Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας και ο δημιουργικός χώρος nekubi, φιλοξενούν στην Καβάλα την έκθεση φωτογραφίας του Photometria International Photography Festival, με τίτλο: “Emerging Roots”. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, στις 8 το βράδυ. Πρόκειται για μία ομαδική έκθεση των 25 καλύτερων φωτογραφιών υπό την θεματική “Emerging Roots”, που επιλέχθηκαν από τον σπουδαίο φωτογράφο του Magnum, Martin Parr, στο πλαίσιο του Photometria Awards 2023. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί με ζωντανή μουσική performance του TRIO SOKRATIS VOTSKOS/MIKE SIFNEOS/VASO ZISSOU, ενός πρότζεκτ με κοινό παρονομαστή τους δρόμους της Jazz, τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και την σιωπή. Το LIVE ACT θα αρχίσει στις 8μ.μ., ενώ θα ακολουθήσει dj set του Rusty Jim, από το πατάρι της nekubi, που θα χρωματίσει με ήχους τα εγκαίνια της έκθεσης.

Διάρκεια έκθεσης: 23 Μαρτίου-4 Απριλίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα με Παρασκευή 10:00-13:00 (ή κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 6936 544 330)

Τοποθεσία: nekubi art space (οδός Ελευθερίου Βενιζέλου 79, Καβάλα)

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Antonio Aragon Renuncio (Emerging Roots), Niloofar Balami (Sitting Alone), Catwithacamera (Resilience), Alena Grom (Herbarium), Artem Humilevskyi (Marriage Ceremony), Filip Machač (άτιτλο), Martina Martorelli (Sixty Days), Sergey Poteryaev (Staraya Utka), Stefano Scagliarini (Dancing with My Roots), Evgeniya Strygina (Stay Afloat), Nella Stücker (I Went Missing), Martina Alice Tolotti (Unglory), Evgeniya Tsoy (The Grandmother’s Cup), Δημήτρης Ασπρολούπος (Her Voguing Moment), Πολυδεύκης Ασωνίτης (Καραγκιόζης), Σάκης Δαζάνης (Κυριακάτικη βόλτα), Κωνσταντίνος Ζήλος (άτιτλο), Μιχαήλ Κουράγιος (The Roots of Tradition), Μάρκος Κυπριανός (άτιτλο), Ισίδωρος Μπλούγκαρης (Η αντανάκλαση μιας μνήμης), Μιράντα Παπαδοπούλου (κατασκευασμένο όνειρο), Δήμητρα Σταθοπούλου (Ο ποιμήν), Παναγιώτης Τέντες (Bathers VII), Σωτήρης Τσίρος (άτιτλο), Γιάννης Χατζηιωσήφ (Fumiko at Exohi).

Κείμενο έκθεσης

Η φωτογραφία ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με την μνήμη. Ιδίως στις αρχές του μέσου μία φωτογραφία όχι μόνο επανέφερε στην μνήμη μας αγαπημένα πρόσωπα, αλλά πολλές φορές τα αντικαθιστούσε ως φυσική παρουσία. Έχοντας την εικόνα κάποιου, είχες την αίσθηση πως αυτός βρίσκεται ακόμα μαζί σου. Μέσω της φωτογραφίας μία στιγμή διατηρείται για πάντα. Είναι αυτή που πολλές φορές μας κρατά σε σύνδεση με τις ρίζες μας, με το παρελθόν μας και που όποτε χρειάζεται, μας βοηθά να αναδημιουργήσουμε φαντασιακά στιγμές που πέρασαν. Οι μνήμες που διατηρούνται είναι η ταυτότητά μας και όταν αυτές οι μνήμες αναδύονται στο σήμερα, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με στόχο την γνώση και την εξέλιξη. Προσοχή όμως στην παραμνησία, καθώς δεν είναι όλα πάντοτε όπως νομίζουμε! Η θεματική του Photometria International Photography Festival, σας προσκαλεί να μάθετε από το παρελθόν, τις ρίζες και τις μνήμες σας. Να το αναδείξετε, να το θυμηθείτε και να δημιουργήσετε ένα καλύτερο παρόν κι ένα ακόμα καλύτερο μέλλον. Ας γίνουν οι αναδυόμενες ρίζες μας, μοχλοί για έναν καλύτερο κόσμο.

Βιογραφικό Martin Parr

Ο Martin Parr είναι ένας από τους πιο γνωστούς φωτογράφους ντοκουμέντου της γενιάς του. Με περισσότερα από 100 βιβλία δικής του έκδοσης και άλλα 30 επί την επιμέλειά του, η φωτογραφική του κληρονομιά έχει ήδη εδραιωθεί. Ο Parr ενεργεί επίσης ως επιμελητής και συντάκτης. Έχει επιμεληθεί δύο φεστιβάλ φωτογραφίας, το Arles το 2004 και το Brighton Biennial το 2010. Πιο πρόσφατα, ο Parr επιμελήθηκε την έκθεση Barbican, Strange and Familiar. Ο Parr είναι μέλος του πρακτορείου Magnum από το 1994 και ήταν πρόεδρος από το 2013 έως το 2017. Το 2013, ο Parr διορίστηκε καθηγητής φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Ulster. Το έργο του έχει συλλεχθεί από πολλά σημαντικά μουσεία, όπως το Tate, το Pompidou και το μουσείο μοντέρνας τέχνης στην Νέα Υόρκη. Ίδρυσε το Ίδρυμα Martin Parr το 2017.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ