Την σύμβαση για την προμήθεια έντεκα σκαφών με υγειονομικό εξοπλισμό υπέγραψαν ο υπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Viking Norsafe Life-Saving Equipment Hellas, Ιωάννης Γεωργιάδης. Ο υπουργός δήλωσε τα εξής: «Η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί σημαντικό βήμα, αφενός για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος, αφετέρου για την ακόμα αποτελεσματικότερη προστασία της δημόσιας υγείας, που είναι σταθερά ένας από τους κεντρικούς στόχους του κράτους. Η ενίσχυση των υγειονομικών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος, θα συμβάλλει αποφασιστικά στο αίσθημα ασφάλειας και τελικά στην ευημερία των πολιτών μας και ιδίως εκείνων που αποφασίζουν να διαμένουν και να παράγουν σε νησιωτικές, ή απομακρυσμένες περιοχές. Οι πολίτες αυτοί, πέραν των συγχαρητηρίων μας για την απόφασή τους να «φυλάσσουν Θερμοπύλες», αξίζουν και την φροντίδα μας. Δεν είναι πολίτες μειωμένων δικαιωμάτων, αντίθετα έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και τις αξιώσεις που έχει κάθε πολίτης, είτε ζει σε κάποιο αστικό κέντρο, είτε όχι».

Η σύμβαση, συνολικού ύψους 6.598.900 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (Μέσο Χρηματοδοτικής Στήριξης για την Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων 2021-2027) και προέκυψε από την στενή συνεργασία και τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Τα σκάφη θα κατασκευαστούν από ειδικά ενισχυμένα συνθετικά υλικά. Η υπερκατασκευή θα διαθέτει ειδική καιροστεγή θύρα κατάλληλων διαστάσεων, ώστε να επιτρέπει την είσοδο ειδικού τροχήλατου φορείου μεταφοράς ασθενών έως και τον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών του σκάφους. Η πρόωση των σκαφών επιτυγχάνεται από δύο κύριες έσω-έξω πετρελαιομηχανές (DIESEL) ναυτικού τύπου. Τα σκάφη θα αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα άνω των σαράντα (40) κόμβων, ενώ η ακτίνα ενέργειας θα υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ναυτικά μίλια, με την οικονομική τους ταχύτητα σε κατάσταση πλήρους φόρτου. Ακόμα, θα διατηρούν την πλήρη επιχειρησιακή τους ικανότητα κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα σε κατάσταση θαλάσσης (SeaState) έως τέσσερα κατά Douglas προκειμένου να βελτιώσουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, την ικανότητα ανταπόκρισης, την άσκηση ελέγχου-αστυνόμευσης, καθώς και την εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών (διακομιδής) βαρέων πασχόντων ασθενών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).

Τα νησιά που θα διατεθούν τα σκάφη, είναι: η Θάσος, τα Ψαρά, ο Άγιος Ευστράτιος, οι Φούρνοι, η Κέα, οι Λειψοί, η Κάσος, η βόρεια Εύβοια, η Ζάκυνθος, καθώς και τα Σφακιά και η Ιεράπετρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ