Την φωτογραφική εργασία του Αλ. Ζαφειρίδη So Much Love θα παρουσιάσει ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας

0

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας και η @L.LOVES ART BOOKS, παρουσιάζουν το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 και ώρα 7:30 το απόγευμα, στο Χαλήλ Μπέη Τζαμί (Παλιά Μουσική) στην Καβάλα, την φωτογραφική εργασία του Αλέξανδρου Ζαφειρίδη με τίτλο So Much Love, η οποία αποτελείται από αναλογικές και ψηφιακές φωτογραφίες, που έγιναν από το 2017 έως το 2020 στην Θεσσαλονίκη. Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η φωτογραφική εργασία διερευνά την αγάπη, την έλξη και την ρευστότητα, μέσα από την εξέλιξη της σχέσης δημιουργού, φωτογραφιζόμενου και θεατή και τις αντιλήψεις μας για την ατομικότητα και την συμμόρφωση. Το ανθρώπινο σώμα αντιμετωπίζεται ως πεδίο σεξουαλικής και καλλιτεχνικής έκφρασης, σε μία αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης. Μέσα από φωτογραφίες κυρίως φίλων και συγγενών, αλλά και παρατοποθετημένων αντικειμένων, ο A.Z. αρχίζει μία υπαρξιακή αναζήτηση: Είμαι όπως με παρουσιάζω; Πώς με προσλαμβάνουν οι άλλοι; (Χάιντεγκερ), ή Ο Άλλος ως καθρέφτης (Wittgenstein). Μέσα από μία διαδικασία που μοιάζει με διαλογισμό, χρησιμοποιώντας μουσική σε κάθε φωτογραφική συνάντηση, ο Αλ. Ζαφειρίδης ακολουθεί μία σταθερή πρακτική, με την ομοιόμορφη χρήση του φωτός, την μετωπική θέση της κάμερας απέναντι από το φωτογραφιζόμενο θέμα, τις απαλές υφές και τα έντονα χρώματα. Καταφέρνει να δημιουργήσει έναν κοινό χώρο και ένα κοινό ρυθμό μέσα από μία σχέση εμπιστοσύνης.

Δημιουργεί μία διαγενεακή έρευνα, καταφέρνοντας να αποκαλύψει πώς άτομα κάθε ηλικίας τοποθετούν το σώμα τους και παρουσιάζουν τον εαυτό τους, πώς οι επιλογές τους διαμεσολαβούνται από το φωτογραφικό μέσο και ποια είναι η σχέση που δημιουργείται μεταξύ αυτών και του φωτογράφου, καθώς και την σχέση μεταξύ του εαυτού τους και της σεξουαλικής τους απεικόνισης.

Η σειρά επιδιώκει να φωτίσει τις κρυμμένες αφηγήσεις σχετικά με την ταυτότητα, το πώς οι άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονται, ένα παιχνίδι όπου ο φωτογράφος και το φωτογραφιζόμενο θέμα επικοινωνούν με παιγνιώδη τρόπο».

Λίγα λόγια για τον φωτογράφο

Ο Αλέξανδρος Ζαφειρίδης (1994) γεννήθηκε στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Η.Π.Α.), όπου έζησε έως τα έξι χρόνια του. Το 2000 εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στην Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) το 2018. Παρακολούθησε τα σεμινάρια φωτογραφίας στην Stereosis School of Photography (S.S.P.) στην Θεσσαλονίκη. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια με τον Στράτο Καλαφάτη και τον Todd Hido. Το 2019, το έργο του So Much Love επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στην διοργάνωση Casual Thursday-Athens VOID, στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκε και το ομώνυμο photo-zine. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Parallaxis Magazine (2019) και στην εφημερίδα HuffingtonPost (2020). Το 2020, το So much Love παρουσιάστηκε στο Athens Photo Festival 2020 (APF:20)-Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο της έκθεσης Young Greek Photographers και στην ομαδική έκθεση Logline-Stereosis, Θεσσαλονίκη. Το 2020, έργο του συμμετείχε στην ομαδική έκθεση Anthropause που διοργάνωσε το MOMus, Θεσσαλονίκη. Φωτογραφίες του συμμετείχαν στις ομαδικές εκθέσεις Fake και Memory, που διοργανώθηκαν από την CTypeMag Gallery στην Μπανγκόκ-Ταϊλάνδη τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο 2022, αντίστοιχα. Τον Ιούνιο του 2022, μέρος του έργου του παρουσιάστηκε στο PhotoMatch δορυφόρο πρόγραμμα του Fotofestiwal-Lodz, Πολωνία. Το 2023, επιλέχθηκε μεταξύ άλλων εννέα φωτογράφων, για την παρουσίαση του έργου του στο Photometria Festival των Ιωαννίνων. Το 2023, συμμετείχε στο πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας Return2Ithaca, στην Ιθάκη.

«To photobook So Much Love, είναι μία αυτοέκδοση και σχεδιάστηκε από τον φωτογράφο, με την συνεργασία της Λίας Ναλμπαντίδου. Η ανάπτυξη περιεχομένου του βιβλίου έγινε με την συνεργασία των Λ.Ν. και Α.Ζ. με την Γωγώ Βιολιτζή. Ο γραφιστικός σχεδιασμός και η επιμέλεια παραγωγής της έκδοσης έγιναν από τον Ιωάννη Μαρκάκη. Το βιβλίο τυπώθηκε και βιβλιοδετήθηκε στο τυπογραφείο Παναγιωτόπουλος/Future Format σε 550 αντίτυπα. Ο συντονισμός των εργασιών και η επιμέλεια της έκδοσης έγιναν από την Λία Ναλμπαντίδου, για λογαριασμό της πρωτοβουλίας L.LAB. H πρωτοβουλία L.LAB υποστηρίζει τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την ορατότητα των photobooks. Πρόκειται για μία μη τυπική ομάδα συνεργατών που δημιουργήθηκε από την Λία Ναλμπαντίδου και έχει την σταθερή αρωγή των Στράτου Καλαφάτη και Ιουστίνης Δρακουλάκου. Συνδεόμαστε από την αγάπη για την φωτογραφία, την αφήγηση και την ποιότητα των φωτογραφικών εκτυπώσεων. Η πολυετής θητεία μας στον χώρο της φωτογραφίας, διασφαλίζει ένα ευρύ δίκτυο περιοδικών συνεργατών που συμμετέχουν στην δημιουργική πρακτική και υλοποίηση των ιδεών μας. Η εκδοτική πρακτική L.LAB συμβάλλει στην συλλογική ιστορία των ανεξάρτητων αυτοεκδόσεων. Τα βιβλία που δημιουργούμε αποτελούν αυτόνομα φωτογραφικά έργα μικρής κλίμακας», αναφέρει, ακόμα, το δελτίο Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.