Αφού ζήτησε συγνώμη, για την καθυστερημένη πρώτη γνωριμία με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, έκανε τις «προγραμματικές δηλώσεις» της, ενόψει της άσκησης των καθηκόντων που ανέλαβε στον δημοτικό Οργανισμό του θεάτρου στην Καβάλα.

Δήλωσε πως αισθάνεται δημιουργικά αγχωμένη, αλλά και ικανοποιημένη για την υποδοχή και την ανταπόκριση από τον κόσμο της πόλης. Η θετική αντιμετώπιση που έχει, την κάνει να αισιοδοξεί για το αποτέλεσμα της δουλειάς της. Ανέφερε πως έχει επίγνωση που βρίσκεται και υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί πολύ, για να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης της δημοτικής Αρχής, της διοίκησης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και του θεατρόφιλου κοινού της Καβάλας. «Παραλαμβάνω το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από πολύ καλά χέρια. Ο πήχης είναι ψηλά και θα προσπαθήσω να τον ανεβάσω ψηλότερα», σημείωσε και παρουσίασε τις σκέψεις της για την λειτουργία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. υπό την δική της καλλιτεχνική διεύθυνση. «Έχω μία ελευθερία στις κινήσεις μου. Και αυτή η ελευθερία, μου δημιουργεί ευθύνη. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν θα είναι, μόνο, μία απλή θεατρική σκηνή, στην οποία θα έρχονται οι θεατές για να παρακολουθήσουν μερικές παραστάσεις. Θέλω να κάνω το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ένα πεδίο διαλόγου και, συγχρόνως, ένα θεατρικό σχολείο. Έχω βρει μία φανταστική ομάδα συνεργατών, με τους οποίους θα δουλέψουμε νυχθημερόν, για την επίτευξη του στόχου».

Ερωτηθείσα, από τον «Κ.Τ.», εάν θα έχει ανάλογη ελευθερία και στο οικονομικό πεδίο, για να πραγματοποιήσει τις καλλιτεχνικές επιλογές της, απάντησε ότι: «Θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ καλλιτεχνικά, με τα χρήματα που θα έχω στην διάθεσή μου. Βεβαίως, όταν έχουμε περισσότερα χρήματα, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα».

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος ανέφερε πως ο Δήμος Καβάλας θα καταβάλλει προσπάθεια, ώστε να αυξήσει τους πόρους προς το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., για να διευκολύνει το έργο της καλλιτεχνικής διευθύντριας και να στηρίξει τον Οργανισμό. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Σωκράτης Μποζούδης, εξέφρασε την ελπίδα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να ενισχύσει οικονομικά, περισσότερο, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, προκειμένου να επεκτείνει την δράση του και εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, ήταν παρών και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης, Αρχέλαος Γρανάς, ο οποίος δήλωσε πως η περιφερειακή διοίκηση, θα παρέχει την οικονομική συνδρομή, για να αναδειχθεί το σημαντικό πολιτισμικό έργο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Καλωσορίζοντας την καλλιτεχνική διευθύντρια, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο πλούσιο επαγγελματικό βιογραφικό της. «Αν και είναι πολύ νέα στην ηλικία, έχει προλάβει να κάνει πολλά στο θέατρο. Τα πρώτα δείγματα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Εύχομαι η πορεία της να είναι δυναμική και είμαι βέβαιος ότι θα φέρει πολλούς θεατρικούς θησαυρούς στην Καβάλα. Η δημοτική Αρχή θα είναι δίπλα της και προσωπικά, δεν θα δεχτώ καμία παρέμβαση στο έργο της».

Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. συμπλήρωσε πως, η Εύα Οικονόμου-Βαμβακά έχει μία διαφορετική καλλιτεχνική ματιά και θέλει να δώσει έμφαση στους νέους δημιουργούς του θεάτρου, αλλά και στους έφηβους που ασχολούνται, ή επιθυμούν να ασχοληθούν με την συγκεκριμένη τέχνη και γενικότερα με τον πολιτισμό.

Ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος της καλλιτεχνικής περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, στην οποία εντάχθηκαν παραστάσεις από την Αθήνα, που έκοψαν μεγάλο αριθμό εισιτηρίων, σεμινάρια και μία συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Για τις παραστάσεις αυτές, μάλιστα, μίλησαν ορισμένοι συντελεστές τους, με απευθείας σύνδεση με το διαδίκτυο. «Είμαι υπερήφανη για το πρόγραμμα που ετοιμάσαμε. Δεν θα φέρω στην Καβάλα μία παράσταση, την οποία εγώ δεν θα πλήρωνα για δω», σχολίασε η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.

Αναλυτικά οι δράσεις για την περίοδο Ιανουάριος-Απρίλιος 2023 είναι οι ακόλουθες:

Θεατρικές παραστάσεις

«Ο Ηρακλής… αλλιώς» (Δευτέρα 16-Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023)

«Ο συνεργός» (Παρασκευή 27-Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023)

«Οι λουόμενες» (Κυριακή 12-Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023)

«Λευκές νύχτες» (Δευτέρα 20-Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023)

«Love, love, love» (είναι η κεντρική παραγωγή, Παρασκευή 3-Κυριακή 19 Μαρτίου 2023)

«Η ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» (συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, πρωινές παραστάσεις για σχολεία, Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023)

«Μαζί στο φως» (συναυλία, Απρίλιος 2023. Τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικό Οργανισμό)

Σεμινάρια

«What if» (βιωματικό σεμινάριο για εφήβους, κάθε Σάββατο, Φεβρουάριος-Ιούνιος 2023)

Κύκλος σεμιναρίων από τους συντελεστές της παράστασης «Love, love, love» (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2023)

Σεμινάριο δημιουργικού χορού για παιδιά, με την χορογράφο Φωτεινή Μελετιάδου (Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023)

Σεμινάριο υποκριτικής (solo performance), με την σκηνοθέτη Λητώ Τριανταφυλλίδου (Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023)

Σεμινάριο υποκριτικής, από την ηθοποιό Βένια Σταματιάδη (Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023)

Σεμινάριο αυτοσχεδιασμού-κινησιολογίας για ενήλικες, από την χορογράφο Φωτεινή Μελετιάδου (Κυριακή 5 Μαρτίου 2023)

Σεμινάριο υποκριτικής, από τον ηθοποιό Γιάννη Σοφολόγη (Σάββατο 11-Κυριακή 12 Μαρτίου 2023)

Σεμινάριο δραματουργίας, από την δραματουργό-σκηνοθέτη Εύα Οικονόμου-Βαμβακά (Κυριακή 19 Μαρτίου 2023)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ