-Όταν είδα, καρντάσια, τον Νίκο Αναστασιάδη στην (λεγόμενη) «πενταμερή συνάντηση» μεταξύ των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων μερών για το «κυπριακό ζήτημα», ανησύχησα σφόδρα! Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι θιασώτης της νομιμοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου με τον «βελούδινο» τρόπο. Δηλαδή, με την δήθεν λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ποια δουλειά έχει ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην νέα διαπραγμάτευση; Ή, αλλιώς, τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

-Το 2004, όταν στην Ελλάδα ζούσαμε το όνειρο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων και της κατάκτησης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (Euro), ο Ν. Αναστασιάδης, ως πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ.), καλούσε τους ελληνοκυπρίους να υπερψηφίσουν το σχέδιο Άναν. Το σχέδιο, δηλαδή, που συνέταξε ο τότε γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Άναν, το οποίο προέβλεπε την δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που στην ουσία ήταν ένα υβριδικό σύστημα ανάμεσα στην ομοσπονδία, που ζητούσαν οι ελληνοκύπριοι και την συνομοσπονδία, που ζητούσαν οι τουρκοκύπριοι.

-Τον Απρίλιο του 2004, λοιπόν, έγινε στην Κύπρο ξεχωριστό δημοψήφισμα, στο οποίο οι ελληνοκύπριοι καταψήφισαν το σχέδιο του Κ. Άναν σε ποσοστό 75,83%, ενώ οι τουρκοκύπριοι υπερψήφισαν σε ποσοστό 64,91%. Η προσπάθεια του Ν. Αναστασιάδη, να περάσει το σχέδιο Άναν, έπεσε στο κενό! Ευτυχώς, στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας βρισκόταν ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος, ο οποίος τάχθηκε σθεναρά εναντίον της πρότασης του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε.

-Το 2025, στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος «πήρε το δαχτυλίδι» από τον πολιτικό του μέντορα, Ν. Αναστασιάδη! Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία, επομένως, για τον Ν. Αναστασιάδη, να υλοποιήσει το «όραμα» του για την «λύση» του Κυπριακού ζητήματος, το οποίο απέτρεψαν οι ελληνοκύπριοι και ο Τάσος Παπαδόπουλος. Η συμφωνία πρέπει να γίνει έως τον Φεβρουάριο του 2028, που είναι έτος διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

-Βρισκόμαστε, καρντάσια, στην εποχή προ της κατάρτισης του σχεδίου Κ. Άναν, τον Δεκέμβριο του 1999, όταν άρχισαν, πάλι, οι δια ζώσης συνομιλίες, για προετοιμασία του εδάφους για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.  Όπως έγινε με την πρώτη «πενταμερή» συνάντηση τον Μάρτιο, την οποία θα ακολουθήσει η δεύτερη τον Ιούλιο του 2025.

-Τότε, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης (ιδρυτής του ΔΗ.ΣΥ.), ηγέτης των τουρκοκυπρίων ο Ραούφ Ντενκτάς και γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. ο Κόφι Άναν, με ειδικό σύμβουλο για τον κυπριακό ζήτημα τον Άλβαρο ντε Σότο. Ο Κόφι Άναν υπέβαλε σχέδιο για συνολική επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Παρότι ο Κόφι Ανάν ήθελε να παρουσιάσει ένα σχέδιο προερχόμενο μόνο από τις διαπραγματεύσεις των δυο κοινοτήτων, προ του συνεχιζόμενου αδιεξόδου, αναγκάστηκε να τελειώσει το κείμενο μόνος του.

-Το ίδιο θα γίνει, καρντάσια, είκοσι και πλέον χρόνια μετά. Οι «πενταμερείς συναντήσεις» θα καταλήξουν σε (τεχνητό) αδιέξοδο. Και ο νυν γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε., Αντόνιο Γκουτιέρες, θα καταθέσει την δική του πρόταση. Η διαφορά θα είναι, ότι η πρόταση του Αντ. Γκουτιέρες, δεν θα υποβληθεί σε νέο δημοψήφισμα, αλλά θα αξιολογηθεί μόνο από τα Κοινοβούλια της Κυπριακής Δημοκρατίας και του παράνομου κρατιδίου του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου. Οι «πενταμερείς συναντήσεις» λειτουργούν ως ψυχολογική προετοιμασία του κυπριακού λαού, για την «βελούδινη λύση»!

Υ.Γ. Αφού στο δημοψήφισμα του 2004, οι τουρκοκύπριοι ενέκριναν, με μεγάλη πλειοψηφία (σχεδόν 65%) το σχέδιο του Κ. Άναν, για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, γιατί ο σημερινός επικεφαλής του παράνομου κρατιδίου και όχι εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, επιμένει στα δύο κράτη με κυριαρχική ισότητα;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ