Στις 143.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, με πάνω από 80% αυτών να είναι σε φυσικό αέριο, διαμορφώθηκε η μέση ημερήσια παραγωγή της Energean στο τρίτο τρίμηνο του έτους. «Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 35%, σε σχέση με την παραγωγή του πρώτου 6μήνου, που είχε διαμορφωθεί περίπου στις 106.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα», αναφέρει δελτίο Τύπου και συνεχίζει: «Η νέα μεγάλη αύξηση της παραγωγής, στην οποία δεν υπήρξε κάποια επίπτωση από την κατάσταση στο Ισραήλ, μαζί με την πρόοδο στο project της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον «Πρίνο», ήταν οι δύο σημαντικότερες εξελίξεις του τρίτου τριμήνου, όπως αυτές παρουσιάστηκαν το πρωί της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου 2023 στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Tελ Αβίβ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης (Trading Statement & Operational Update)».

Σχετικά ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε: «Το project στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον «Πρίνο» εντάχθηκε στα έργα κοινού ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε επιδότηση της τάξης των εκατόν πενήντα εκατομμυρίων ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τίθενται, έτσι, τα θεμέλια για την μετατροπή του ώριμου πετρελαϊκού πεδίου στον «Πρίνου», σε μία συναρπαστική επενδυτική ευκαιρία με προοπτικές ανάπτυξης».

Σημειώνεται ότι, η πρώτη φάση του project προγραμματίζεται να λειτουργήσει από το τέταρτο τρίμηνο του 2025, με δυναμικότητα έως 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως, ενώ ήδη η Energean έχει υπογράψει 8 μη δεσμευτικές συμφωνίες με βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής, για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Μιλώντας στην εκδήλωση για την έναρξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “MSc in Oil & Gas Technology”, του Τμήματος Χημείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας στην Καβάλα, η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, director και country manager της Energean στην Ελλάδα, επεσήμανε την στρατηγική σημασία της θέσης του «Πρίνου» για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα από βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής, καθώς και ότι ο ταμιευτήρας του θεωρείται ως ιδανικός για αυτή την διαδικασία, λόγω της δομής και του βάθους του. Προσδιόρισε, δε, μία σειρά από περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη για τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες, όπως:

-Την αποθήκευση, αντί για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, από επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής με προφανές περιβαλλοντικό όφελος, αλλά και με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, καθώς η απουσία της δυνατότητας αποθήκευσης συνεπάγεται σημαντική αύξηση του κόστους συμμετοχής στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ιδίως από το 2027 και μετά.

-Την περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Energean κατά περίπου 20% σε τοπικό επίπεδο.

-Την διασφάλιση της δραστηριότητας στον κόλπο της Καβάλας για τα επόμενα 25 έτη.

-Την δημιουργία τεχνογνωσίας και θέσεων εργασίας με υψηλή προστιθέμενη αξία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και την ελληνική οικονομία γενικότερα.

-Την ενίσχυση των προοπτικών απασχόλησης και σπουδών για την νεολαία της περιοχής στον τόπο της.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, οι βασικές εξελίξεις στο 9μηνο και οι κυριότερες προοπτικές για την συνέχεια είναι οι εξής:

-Η παραγωγή για όλο το 9μηνο του έτους διαμορφώθηκε στις 118,4 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (84% σε φυσικό αέριο), υπερτριπλάσια σε σχέση με το 9μηνο του 2022.

-Τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 1,016 δισεκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 85% σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) ανήλθαν σε 623 εκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 79% σε ετήσια βάση.

-Η παραγωγή από το κοίτασμα Karish North στο Ισραήλ θα εκκινήσει εντός του έτους, ενώ περί τα τέλη του έτους αναμένεται η τελική επενδυτική απόφαση, για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan.

-Περί τα τέλη του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση του σχεδίου ανάπτυξης των κοιτασμάτων NEA/NI στην Αίγυπτο, που βρίσκονται σε παραγωγή ήδη από τον Μάρτιο του 2023, ενώ η παραγωγή αερίου από το κοίτασμα Cassiopea στην Ιταλία αναμένεται εντός του 2024.

-Η Energean στοχεύει σε επιπλέον 285 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα προοπτικών πόρων (unrisked prospective volumes) σε Αίγυπτο (άρχισε τον Οκτώβριο η ερευνητική γεώτρηση Orion 1x, όπου η εταιρεία συμμετέχει με 19%, ενώ το 2024 προγραμματίζεται νέα ερευνητική γεώτρηση στα κοιτάσματα του Abu Qir) και στην Ιταλία (οι χαμηλού ρίσκου στόχοι Gemini και Centauro, κοντά στο κοίτασμα Cassiopea, προγραμματίζονται για γεώτρηση επίσης για το 2024).

-Η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,30 δολάρια ανά μετοχή, το οποίο θα καταβληθεί στους μετόχους στις 29 Δεκεμβρίου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 9μήνου, ο Μ. Ρήγας είπε: «Μία ισχυρή επιχειρηματική επίδοση, που φέρνει την εταιρεία σε ιδιαίτερα καλή θέση, προκειμένου να επιτύχει τους στρατηγικούς στόχους της και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους, τους πελάτες, τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζομένους της». Ειδικά για τους εργαζόμενους ανέφερε: «Θέλω να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη για όλους τους εργαζόμενούς μας, που έχουν δείξει αξιοσημείωτο σθένος, αφοσίωση και επαγγελματισμό αντιμετωπίζοντας ένα δύσκολο περιβάλλον. Η ακλόνητη δέσμευσή τους στις δραστηριότητές μας και στις αξίες μας, είναι καίρια για την επίτευξη της επιχειρησιακής μας αριστείας και την φιλοδοξία μας για περαιτέρω ανάπτυξη. Είμαστε υπερήφανοι για την διαφορετικότητα και το ταλέντο της ομάδας μας και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εξέλιξη και στην ευμάρειά της».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ