιλλέα Γερόπουλο, τον αναπληρωτή διοικητή, Μάριο Σανσαρίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θεόδωρο Μαρκόπουλο, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη υγείας, κοινωνικής συνοχής και οικογένειας, Γεώργιο Δαλακούρα και τον δήμαρχο Καβάλας, Θεόδωρο Μουριάδη, για την διαρκή στήριξη, το προσωπικό ενδιαφέρον και την σημαντική συμβολή τους, που αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία του συνεδρίου. Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και το Γραφείο Εκπαίδευσης δεσμεύονται να συνεχίσουν την υλοποίηση δράσεων επιμόρφωσης, να προωθήσουν πρακτικές πρόληψης, να ενισχύσουν την συνεργασία με φορείς και κοινότητες και να συμβάλλουν στην καλλιέργεια μιας κοινωνίας που δεν «σιωπά» απέναντι στην βία. Το συνέδριο αυτό, απέδειξε πως όλοι μαζί μπορούμε πραγματικά να σπάσουμε την σιωπή και να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας, αξιοπρέπειας και σεβασμού», αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ