Πολίτες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης συγκρότησαν ομάδα, με σκοπό την δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) για παιδιά στην Περιφέρεια. Η «Πρωτοβουλία για την δημιουργία της Μ.Ε.Θ. για παιδιά» ετοιμάζει να αποστείλει στον περιφερειάρχη, στον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) Μακεδονίας-Θράκης και τους διοικητές των νοσοκομείων της Περιφέρειας, το ακόλουθο ψήφισμα:

Κύριε περιφερειάρχη,

Διευθυντές των παιδιατρικών Μ.Ε.Θ. της χώρας μας, έχουν κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου, για την έλλειψη κλινών της ειδικότητάς τους στην βόρεια Ελλάδα. Επιβεβαιώθηκαν, για άλλη μια φορά πριν έναν μήνα, όταν το νησί μας (Θάσος) σκεπάστηκε με βαρύ πένθος, με τον θάνατο του Γιωργάκη. Χάσαμε ένα 5χρονο παιδί, επειδή δεν πρόλαβε να νοσηλευτεί σε μία από τις μόλις 8 παιδιατρικές Μ.Ε.Θ. του «Ιπποκράτειου», που διατίθενται για όλη την βόρεια Ελλάδα! Άλλος ένας θάνατος μικρού παιδιού της περιοχής μας, επειδή δεν πρόλαβε να βρει το κατάλληλο κρεβάτι έγκαιρα. Μία Περιφέρεια, 5 Νομοί, 5 νοσοκομεία, ένα πανεπιστήμιο με ιατρική σχολή κι ούτε ένα κρεβάτι παιδιατρικής Μ.Ε.Θ.! Σας φαίνεται λογικό; Το βρίσκετε δίκαιο; Δεν σας ενοχλεί;

Σε μία χώρα με ανησυχητική υπογεννητικότητα, σε μία χώρα που οι δείκτες υγείας επιδεινώνονται ραγδαία και σε μία Περιφέρεια που βρίσκεται σε ιδιαίτερα ευαίσθητη γεωγραφική θέση, η δυνατότητα έγκαιρης πρόσβασης των βρεφών και των παιδιών μας σε κατάλληλες μονάδες Μ.Ε.Θ. και Μ.Α.Φ., είναι εθνικό καθήκον και η έλλειψή της εθνικός κίνδυνος.

Ο τρίτος από τους 17 παγκόσμιους στόχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για βιώσιμη ανάπτυξη, προβλέπει τα επόμενα χρόνια επίτευξη καθολικής υγειονομικής κάλυψης, πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και εξάλειψη της παιδικής θνησιμότητας για όλο τον πλανήτη. Η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. εξαιρείται; Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Δημόσιας Υγείας 2021-2025 της Ελλάδας προβλέπει αντιστροφή της αυξητικής τάσης των δεικτών επιδείνωσης της παιδικής υγείας και μείωση της βρεφικής θνησιμότητας. Η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. εξαιρείται;

Κύριε περιφερειάρχη,

Αν ειλικρινά θεωρείτε άδικη την ανισότητα πρόσβασης των παιδιών μας σε μονάδες που μπορούν να σώσουν τις ζωές τους, τότε οφείλετε να στηρίξετε έμπρακτα, με σθένος και επιμονή, την πρωτοβουλία των κατοίκων της Α.Μ.-Θ. για δημιουργία παιδιατρικής Μ.Ε.Θ. Αν δεν βλέπετε τα παιδιά του τόπου μας, από την Θάσο μέχρι τον Έβρο, σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού, τότε οφείλετε να ενώσετε τις δυνάμεις σας με τους διοικητές των νοσοκομείων μας και να εκπονήσετε οικονομοτεχνική μελέτη, με την οποία θα απευθυνθείτε στην κυβέρνηση, σε δωρητές και στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να γίνει κορυφαίο αίτημά σας η δημιουργία παιδιατρικής Μ.Ε.Θ. στο νοσοκομείο της Περιφέρειάς μας που θα θεωρηθεί το πλέον κατάλληλο. Αν συναισθάνεστε την αγωνία και τον πόνο των γονιών της Περιφέρειάς σας, θα πρέπει να φέρετε άμεσα το αίτημά μας για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο.

Όσες κλίνες Μ.Ε.Θ. κι αν γίνουν στο μέλλον στην Θεσσαλονίκη, ούτε τα παιδιά από τον Έβρο, ούτε καν τα παιδιά από την Καβάλα, θα προλαβαίνουν να φτάσουν. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη η απαίτηση για δημιουργία παιδιατρικής Μ.Ε.Θ. να διεκδικηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση από την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., καθώς η δημιουργία της είναι σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία. Να είστε σίγουρος ότι, όλοι οι πολίτες της Περιφέρειας, θα την υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Σας διαβεβαιώνουμε ότι, η «Πρωτοβουλία για την δημιουργία Μ.Ε.Θ. στην Α.Μ.-Θ.», θα είναι μόνιμος και ένθερμος αρωγός, δημιουργώντας δίκτυο υποστήριξης και τεκμηρίωσης του αιτήματος και της υλοποίησής του. Περιμένουμε με αγωνία και αποφασιστικότητα τις άμεσες κινήσεις σας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.