Την γενική πρόξενο της Ρουμανίας στην Θεσσαλονίκη, Carmen Ileana Mihalcescu και τον οικονομικό ακόλουθο του Προξενείου, Silviu Mihai Zeleniuc, δέχτηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Μαρκόπουλος. Κατά την υποδοχή των Ρουμάνων διπλωματών, ο αντιπεριφερειάρχης είπε: «Με χαρά υποδεχόμαστε στο κτήριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Καβάλα την κυρία Mihalcescu, γενική πρόξενο της Ρουμανίας στην Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα υποδεχόμαστε την εκπρόσωπο ενός φιλικού κράτους, από το οποίο κάθε χρόνο υποδεχόμαστε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Δεν θα δίσταζα να πω ότι, για ένα Έλληνα η πλέον φιλική πόλη στα Βαλκάνια είναι το Βουκουρέστι» και πρόσθεσε: «Έχουμε την δυνατότητα να συζητήσουμε για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να ενημερώσουμε την πρόξενο για τα αναπτυξιακά θέματα που αφορούν και τις δυο πλευρές. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η Περιφέρεια μας στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ρουμανία, είναι και η πρόσφατη απόφαση του περιφερειάρχη, Χριστόδουλου Τοψίδη, ο οποίος άλλαξε το πρόγραμμα προκειμένου να υπάρξει μία δυναμική παρουσία μας στην έκθεση του Βουκουρεστίου. Πιστεύω ότι πέραν του τουρισμού, θα βρούμε κι άλλους τομείς συνεργασίας τόσο στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, όσο και του ευρωπαϊκού κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η πρόξενος ευχαρίστησε στην ελληνική γλώσσα και συνέχισε στις δηλώσεις της λέγοντας «Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι στην Καβάλα για να σας συναντήσω. Ελπίζω να έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και μία καλή συνεργασία στο μέλλον. Είναι μεγάλη ευκαιρία για εμάς να συζητήσουμε τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Γνωρίζω ότι η Καβάλα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα και όμορφη πόλη. Είναι η δεύτερη φορά που την επισκέπτομαι και αυτό μου αρέσει πολύ. Ας έχουμε μία καλή συνεργασία», ενώ ευχήθηκε «Χρόνια πολλά» για την εθνική επέτειο του 1821.

Στην συζήτηση που ακολούθησε, προτάχθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως:

-Η διεύρυνση της τουριστικής συνεργασίας και η αεροπορική σύνδεση της Καβάλας με το Βουκουρέστι.

-Η διερεύνηση της συνεργασίας με πανεπιστημιακές σχολές της Καβάλας, με αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές της Ρουμανίας.

-Εξετάστηκε η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. με αντίστοιχη Περιφέρεια της Ρουμανίας.

-Έγινε συζήτηση για την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών με κεντρικό σημείο αναφοράς την παραγωγή πετρελαίου στην Καβάλα και την Ρουμανία.

Ο Θόδ. Μαρκόπουλος αποσαφήνισε ότι προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να προωθήσει τα παραπάνω θέματα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιστορικότητα της περιοχής μας με ιδιαίτερες αναφορές στην αρχαία Νεάπολη, τους Φιλίππους, στην έλευση του αποστόλου Παύλου και την βάπτισης της πρώτης ευρωπαίας Χριστιανής, της αγίας Λυδίας. Πρόσφερε στην πρόξενο ένα βιβλίο με την ιστορία και τις ομορφιές της Περιφέρειας, καθώς και ένα αντίγραφο αρχαίου ειδωλίου της νύμφης της Νεαπόλεως από το αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας και δέχθηκε ως δώρα, έναν τόμο με βυζαντινές και μεταβυζαντινές μελέτες και ένα μπουκάλι κρασί. Η συνάντηση έληξε με τις αμοιβαίες διαβεβαιώσεις, για μία καλή και παραγωγική συνεργασία.

Η συνάντηση με τον δήμαρχο Καβάλας

Η πρόξενος συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη. Η συνάντηση διήρκεσε μισή ώρα και έγινε παρουσία του αντιδημάρχου τουρισμού και ανάπτυξης, Παναγιώτη Αγγελίδη, της συμβούλου του δημάρχου για ευρωπαϊκά προγράμματα, Ιούς Χατζηβαρύτη και του ακολούθου οικονομικών υποθέσεων του Προξενείου της Ρουμανίας. Έγινε εκτενής αναφορά στο ιδιαιτέρως αυξημένο τουριστικό ρεύμα των Ρουμάνων που επισκέπτονται την περιοχή, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και παρουσιάστηκαν διάφορα στοιχεία για την συμμετοχή του Δήμου Καβάλας στην ετήσια τουριστική έκθεση του Βουκουρεστίου. Συζητήθηκε, ακόμα, η σημαντική οικονομική ανάπτυξη της Ρουμανίας, ως αποτέλεσμα της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και του εκσυγχρονισμού των συστημάτων καταγραφής και άμεσης εξυπηρέτησης των εταιριών που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα, καθώς και η προοπτική συνεργασίας του Δήμου Καβάλας και του Ρουμανικού Προξενείου στον πολιτιστικό τομέα. Όπως συμφωνήσαν ο δήμαρχος και η πρόξενος, οι δύο πλευρές, σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο και τις γειτονικές χώρες, Βουλγαρία και Τουρκία, θα κινήσουν την διαδικασία για την αποτύπωση των τουριστικών ροών και στα τέσσερα κράτη, αξιοποιώντας την σχετική πρόσκληση του προγράμματος Black Sea.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.