Μουσικές γέφυρες 2024, μία μοναδική εμπειρία

0

Πριν από λίγες ημέρες, το Ωδείο «Νεάπολις» φιλοξένησε οκτώ Πολωνούς μουσικούς, πέντε μαθητές και τρεις καθηγητές, από την πόλη Bielsk- Podlaski. Οι μαθητές που ταξίδεψαν από την Πολωνία είναι οι: Aleksandra Wróbel (βιολί), Maciej Klinicki (τρομπέτα), Lidia Fiedorowicz (φλάουτο), Dawid Markowski (ακορντεόν), Julia Daniło (κρουστά) και οι καθηγητές: Gabriela Podleska, Bogdan Drozdowski, Magdalena Włodarczyk (συνοδεία πιάνου). Αυτή η δράση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος του Ωδείου «Μουσικές γέφυρες», που είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής πολιτισμών και εμπειριών με κώδικα την κοινή γλώσσα της μουσικής. Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, μαθητές και καθηγητές του Ωδείου «Νεάπολις» ταξίδεψαν το προηγούμενο έτος στην Πολωνική πόλη αρχίζοντας αυτό το μοναδικό μουσικό πρόγραμμα.

Στις 18 Μαΐου 2024, οι φιλοξενούμενοι Πολωνοί ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και μετά από μία βουτιά στην θάλασσα, που τόσο τους λείπει, έγινε πρόβα στο Ωδείο «Νεάπολις» με τους Έλληνες μαθητές. Η 19η Μαΐου 2024, είναι μία ημέρα που θα μείνει στην ιστορία του Ωδείου. Συναυλία στο αρχαιολογικό μουσείο, με τους μαθητές των δύο χωρών να εναλλάσσονται στην σκηνή, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού! Στο τελευταίο κομμάτι «Ίκαρος», σε σύνθεση και διεύθυνση του Κρίστοφερ Μπάκα, οι μαθητές των δύο χωρών έκαναν πράξη την φράση «Μουσικές γέφυρες», καθώς ένωσαν δύο πολιτισμούς! Έπειτα, οι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν στο Οrange Jam Studio και παρακολούθησαν στο θέατρο τσέπης «Κουίντα» ένα βιωματικό σεμινάριο από τον Κρίστοφερ Μπάκα, ο οποίος μεταμφιέστηκε σε “Doctor No Problem”. Έλληνες και Πολωνοί μαθητές και καθηγητές, βρήκαν ευφάνταστους τρόπους δημιουργίας ενός μουσικού συγκροτήματος και με την βοήθεια της τεχνολογίας και του “Doctor No Problem” έφτασαν -στο τέλος του σεμιναρίου- κάθε συγκρότημα να έχει ταυτότητα, όνομα, σκηνική παρουσία, πλάνο σκηνής και πολλά ακόμα! Την επόμενη ημέρα, οι επισκέπτες βρέθηκαν στον «Φούρνο του Μενέλαου», με οικοδεσπότες τον φανταστικό Γιάννη και την γλυκύτατη Βάσω. Οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του φούρνου κι έμειναν άφωνοι από τις γευστικές προτάσεις. Τα παιδιά ευχαρίστησαν θερμά τους οικοδεσπότες παίζοντας έναν ουγγρικό χορό στο ακορντεόν συνοδεία μπόνγκος. Ακολούθησε ξενάγηση στο μουσείο καπνού, ένα κόσμημα για την Καβάλα. Στην συνέχεια, ο αντιδήμαρχος παιδείας και προσχολικής αγωγής, Χριστόδουλος Μιχαλάκης, υποδέχθηκε την πολωνική αποστολή στο Δημαρχείο και μίλησε στους επισκέπτες για την ιστορία της πόλης και όχι μόνο. Μετά την ανταλλαγή αναμνηστικών και δώρων, η ομάδα περπάτησε στην παλιά πόλη και στο φρούριο. Ακολούθησε μία μοναδική εμπειρία στο στούντιο ηχογραφήσεων NEMESIS, του Τάσου Καραπαπάζογλου, ώστε οι φιλοξενούμενοι να βιώσουν την εμπειρία της επαγγελματικής ηχογράφησης. Έλληνες και Πολωνοί μαθητές ηχογράφησαν το κομμάτι «ΙΚΑΡΟΣ», της ορχήστρας. Το ταξίδι έφτασε στο τέλος και η αποχαιρετιστήρια συναυλία Friends for Friends, στο ξενοδοχείο «Γιάννης» στα λασπόλουτρα, ήταν ο καλύτερος τρόπος για να πούνε «στο επανιδείν». Τα παιδιά έπαιξαν το πρόγραμμα της συναυλίας του μουσείου, αφήνοντας στο κοινό τις καλύτερες εντυπώσεις.

Οι μαθητές του Ωδείου «Νεάπολις» που συμμετείχαν στην δράση ενεπλάκησαν στη δράση είναι οι: Βασιλική Μπάρμπα (φλάουτο), Μίνα Σπιτσέρη (φλάουτο), Φανή Μεταξά (τσέλο), Εμμανουήλ Τσαλαπατάνης (πιάνο), Μαρία-Κωνσταντίνα Κιοκλού (βιολί), Σταυρούλα Καρκαλίδη (ηλεκτρικό μπάσο), Κωνσταντίνα Γιαννίκου (κρουστά), Χριστιάνα Τσαπίδου (κρουστά), Γεωργία Κουτσουμπέλη (ντραμς και κρουστά), Ορφέας Κατσούλης (ντραμς και κρουστά), Σέργιος Τζάνερος (ακουστική κιθάρα).

«Θερμές ευχαριστίες στους ακούραστους γονείς των μαθητών μας, που ακολούθησαν το πρόγραμμα κατά γράμμα με χαμόγελο, παρά την κούραση τους. Όλα αυτά, θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν χωρίς την βοήθεια των χορηγών του Ωδείου. Επαγγελματίες της πόλης μας, βοήθησαν με όποιο τρόπο μπορούσαν και τους αξίζουν συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες. Ειδικότερα, η διεύθυνση του Ωδείου «Νεάπολις» ευχαριστεί θερμά: το σούπερ μάρκετ «ΠΡΟΟΔΟΣ», το κατάστημα «ΛΕΩΝΙΔΗΣ», τον π. Jerzy Bogacewicz, το κατάστημα «ΜUSIC PLACE”, το κατάστημα «ΚΑΦΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ», το κατάστημα «ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΤΟ ΕΚΛΕΚΤΟΝ», την επιχείρηση AUTO RENTALS, το καφέ ουζερί «ΤΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ», το καφέ bar «ΜΕΤΑ ΤΙΣ 10», το ξενοδοχείο YIANNIS στις Κρηνίδες, τον «ΦΟΥΡΝΟ ΤΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΥ», το bar DERELICTE, τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων BLUE WAVE, το πάρκινγκ αυτοκινήτων «ΑΓΓΕΛΟΣ», το πρατήριο καυσίμων ΑVIN Νυρεμβέργης 200, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών ESTIA, την επιχείρηση «ΜΠΑΝΑΝΗΣ ΟΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ”, την επιχείρηση «ΜΥΛΩΝΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ», το καφέ ΤHE COFFEE ROOTS, τον φούρνο «Ένα & ΕΝΑ», την επιχείρηση ADMIRAL στην Χρυσούπολη, το φαρμακείο pharmacyweb.gr, το κατάστημα GOOD MORNING, το φροντιστήριο «ΣΠΟΥΔΗ», το θέατρο τσέπης «ΚΟΥΙΝΤΑ», το ΝΕΜΕSIS STUDIO και το «ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΛΟΥΠΕΛΗΣ». Επίσης, η διεύθυνση του Ωδείου ευχαριστεί τον Δήμο Καβάλας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, για την στήριξη και το μουσείο καπνού για την φιλοξενία», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ