Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, συναντήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας εκπρόσωποι των Ενώσεων Γιατρών (Εθνικού Συστήματος Υγείας) των νοσοκομείων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για να συζητήσουν τα προβλήματα στους χώρους εργασίας τους. Μετά από την συνάντηση, απέστειλαν το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών των Νοσοκομείων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής  Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, κατά την κοινή μας σύσκεψη στο Νοσοκομείο Καβάλας στις 15 Νοεμβρίου 2023 κι έπειτα από την γνωστοποίηση των προβλημάτων των νοσοκομείων μας και την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων καταλήξαμε στα εξής:

Είναι κοινή μας διαπίστωση, πως το πρόβλημα υποστελέχωσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα αποκατασταθεί μόνο με την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων συνδυασμένη με την άμεση και δραστική αύξηση των μισθών μας στα επίπεδα προ του 2012, για να καταστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας ελκυστικό στους νέους γιατρούς. Επίσης, η απαράδεκτη αποζημίωση των τριών ευρώ ανά ώρα εφημέρευσης, θα πρέπει να αποκατασταθεί στα επίπεδα που αρμόζει στο έργο που προσφέρει ο εφημερεύων γιατρός, ενώ είναι κόντρα στην κοινή λογική να υπερφορολογούνται οι επιπρόσθετες εφημερίες που πραγματοποιούνται από τους γιατρούς για να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία. Επίσης, ζητούμε να μας προστατεύσουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο, από τα φαινόμενα λεκτικής και σωματικής βίας εις βάρος μας στους χώρους των νοσοκομείων, ενώ θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο που αφορά την βία στους νοσοκομειακούς χώρους.

Όσον αφορά τα προβλήματα των νοσοκομείων μας, πιστεύουμε πως το κυριότερο πρόβλημα, που είναι αυτό της υποστελέχωσης, εκτός των γενικών μέτρων που προαναφέραμε, συγκεκριμένα στην Περιφέρειά μας μπορεί αντιμετωπιστεί και με την μετατροπή του καθεστώτος όλων των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε άγονα. Με τον τρόπο αυτό, θα δώσουμε επιπλέον κίνητρο να καταστούν τα νοσοκομεία μας ελκυστικά στις προκηρύξεις που θα ακολουθήσουν.

Επίσης, οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ιδιαίτερα στα Νοσοκομεία Δράμας και Ξάνθης, δημιουργούν ένα ντόμινο μετακινήσεων, που επηρεάζει τα νοσοκομεία όλης της Περιφέρειας. Στο σημείο αυτό, πιστεύουμε ότι όλη η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, εγκυμονεί σοβαρούς πια κινδύνους για την δημόσια υγεία και θα πρέπει να παρέμβουν οι αρμόδιοι για την διασφάλιση της. Αφενός οι Παθολογικές Κλινικές Δράμας και Ξάνθης λειτουργώντας με έναν, ή δύο μόνιμους γιατρούς, βρίσκονται κάτω από τα όρια ασφαλείας, αφετέρου οι μετακινήσεις γιατρών από τα Νοσοκομεία Καβάλας, Κομοτηνής, αποδυναμώνουν τις Κλινικές από τις οποίες μετακινούνται, ενώ τους υποχρεώνουν να υπερβούν το νόμιμο όριο εφημέρευσης τους, καθώς ήδη κάνουν τον μέγιστο αριθμό εφημεριών, προκειμένου να στηρίξουν τις Κλινικές τους. Αυτός ο συνδυασμός, δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνες για την ζωή των ασθενών, καθώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας απέχουν πολύ από αυτές που θα έπρεπε να είναι.

Δηλώνουμε, όλες οι Ενώσεις με μία φωνή, πως οι νοσοκομειακοί γιατροί είμαστε ενωμένοι απέναντι στα προβλήματα. Είμαστε και τα έξι νοσοκομεία ένας ενιαίος υγειονομικός χώρος, δεν υπάρχει πρόβλημα στο ένα νοσοκομείο, που να μην επηρεάζει τα υπόλοιπα, γι’ αυτό και το κάθε νοσοκομείο το αντιμετωπίζουμε σαν νοσοκομείο μας. Τα προβλήματα και ο αγώνας για λύσεις θα είναι κοινός για όλους».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.