Όχι μόνο ασαφή, αλλά και ιδιαίτερα προβληματικό, θεωρεί ο φυσιολατρικός και πολιτιστικός σύλλογος Ζυγού του Δήμου Καβάλας, τον κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων. Σύμφωνα με τον κανονισμό, η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων των χωριών Ζυγός και Κρυονέρι, θα υποχρεωθεί να πληρώσει για την σύνταξη τεχνικής έκθεσης πυροπροστασίας των σπιτιών τους, επειδή βρίσκονται στο όριο των τριακοσίων (300) μέτρων απόσταση από δασική έκταση. Στο δελτίο Τύπου που απέστειλε ο σύλλογος αναφέρονται τα εξής: «Μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας, τα όσα αναφέρονται στον κανονισμό του Υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας, κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, με τον τίτλο: «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΛΗΣΙΟΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ». Συνοπτικά, σημειώνουμε ότι, ο κανονισμός αυτός αναφέρεται στα οικόπεδα, κτίσματα σε απόσταση 300 μέτρων από δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο, στα άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών και επιβάλει στους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών: α) την σύνταξη έντυπου αξιολόγησης επικινδυνότητας με τεχνική έκθεση αρμόδιου επιστήμονα, β) την υποβολή σε έναν μήνα μετά, από τούς ιδιοκτήτες, δήλωσης εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας, με βάση την τεχνική έκθεση για την προστασία τού ακινήτου σε περίπτωση πυρκαγιάς, γ) οι Δήμοι θα τα καταχωρούν σε ειδικό μητρώο και 3μελής επιτροπή θα κάνει τον έλεγχο αν υλοποιήθηκαν τα μέτρα πού προτάθηκαν από την επιτροπή, δ) σε περίπτωση μη υλοποίησης τους, θα επιβάλλεται πρόστιμο στον ιδιοκτήτη.

Στο Ζυγό και το Κρυονέρι Καβάλας, όλοι σχεδόν οι ιδιοκτήτες κατοικιών, καθώς βρίσκονται στο όριο των 300 μέτρων, θα πρέπει να ακολουθήσουν την διαδικασία αυτή. Οι προβληματισμοί μας έχουν να κάνουν, καταρχάς, με το ιδιαίτερα ασφυκτικό των χρονικών προθεσμιών που τίθενται, με την ύπαρξη ασαφειών και ελλείψεων στον κανονισμό για τις επιστημονικές ομάδες που καλούνται να συντάξουν τις σχετικές μελέτες και για τον τρόπο που θα εφαρμοσθούν τα μέτρα αυτά και κυρίως, με το γεγονός ότι το κόστος των μελετών αυτών και όλη η ευθύνη για την πυροπροστασία των ακινήτων αυτών βαρύνει τους πολίτες.

Σημειώνεται ότι, υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις και από σχετικούς επιστημονικούς φορείς για τον κανονισμό, όπως από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, που σε σχετική ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι, η λογική που διατρέχει τον κανονισμό «κινείται στην κατεύθυνση της «ατομικής ευθύνης» των ιδιοκτητών ακινήτων, φορτώνοντας τους με πρόσθετες επιβαρύνσεις, οικονομικές και διοικητικές», καθώς και ότι: «Οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες των Δήμων, με την τεράστια υποστελέχωση, ειδικά σε τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, επιφορτίζονται με πλήθος υποχρεώσεων, που είναι αδύνατο να τις φέρουν εγκαίρως σε πέρας με το παρόν δυναμικό και τα μέσα».

Ο σύλλογος μας, πάντοτε συμπαραστάτης στο έργο των Υπηρεσιών και των φορέων πυροπροστασίας και πυροπροφύλαξης, θεωρεί ότι η Πολιτεία, με τους αρμόδιους φορείς της, πρέπει να λάβει έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα για ζώνες ασφαλείας δάσους-κατοικημένων περιοχών, καθαρισμούς των δασών και οτιδήποτε άλλο θα βοηθούσε στην αποσόβηση κινδύνων από πυρκαγιά, ή πλημμύρα. Ένα δηλαδή ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ σχέδιο αντιπυρικού σχεδιασμού, πού θα βασίζεται στις σημερινές ανάγκες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.