Οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα πραγματοποιήσουν μία ακόμα κινητοποίηση στην Κομοτηνή, αφού η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραμένει εχθρική απέναντι στην ελληνική κτηνοτροφία. Με αφορμή την κινητοποίηση, οι σύλλογοι κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση: «Παρακολουθούμε την τελευταία εβδομάδα, μετά την πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους και γεωργούς της πατρίδας μας, το θέατρο σκιών που διαδραματίζεται στις πλάτες όλων μας, με την προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, να αποποιηθούν τις εύλογες θεσμικές ευθύνες τους. Ανευθυνοϋπεύθυνοι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, ότι αυτοί τα έχουν κάνει όλα σωστά, ρίχνοντας την ευθύνη στους υφιστάμενούς τους του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ανευθυνοϋπεύθυνοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, που κι αυτοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, ότι τα έχουν κάνει όλα σωστά, εκτός κάποιων τεχνικών λεπτομερειών, για τις οποίες, όμως, δεν φταίνε αυτοί, ενώ διατείνονται ότι εφάρμοσαν το Σ.Σ. που οι αρμόδιοι του ΥΠΑΑΤ συνέταξαν.

Εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, που κι αυτοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, ότι τα έχουν κάνει όλα σωστά και μάλιστα με αυταπάρνηση όπως αναφέρουν, λόγω της έλλειψης προσωπικού, ενώ θεωρούν υπεύθυνους τους τεχνικούς συμβούλους (εργολάβους), που εισπράττουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια, για την τεχνική τους υποστήριξη στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι οποίοι, απ’ ότι φαίνεται, δεν βγαίνουν οικονομικά! Μετά την συνεχή φθορά των ιματίων όλων των εμπλεκομένων, έμειναν τελικά στα μάτια μας, όλοι τους γυμνοί!

Το 2015, που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής της ΚΓΠ 2015-2019, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μας είχε ενημερώσει με ατομικά έντυπα μέσω των ΚΥΔ, για τον υπολογισμό των ατομικών μας δικαιωμάτων, για τον αριθμό τους, την μοναδιαία τους αξία και για τα πέντε βήματα σύγκλισης μέχρι το 2019, σύμφωνα με το εγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο από το 2014. Το 2023, ο ΟΠΕΚΕΠΕ τήρησε σιγή ιχθύος. Όλα στα κρυφά, χωρίς ενημέρωση, με τις ατομικές μοναδιαίες αξίες άγνωστες, τα βήματα σύγκλισης μέχρι το 2026 άγνωστα, ακόμα και ο στόχος της σύγκλισης άγνωστος, με βάρκα την ελπίδα!

Γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην πληρωμή των ενισχύσεων τα δύο τελευταία χρόνια, μετά την πολιτική απόφαση του ΥΠΑΑΤ για μεταφορά των δηλώσεων του ΟΣΔΕ στο κυβερνητικό νέφος. Πρόχειρα και χωρίς προετοιμασία, οι εγωιστικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, μας θύμισαν έναν επιπόλαιο άνθρωπο, που φοράει τρύπια παπούτσια και τα πετά στα σκουπίδια πριν αγοράσει καινούρια, μένοντας ξυπόλυτος!

Δυστυχώς για τους  Έλληνες κτηνοτρόφους και γεωργούς, το ΥΠΑΑΤ είναι ένα Υπουργείο στο οποίο οι υπουργοί αλλάζουν συνήθως κάθε χρόνο, αφού η εκάστοτε πολιτική ηγεσία κατά την θητεία της, δεν έχει σκοπό να παράξει πραγματικά έργο για τον πρωτογενή τομέα, αλλά αισθάνεται να εκτίει πολιτική ποινή! Η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ που μέχρι πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν λαλίστατη και παρεμβατική, σώπασε! Ας βγει ο υπουργός και ν’ ανακοινώσει ευθαρσώς ότι, το ποσό που είδαν οι κτηνοτρόφοι και γεωργοί στον λογαριασμό τους, είναι αυτό που δικαιούνται με βάση την ΚΓΠ 2023-2027 και ότι οι όποιες αστοχίες στην πληρωμή θα διορθωθούν άμεσα και θα πληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Οι πολιτικοί υπεύθυνοι για την οργάνωση, την σύνταξη και την έγκριση του στρατηγικού σχεδίου είναι δίπλα του κι αυτός ζητάει την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ! Όπως λέμε εμείς στα χωριά μας, «φταίει το γαϊδούρι και βαράει το σαμάρι»!

Εμείς, από το 2020, είχαμε επισείσει την προσοχή, σχετικά με την στόχευση του Σ.Σ., όταν άρχισε η προσχηματική διαβούλευση με τους αγρότες. Τον Ιανουάριο του 2021, αποστείλαμε την ολοκληρωμένη μας πρότασή και γραπτώς, για κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων, με την λογική να κατευθυνθούν οι ενισχύσεις αναλογικά, σε όσους δουλεύουν τα ζώα και τα χωράφια, με ανακατανομή των βοσκοτόπων και των ενισχύσεων από το 2023, απλά και δίκαια!

Η ομάδα των πανεπιστημιακών που συνέταξε το Σ.Σ. με τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης και του πολιτικού προσωπικού του ΥΠΑΑΤ, συνέχισε να διαιωνίζει την γάγγραινα των αγροτικών ενισχύσεων που λέγεται «ιστορικά δικαιώματα», μέχρι και το 2027 μέσω σύγκλισης, χωρίς να επικαιροποιεί τις ενισχύσεις που δικαιούται να εισπράξει ο κάθε δικαιούχος, για το παρόν μέγεθος της εκμετάλλευσής του, το 2023. Χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση δημιούργησε δράσεις, οι περισσότερες των οποίων είναι ανεφάρμοστες, ή με μεγάλο κόστος (οικολογικά σχήματα), άλλες είναι άδικες και οριζόντιες (αναδιανεμητική), ενώ κάποιες άλλες ξέχασε, ή ήταν ανίκανη να ενεργοποιήσει!!! Έχουμε όμως και την στρέβλωση στην κατανομή των ενισχύσεων, λόγω της ανισομερούς κατανομής των βοσκοτόπων από το 2015, κάτι που η ομάδα που συνέταξε το Σ.Σ. δεν το έλαβε καθόλου υπόψη.

Η αδιαφορία, ή η ανικανότητα, ή και τα δύο, των βουλευτών και των περιφερειαρχών, των περιοχών που απώλεσαν οι κτηνοτρόφοι τους πολλά εκατομμύρια ευρώ ενισχύσεων και συνεχίζουν να χάνουν μέχρι σήμερα, λόγω της άνισης κατανομής των βοσκοτόπων του 2015, δηλαδή της Α.Μ.-Θ. και της Κεντρικής Μακεδονίας, δημιούργησαν μία δεύτερη οικονομική ζημιά, αυτή την φορά μόνο για τους κτηνοτρόφους αυτών των περιοχών. Η ζημιά αυτή για οκτώ συνεχή έτη, μεταφράζεται σε ατομική απώλεια ενισχύσεων από μερικές δεκάδες χιλιάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Την ζημιά αυτή, θα συνεχίσει να την επιτείνει και να την μεγαλώνει, το στρατηγικό σχέδιο μέχρι και το 2027, μεταφέροντας τις ενισχύσεις αυτές, στους κτηνοτρόφους των υπολοίπων περιοχών της χώρας!

Όσο οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία και την γεωργία κατανέμονται με την επιδοματική λογική του «κάπου, κάπως, κάποτε», του «δώσε και σε μένα μπάρμπα» και της «τοπικιστικής ψηφοθηρίας» και όσο εμείς οι ίδιοι λειτουργούμε παθητικά με την λογική «σφάξεμε αγά μου ν’ αγιάσω», αυτός ο τόπος και οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι και γεωργοί, δεν θ’ απολάβουμε ποτέ αυτό που δικαιωματικά και ισότιμα μας αξίζει και δεν θα σηκώσουμε ποτέ κεφάλι!

Μετά απ’ όλα τα παραπάνω, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ΚΑΛΟΥΜΕ σε ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ όλους τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας, την ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 στις 12:00, έξω από το κτήριο της Περιφέρειας στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ. Το Σ.Σ., που φτιάχτηκε για εμάς χωρίς εμάς, πρέπει ν’ αλλάξει και θ’ αλλάξει, με την συμμετοχή και συμφωνία των κτηνοτρόφων. Αρκετή ζημιά έκαναν στην κτηνοτροφία οι θεωρητικοί του ΥΠΑΑΤ και των πανεπιστημίων, αυτοί που έδωσαν την δυνατότητα σε αεριτζήδες και αετονύχηδες, να καρπώνονται τις ενισχύσεις των πραγματικών κτηνοτρόφων, ενεργοποιώντας βοσκοτοπικά δικαιώματα χωρίς ζώα, με κατανομή από το αμαρτωλό εθνικό απόθεμα! Κλείνουμε λίγες ώρες τα ζώα μας στους στάβλους μας για να διαμαρτυρηθούμε και να μην αναγκαστούμε να τους κλείσουμε οριστικά!».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ