Το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας συνεχίζει τις δράσεις και παρεμβάσεις, που έχουν στόχο, κάθε φορά, διαφορετική ομάδα. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα υλοποίησε τις ακόλουθες δράσεις:

α) Το σχέδιο δράσης με τίτλο: «Χτίζοντας σχέσεις ζωής» που εκπονεί το σχολείο, στοχεύει στην βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στους μαθητές και τις μαθήτριες. Στις 11 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική δράση για την ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού, στο πλαίσιο της αγωγής υγείας σε εθνικό επίπεδο, με θέμα: «Σχέσεις στην εφηβεία», από το εγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο παιδείας, θρησκευμάτων και αθλητισμού. Η ενημέρωση έγινε από ειδικούς του Κέντρου Υγείας Καβάλας, την Μαρία Χατζηιωσηφίδου και την Άννα Σίμου, στους μαθητές της Α’ τάξης και αφορούσε την φιλία, τις σχέσεις των μαθητών/τριών μεταξύ τους, την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, την σεξουαλική παρενόχληση και την προφύλαξη από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να λύσουν απορίες και να εκφράσουν τις απόψεις τους, καθώς βρίσκονται στην αρχή της εφηβείας και αυτά τα θέματα τους απασχολούν. Γι αυτούς τους λόγους υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και ενεργή συμμετοχή στην συζήτηση.

β) Στο πλαίσιο του παραπάνω σχεδίου δράσης, πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2024 ενημερωτική δράση, με θέμα: «Ο εκφοβισμός στον φυσικό και διαδικτυακό χώρο». Η ενημέρωση έγινε από την ειδικό του Κέντρου Υγείας Καβάλας και της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), Άννα Μαρουλά, προς τους μαθητές της Γ’ τάξης. Η διάρκεια ήταν δύο διδακτικές ώρες, για κάθε ένα από τα τρία τμήματα της τάξης. Έγινε θεωρητική ενημέρωση και ακολούθησαν βιωματικές δράσεις με την συμμετοχή των μαθητών.

γ) Την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2024, Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας και Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, επισκέφτηκε το σχολείο ο κτηνίατρος, Δ. Μαντούδης. Στην ενημέρωση ήταν παρών και ο υπεύθυνος του Δήμου Καβάλας για τα αδέσποτα ζώα, Γ. Μουμτζής. Στόχος ήταν, η ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα αδέσποτα και γενικότερα για τα ζώα, κατοικίδια και μη. Ο κτηνίατρος ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα. Δόθηκαν οδηγίες για το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να αντιδρούμε όταν συναντάμε αδέσποτα σκυλιά στον δρόμο, έτσι ώστε να μην κινδυνέψουμε. Ανέφερε πόσο σημαντικό είναι να στειρώνονται τα αδέσποτα ζώα, για να μην αυξάνεται ο πληθυσμός τους. Και προέτρεψαν τους μαθητές αντί να αγοράζουν, να υιοθετούν αδέσποτα ζώα. Την «παράσταση έκλεψε» το κουτάβι που επισκέφθηκε το σχολείο.

δ) Στις 4 και 5 Απριλίου 2024, στον απόηχο συνεχόμενων περιστατικών έμφυλης βίας, σε μία ατμόσφαιρα φορτισμένη, με έντονο προβληματισμό από τους μαθητές και τις μαθήτριες, πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης από την νομική σύμβουλο, Θεανώ Κιρκασιάδου και την κοινωνιολόγο, Σοφία Μπένου, του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Καβάλας στην Γ’ τάξη, με τίτλο: «Έμφυλη βία: Με το βλέμμα στραμμένο στην νέα γενιά». Το ζήτημα της έμφυλης βίας και συγκεκριμένα της ενδο-οικογενειακής βίας, ήταν αυτό που αναλύθηκε εκτενώς. Σε ένα περιβάλλον αλληλεπιδραστικό, οι μαθητές και οι μαθήτριες κλήθηκαν να στοχαστούν και να αναρωτηθούν αναφορικά με τους παράγοντες που προκαλούν και ενισχύουν την βία κατά των γυναικών και ακολούθως, τις συνέπειες που προκαλούνται από αυτή. Ακόμα, εστίασαν στις έννοιες του σεβασμού, της ανθρωπιάς, της ευθύνης που φέρουμε όλοι απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις. Από κοινού αναρωτήθηκαν πότε θα γίνει η αρχή, για να αλλάξουν τα πράγματα και κατέληξαν στο ότι δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Δεν δικαιούμαστε να συμπεριφερόμαστε κακοποιητικά, να προσβάλλουμε και να υποτιμούμε, δεν δικαιούμαστε να αδιαφορούμε για τον συνάνθρωπο μας, έχουμε ευθύνη απέναντι του και απέναντι στην κοινωνία, την στιγμή που ένα έγκλημα τελείται εν γνώσει μας, να μην είμαστε απλοί παρατηρητές, να μη γινόμαστε συνένοχοι. Το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα της έμφυλης βίας αφορά όλους ανεξαιρέτως και η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς, είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

ε) Επίσης, εντός της σχολικής μονάδας υλοποιούνται και δράσεις επιμόρφωσης για τους καθηγητές με πρωτοβουλία του διευθυντή και εκπαιδευτικών αυξημένων προσόντων. Τα θέματα περιλαμβάνουν τις σχέσεις μεταξύ καθηγητών, μαθητών, γονέων, την ενεργητική ακρόαση και αποτελεσματική επικοινωνία των μελών της σχολικής κοινότητας, την διάχυση καλών πρακτικών διδασκαλίας και μάθησης από προηγούμενα προγράμματα Erasmus+ και eTwinning που έχουν υλοποιηθεί, σε συνεργασία με σχολεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

στ) Τέλος, στις προσεχείς ημέρες θα φιλοξενηθούν δύο ομάδες μαθητών και των συνοδών καθηγητών από την Γερμανία και την Ισπανία, στο πλαίσιο προγραμμάτων ευρωπαϊκών δράσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία ποικιλία δράσεων, όπως την προσομοίωση συνεδρίασης του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης», την Τρίτη 23 Απριλίου 2024, σε συνεργασία με Europe Direct Καβάλας, διαδραστικά παιχνίδια και βιωματικές ασκήσεις στις τάξεις του σχολείου, καθώς και επισκέψεις σε αξιοθέατα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, όπως το αρχαίο θέατρο Φιλίππων και το Βαπτιστήριο της αγίας Λυδίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ