Η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, με την συμμετοχή της υπουργού πολιτισμού και αθλητισμού, Λίνας Μενδώνης. Συζητήθηκαν τρία θέματα:

-Η πορεία υλοποίησης των έργων του Υπουργείου, που εκτελούνται με χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α. της Περιφέρειας. Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2022, η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. έχει εντάξει στο Ε.Σ.Π.Α. 21 έργα του Υπουργείου, συνολικού προϋπολογισμού 35,5 εκατομμυρίων ευρώ. Εξετάστηκαν ακόμα νέα έργα, τα οποία μπορούν να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο επόμενο Ε.Σ.Π.Α. της περιόδου 2021-2027.

-Το δεύτερο θέμα αφορούσε στην ενοποίηση των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που αποκαθίστανται και αναδεικνύονται, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού. Τονίστηκε ότι, ενώ σε κάποια σημεία η ενοποίηση θα είναι και γεωγραφική, το σύνολο της πολιτιστικής διαδρομής της αρχαίας Εγνατίας οδού, θα έχει ένα ενιαίο χαρακτήρα σε ψηφιακή μορφή.

-Το τρίτο θέμα αφορά στην συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. και του Υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού, για τον σχεδιασμό του προγράμματος εκδηλώσεων και παραστάσεων του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής. Συζητήθηκε, επίσης, η περαιτέρω αξιοποίηση του πολυχώρου τέχνης και σκέψης «οικία Μάνου Χατζιδάκι» στην Ξάνθη.

Μετά την σύσκεψη, η υπουργός δήλωσε τα εξής: «Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον κύριο Μέτιο και τα στελέχη της Περιφέρειας, προκειμένου να κάνουμε μία ανασκόπηση των έργων που είναι ενταγμένα στο τρέχον Ε.Σ.Π.Α. 2014-2021. Τα έργα προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό. Μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας, να έχει υλοποιηθεί το φυσικό αντικείμενο και να έχουν απορροφηθεί οι διαθέσιμοι πόροι έως και το τέλος του 2023, όριο του τρέχοντος Ε.Σ.Π.Α. Με συστηματική δουλειά, όπως γίνεται μέχρι τώρα και με επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης σε κάποια έργα. Πολύ σημαντικός ήταν ο προγραμματισμός που κάναμε για την επόμενη προγραμματική περίοδο του Ε.Σ.Π.Α., σε συνδυασμό με έργα, τα οποία ήδη το Υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με κάποια που πρόκειται να εντάξει μέσα στο 2022. Με τον τρόπο αυτό, έχουμε τρία χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία ενισχύουν το πάρα πολύ σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα της Θράκης.

Τα έργα πολιτισμού έχουν στόχο την αποκατάσταση, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη, καθώς την κοινωνικοποίηση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων. Από εκεί και πέρα, το ίδιο το μνημειακό απόθεμα λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία. Βρισκόμαστε σε μία περιοχή με εξαιρετικά φυσικά τοπία και πολύ σημαντικά μνημεία. Αυτά ενοποιούνται μέσω μιας πολιτιστικής διαδρομής. Το σύνολο αυτό, πρέπει να αξιοποιηθεί μέσα από μία ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα αγκαλιάσει όλες τις αναπτυξιακές, τουριστικές, πολιτιστικές δράσεις της τοπικής κοινωνίας.  Το Υπουργείο είναι στην διάθεση της Περιφέρειας, ώστε να ενισχύσει την προσπάθειά της, με όλο το υλικό και την πληροφόρηση που μπορεί να δώσει».

Ο Χρ. Μέτιος είπε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την σύσκεψη, όπως είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος απ’ όλα αυτά τα έργα που πραγματοποιούνται και δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν, αν δεν ήταν η κυρία Μενδώνη. Η συμβολή της σε έργα που έχουμε εντάξει στο Ε.Σ.Π.Α. της Περιφέρειας, αλλά και σε αυτά που σχεδιάζουμε να προχωρήσουν, είναι καθοριστική και γι’ αυτό την ευχαριστώ».

Στην συνέχεια, η Λίνα Μενδώνη και ο Χρήστος Μέτιος, μαζί με τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμονα και τον δήμαρχο Κομοτηνής, Γιάννη Γκαράνη, επισκέφθηκαν τον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το βυζαντινό φρούριο και το εκκλησιαστικό μουσείο Ιμαρέτ και ενημερώθηκαν για την πορεία των εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α. της Περιφέρειας.

Την Λίνα Μενδώνη συνόδευσαν ο γενικός γραμματέας πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, η προϊσταμένη της ΕΦ.Α. Ροδόπης, Χρύσα Καραδήμα, η προϊσταμένη της ΕΦ.Α. Έβρου, Δόμνα Τερζοπούλου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Τζούλια Παπαγεωργίου και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού. Από την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. συμμετείχαν: ο εκτελεστικός γραμματέας, Παύλος Δαμιανίδης, συνεργάτες του περιφερειάρχη και στελέχη από την Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Σ.Π.Α. της Περιφέρειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.