-Είναι παράλογο σε όλη την βόρεια Ελλάδα, από την Ήπειρο μέχρι την Θράκη, να μην υπάρχει εκπρόσωπος στο νέο κυβερνητικό σχήμα που ορκίστηκε παρουσία του νέου, επίσης, προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας. Πάλι καλά, λέμε, που παρέμεινε στην θέση του υφυπουργού για θέματα Μακεδονίας-Θράκης ο Κώστας Γκιουλέκας! Είναι δικαιολογημένος ο προβληματισμός των κοινωνιών του μεγαλύτερου γεωγραφικού διαμερίσματος της χώρας, το οποίο εκπροσωπείται μεν στην κυβέρνηση από τον υφυπουργό για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, αλλά αισθάνεται την πολιτική και ουσιαστική υποβάθμιση από το αθηνοκεντρικό μοντέλο διοίκησης της χώρας.

-Αν ο ανασχηματισμός που έγινε προ ολίγων ημερών είναι ο τελευταίος και το σχήμα που προέκυψε θα διοικήσει έως το έτος των εθνικών εκλογών (2027), θεωρούμε ότι η βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που μας ενδιαφέρει περισσότερο, θα περάσει δύσκολους μήνες το 2025, το 2026 και το 2027. Η εκτίμηση μας είναι, ότι η πολιτική επιλογή του προέδρου της κυβέρνησης να μην εκπροσωπηθεί το βόρειο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας στον ανασχηματισμό, θα προστεθεί στην υπάρχουσα αρνητική διάθεση, γιατί όχι δυσαρέσκεια, των πολιτών στην Ήπειρο, την Μακεδονία και την Θράκη, απέναντι στην κεντρική διοίκηση.

-Ο υφυπουργός με αρμοδιότητα τα θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης έχει, δυστυχώς, πολύ περιορισμένη δυναμική μέσα στην κυβέρνηση. Όχι ως πρόσωπο, αλλά ως θέση. Θα λέγαμε πως οι περιφερειάρχες (Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης) έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τον υφυπουργό της κυβέρνησης! Οι περιφερειάρχες απευθύνονται στους υπουργούς και υφυπουργούς των άλλων Υπουργείων, παρά στον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης! Το ίδιο και οι δήμαρχοι των Δήμων των συγκεκριμένων Περιφερειών. Ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, δυστυχώς, έχει περισσότερο συμβολικό ρόλο.

-Θα αναφέρουμε ένα μόνο παράδειγμα. Εδώ και μερικές εβδομάδες επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στις κοινωνίες των νησιών της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, για την αιφνίδια αλλαγή της βασικής γραμμής επικοινωνίας με τα λιμάνια της Καβάλας και του Λαυρίου. Ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου σιωπά, για το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε, με απόφαση του προηγούμενου υπουργού ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής (σ.σ. Χρήστου Στυλιανίδη) και του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.). Ωστόσο, ούτε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης αντέδρασε, αν και θίγεται από την απόφαση το ηπειρωτικό τμήμα της βόρειας Ελλάδας.

-Την Κυριακή 16 Μαρτίου 2025, έγινε παλλαϊκή διαμαρτυρία στην Μύρινα, την πρωτεύουσα της Λήμνου, για το ζήτημα αυτό. Θα δείξει, άραγε, ο Κ. Γκιουλέκας την ευαισθησία και θα συναντηθεί με τον νέο υπουργό ναυτιλίας (και νησιωτικής πολιτικής), Βασίλη Κικίλια, ώστε να αποκατασταθεί η θαλάσσια σύνδεση των δύο ακριτικών νησιών με το λιμάνι της Καβάλας; Τον καλούμε να ενώσει την φωνή του, με τις φωνές διαμαρτυρίας των κατοίκων και των τοπικών αρχόντων, δείχνοντας ότι ενδιαφέρεται για κάθε θέμα που απασχολεί την βόρεια Ελλάδα. Είτε το ηπειρωτικό, είτε το νησιωτικό τμήμα.

-Όσον αφορά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, θεωρούμε πως η πολιτική δεν θα αλλάξει. Ήταν ένα (ακόμα) επικοινωνιακό «τερτίπι» του πρωθυπουργού, για να δείξει πως έλαβε, τάχα, το μήνυμα της ελληνικής κοινωνίας, μετά από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις των τελευταίων πενήντα ετών τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η λαϊκή ρήση που ταιριάζει είναι ότι: «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα αλλιώς»! Η κυβέρνηση θα παίξει το σύστημα «κατενάτσιο» έως τις εθνικές εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ