Αυτοψία στο έργο της στερέωσης, συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης του ανακτόρου των Αιγών, πραγματοποίησε η υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Το έργο, που υλοποιείται από το 2007, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023. Έχει προϋπολογισμό 20.000.000 ευρώ, με διαδοχικές εντάξεις, σε δύο χρηματοδοτικές περιόδους του Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013 και 2014-2020.

Το μνημείο αποδίδεται στο κοινό εντός του έτους, με αναστηλωμένο το μεγάλο περιστύλιο, το πρόπυλο και τις στοές της πρόσοψης, αναταγμένους τους τοιχοβάτες και συντηρημένα τα ψηφιδωτά των τεράστιων ανδρώνων, των χώρων δηλαδή, που φιλοξένησαν τα συμπόσια των Μακεδόνων βασιλέων. Η υπουργός ξεναγήθηκε από την έφορο αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη, συζήτησε με την ομάδα των επιβλεπόντων και έδωσε κατευθύνσεις, για την μελέτη των βέλτιστων λύσεων της πρόσβασης και εξυπηρέτησης των επισκεπτών στον χώρο του μνημείου, η έκταση του οποίου ξεπερνά τα 30 στρέμματα. «Ο  στόχος του σχεδιασμού των έργων στις Αιγές, ήταν εξαρχής η συστηματική και καθολική αποκατάσταση και ανάδειξη του ιδιαίτερα εκτεταμένου αρχαιολογικού χώρου, ώστε να εξελιχθεί σε ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο, με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες, ώστε να προσφέρει στους επισκέπτες πλήρη, ενιαία και ολοκληρωμένη γνώση και εμπειρία της ιστορίας της πόλης των Αιγών, των βασιλέων της Μακεδονίας. Η αναστήλωση του ανάκτορου του Φιλίππου Β, που ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, μαζί με την νεκρόπολη και την ταφική συστάδα των Τημενιδών, έκτασης σχεδόν πεντακοσίων πενήντα στρεμμάτων, που το 2021 αποδόθηκε στο κοινό ως επισκέψιμος δενδροφυτεμένος χώρος, αρχαιολογικής και φυσιολατρικής περιήγησης, το μουσείο των βασιλικών τάφων, το αρχαίο θέατρο, η εκκλησία του αγίου Δημητρίου και το κεντρικό μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2022, συγκροτούν το πολυκεντρικό μουσείο των Αιγών. Στο σύνολο αυτό προστίθενται και όποια μνημεία, ή τμήματα του αρχαιολογικού χώρου συντηρούνται, ώστε να είναι σύντομα επισκέψιμα», είπε η υπουργός.

Το ανάκτορο, χτισμένο στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Φίλιππο Β, το «βασίλειον καθίδρυμα» των Αιγών, το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας, σχεδιάστηκε έτσι ώστε, να συναρμόζει την Αγορά, τον τόπο συνάθροισης των πολιτών της μητρόπολης των Μακεδόνων, με την βασιλική παρουσία και εξουσία. Εδώ, στο μέγα περιστύλιο του ανακτόρου, το φθινόπωρο του 336 π.Χ. ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων ο Αλέξανδρος και ξεκίνησε την μεγάλη πορεία του προς την Ανατολή, που μετασχημάτισε τον τότε κόσμο σε οικουμένη. Το ανάκτορο των Αιγών, ένα απολύτως πρωτοποριακό για την εποχή του οικοδόμημα, έγινε πρότυπο και αρχέτυπο, γνώρισε χιλιάδες επαναλήψεις καθορίζοντας, για πολλούς αιώνες, την εικόνα της δημόσιας αρχιτεκτονικής σε ανατολή και δύση. Η πρόσοψη του ανακτόρου ανατεταγμένη στο κεντρικό μουσείο των Αιγών, είναι σύμβολο της Μακεδονικής ηγεμονίας, το μνημείο καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 148 π.Χ., κάηκε και λιθολογήθηκε, για να χαθεί από προσώπου γης. Σήμερα, καθώς οι εργασίες αναστήλωσης ολοκληρώνονται, παραπέμπει ξανά στην αρχική του εικόνα. Οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, σύντομα θα μπορούν να έχουν μία ολοζώντανη εικόνα «του Παρθενώνα της Μακεδονίας», όπως χαρακτήρισε το μνημείο ο Wolfram Hoepfner, ένας από τους σπουδαιότερους μελετητές της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, το οποίο με πολύ κόπο, επιμονή και υπομονή αναδύεται από την λήθη των αιώνων. Ένα μέρος, μήκους 30 μέτρων, του άνω ορόφου του κεντρικού τμήματος της πρόσοψης του ανακτόρου, της οποίας η αναστήλωση στο μνημείο δεν κατέστη δυνατή, για λόγους στατικούς, καθώς δεν διασώθηκε το ενδιάμεσο αρχαίο υλικό, εκτίθεται ανατεταγμένο στο κεντρικό μουσείο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.