Ευρεία σύσκεψη, για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, συγκάλεσε ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος. Η σύσκεψη έγινε με την συμμετοχή στελεχών των Τεχνικών Υπηρεσιών των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων, της επιτελικής Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Υποδομών και Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Ο περιφερειάρχης ζήτησε από τις Υπηρεσίες, να δοθεί προτεραιότητα στην δρομολόγηση των αντιπλημμυρικών έργων σε σχέση με άλλα έργα, με βάση και τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει μετά από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Αποφασίστηκε: 1) να αυξηθούν οι πόροι σε συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα, για τα οποία κρίθηκε ότι πρέπει να γίνουν επιπλέον εργασίες και να δεσμευτούν πόροι για νέα έργα, 2) να υπάρξει υποστήριξη από εξωτερικό σύμβουλο για την καταγραφή και την προτεραιοποίηση των έργων πρόληψης που πρέπει να γίνουν στις περιοχές του Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Στην σύσκεψη εξετάστηκε ακόμα, η πορεία  όλων των αντιπλημμυρικών έργων που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της διοίκησης της Περιφέρειας και εκτελούνται. Στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας-Δράμας είναι τα ακόλουθα;:

Π.Ε. Καβάλας

Δεσμεύουμε πόρους 1,1 εκ. € για έκτακτες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που επλήγησαν

-Καθαρισμός ρεμάτων, προϋπολογισμού 1,1 εκ. € (υπό δημοπράτηση)

-Αποκατάσταση τάφρων δυτικής πεδιάδας Νέστου, προϋπολογισμού 245.000€ (ολοκληρώθηκε)

-Αποκατάσταση τάφρων δυτικής πεδιάδας Νέστου, προϋπολογισμού 1,6 εκ. € (υπό δημοπράτηση)

-Έργα καθαρισμού της κεντρικής τάφρου τεναγών Φιλίππων, προϋπολογισμού 1,3 εκ. € (εκτελείται)

-Μελέτη για την διευθέτηση του κεντρικού ρέματος στην παραλία Οφρυνίου, προϋπολογισμού 450.000€ (υπό δημοπράτηση)

-Τεχνική υποστήριξη για την αντιμετώπιση του αντιπλημμυρικού κινδύνου στην περιοχή του Νέστου, προϋπολογισμού 37.000€

-Μίσθωση μηχανημάτων στις πλημμύρες, προϋπολογισμού 300.000€ (ολοκληρώθηκε)

Π.Ε. Δράμας

Συντήρηση και αποκατάσταση τμημάτων των χειμάρρων Λευκογείων-Ρυσοκέφαλου του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, προϋπολογισμού 500.000€ (εκτελείται)

-Συντήρηση και αποκατάσταση τμημάτων των χειμάρρων Βαθυτόπου-Κάτω Βροντούς-Κάτω Νευροκοπίου, προϋπολογισμού 800.000€ (υπογράφεται η σύμβαση)

-Δεσμεύουμε πόρους ύψους 200.000€ για τον καθαρισμό καταβοθρών στο αγρόκτημα του οικισμού Οχυρού.

-Καθαρισμός χειμάρρου Δοξάτου από ιρλανδική διάβαση Αδριανής μέχρι γέφυρα Δοξάτου, προϋπολογισμού 500.000€ (ολοκληρώθηκε)

-Συντήρηση και αποκατάσταση τμήματος του χειμάρρου Δοξάτου, προϋπολογισμού 500.000€ (εκτελείται)

-Συντήρηση και αποκατάσταση τμήματος του χειμάρρου Αγίας Βαρβάρας, προϋπολογισμού 500.000€ (δημοπρατήθηκε)

-Συντήρηση και αποκατάσταση τμήματος του χειμάρρου Δοξάτου (από την γέφυρα Δοξάτου μέχρι τον Νεροφράκτη), προϋπολογισμού 800.000€ (υπό δημοπράτηση)

-Μελέτη για την διευθέτηση του χειμάρρου Δοξάτου, από την γέφυρα της Εθνικής Οδού Δράμας-Καβάλας μέχρι τον Νικηφόρο, προϋπολογισμού 1 εκ. € (δημοπρατείται άμεσα)

-Συντήρηση και αποκατάσταση τμήματος του χειμάρρου Δράμας (από τα γραφεία Λαζαρίδη μέχρι τα Κουδούνια), προϋπολογισμού 500.000€ (υπό δημοπράτηση)

-Διευθέτηση χειμάρρου Καλλιφύτου (από το τέλος της επικάλυψης του χειμάρρου μέχρι την σωληνωτή διάβαση), προϋπολογισμού 4,2 εκ. € (υπό δημοπράτηση)

Σχεδιάζεται η επόμενη φάση του έργου που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο Ε.Σ.Π.Α.:

-Διευθέτηση χειμάρρου Καλλιφύτου (από την σωληνωτή διάβαση μέχρι τον δρόμο Δράμα-Θεσσαλονίκη) εκτιμώμενου προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ