«Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η αγάπη μένει», τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας, σε στίχους του Μανώλη Ρασούλη και μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου. Παραφράζοντας τον τίτλο του λαϊκού άσματος, για την πόλη και τον Νομό Καβάλας θα λέγαμε ότι, οι κυβερνήσεις αλλάζουνε, αλλά η ανάπτυξη δεν έρχεται! Έχουμε παρακολουθήσει αρκετές δημόσιες συζητήσεις με θέμα τον «αναπτυξιακό σχεδιασμό» της Καβάλας (σ.σ. συμπεριλαμβάνουμε και τους τέσσερις Καλλικρατικούς Δήμους), καθώς και τα λεγόμενα «αναπτυξιακά συνέδρια» επί εποχής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Τολμούμε να αναφέρουμε πως, η ανοιχτή εκδήλωση που έγινε την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025, στην Μεγάλη Λέσχη, παρουσία ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης και γραμματέων Υπουργείων, με επικεφαλής τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, για την παρουσίαση του «τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου», ήταν «μία από τα ίδια»!
Οι υπουργοί, υφυπουργοί και γραμματείς των Υπουργείων παρέθεσαν, στον περιορισμένο χρόνο που είχαν στην διάθεσή τους για να μιλήσουν, τα ζητήματα της αρμοδιότητάς τους, έγιναν μερικές ανακοινώσεις και στην συνέχεια πήραν τον λόγο οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης για να διατυπώσουν τα (κυριότερα) αιτήματα, μαζί με τις ευχαριστίες και τα παράπονα προς την κεντρική διοίκηση.
Ήταν άλλη μία επίσκεψη «κυβερνητικού κλιμακίου», που έγινε στο πλαίσιο μιας τυπικής διευρυμένης συνάντησης εργασίας. Σχηματίζεται ένα κλιμάκιο, δηλαδή, το οποίο περιοδεύει σε μία Περιφέρεια, για να παρουσιάσει το κυβερνητικό έργο, για να εισπράξει τις ευχαριστίες και να ακούσει παράπονα και διαμαρτυρίες. «Ερχόμαστε να παρουσιάσουμε το αναπτυξιακό σχέδιο σε μία περιοχή, που αισθάνεται ότι υστερεί», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, βουλευτής Καβάλας και πρώην υπουργός. Για να παρουσιαστεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο, πρέπει να αποφασίσουμε ποια είναι η «ταυτότητα» του τόπου. Ο τουρισμός είναι, για παράδειγμα, μία σημαντική δραστηριότητα για την τοπική οικονομία. Θέλουμε ο Νομός Καβάλας να γίνει μόνο τουριστικός προορισμός; Η ανάπτυξη στον τουρισμό χρειάζεται υποδομές, όπως σύγχρονο λιμάνι και αεροδρόμιο, καλό οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού, επάρκεια στο νερό, σταθμούς βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων, μονάδες για απόβλητα, καταλύματα, κ.λπ. Υπάρχει ο κίνδυνος, όπως είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, ο τουρισμός να γίνει «μονοκαλλιέργεια». Κι αν μειωθεί το τουριστικό ρεύμα, για κάποιο λόγο, η οικονομία της περιοχής θα πληγεί.
Θέλουμε ο Νομός Καβάλας να στηριχθεί στον πρωτογενή τομέα; Τότε, πρέπει να τελειώσει η κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Μαρμαρά, να γίνουν μικρότερα φράγματα για την αποταμίευση νερού, με το οποίο θα αρδεύονται τα χωράφια με τις δυναμικές καλλιέργειες στον κάμπο Νέστου, στα τενάγη Φιλίππων, στην Θάσο και στην δυτική πλευρά του Νομού. Πρέπει να προστατευτεί το φυτικό κεφάλαιο από τις χαλαζοπτώσεις και το ζωικό κεφάλαιο από τις ζωονόσους. Να στηριχθούν οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι, ώστε να παραμείνουν στην ύπαιθρο.
Θέλουμε ο Νομός Καβάλας να γίνει κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, πολιτισμού και παιδείας; Τότε, πρέπει να συνδεθεί το λιμάνι «Φίλιππος Β» με το σιδηροδρομικό δίκτυο και να βρεθεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή της σιδηροδρομικής Εγνατίας, που θα συνδέσει τα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας (Ηγουμενίτσας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης). Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, που έγινε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες. Να επαναλειτουργήσει το αρχαίο θέατρο Θάσου. Και η πανεπιστημιούπολη στην Καβάλα, να αποκτήσει σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Όσον αφορά την δήλωση που έκανε ο επικεφαλής του κλιμακίου και συντονιστής της εκδήλωσης, Θανάσης Κοντογεώργης, πως η επίσκεψη στην Καβάλα γίνεται σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, αφού οι εκλογές απέχουν δύο έτη (οι εθνικές) και τρία έτη (οι αυτοδιοικητικές), δημιουργεί μία απορία. Γιατί να κάνει το σχόλιο αυτό, αφού είναι γνωστό πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές; Στο κυβερνητικό κλιμάκιο συμμετείχαν οι υπουργοί πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, υποδομών, Νίκος Ταχιάος, εσωτερικών με αρμοδιότητα την Μακεδονία-Θράκη, Κώστας Γκιουλέκας. Μίλησαν οι βουλευτές Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πασχαλίδης, Αγγελική Δεληκάρη, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης και οι δήμαρχοι Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης, Θάσου, Λευτέρης Κυριακίδης.