Φέτος, μία παράσταση της Επιδαύρου ξεκινάει το ταξίδι της από το 67ο φεστιβάλ Φιλίππων, δίνοντας στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής την χαρά να παρακολουθήσουν πρώτοι ένα τόσο σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός. Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, θα αρχίσουν τις «πτήσεις» τους από το αρχαίο θέατρο Φιλίππων την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024, στις 21:30.

Μετά τους «Πέρσες» και τον «Προμηθέα Δεσμώτη», ο Άρης Μπινιάρης καταπιάνεται πρώτη φορά με την αρχαία κωμωδία. Τι θα συνέβαινε εάν κάποιος οργάνωνε τα πουλιά, ώστε να γίνουν φορείς μιας νέας πραγματικότητας;

Στην κορυφαία αυτή κωμωδία, αν και η πλοκή είναι φανταστική, η θεματική είναι αληθινή και ουσιώδης: οι «Όρνιθες» παρουσιάζουν μία καινούρια αρχή, η οποία πρέπει να γίνει έξω από την ανθρώπινη κοινωνία, μακριά από τον κορεσμό, την παρακμή και την διαφθορά.

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Γιώργος Χρυσοστόμου στους ρόλους του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη, μαζί με μία πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών: Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλιος Ιακωβίδης, Θανάσης Ισιδώρου, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Σοφία Κουλέρα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Κυρώζη, Ερρίκος Μηλιάρης, Μάριος Παναγιώτου, Κυριάκος Σαλής, Αλεξία Σαπρανίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ειρήνη Τσέλλου, θα προσπαθήσουν να ιδρύσουν την δική τους ιδανική πολιτεία στους αιθέρες μακριά από τους ανθρώπους.

Η υπόθεση

Δύο φίλοι, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, απογοητευμένοι από τις συνθήκες ζωής στην πόλη τους, αναζητούν έναν νέο τόπο, όπου θα μπορέσουν να ζήσουν με ηρεμία και χαρά. Η επαφή τους με τον κόσμο των πουλιών, θα τους δώσει την ιδέα να ιδρύσουν μία καινούργια πολιτεία στους αιθέρες, μεταξύ γης και ουρανού. Ενώ το χτίσιμο της πόλης βρίσκεται σε εξέλιξη, καταφθάνουν απρόσκλητοι επισκέπτες από τον κόσμο των ανθρώπων, διεκδικώντας αυθαίρετα εξουσίες και προνόμια, ενώ παράλληλα απεσταλμένοι των θεών του Ολύμπου διαμαρτύρονται θορυβημένοι για την αμφισβήτηση της θεϊκής κυριαρχίας, καθώς η νέα πόλη εμποδίζει τους καπνούς από τις θυσίες να φτάσουν στον ουρανό. Θα καταφέρουν ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, με την συμβολή των πουλιών, να ολοκληρώσουν το χτίσιμο της Νεφελοκοκκυγίας; Πόσο εύκολο θα είναι να πραγματώσουν την δική τους ουτοπία;

Η παράσταση

Η σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη αξιοποιεί το στοιχείο της τελετουργίας με στόχο να αναδειχθούν οι αλληγορικές προεκτάσεις του αριστοφανικού έργου, ενώ η μουσική και η κίνηση τοποθετούν στο επίκεντρο της παράστασης την ανθρώπινη κατάσταση, την μεταμόρφωση και την αποκατάσταση μιας κοσμικής δικαιοσύνης. Με τον ανθρώπινο πολιτισμό να έχει φτάσει σε μία οριακή στιγμή, το πέταγμα των πουλιών μοιάζει με μία τελετή μύησης και επανασύνδεσης του ανθρώπου με τον φυσικό κόσμο και με την πρωτόγνωρη δύναμη που προκύπτει από αυτή την σχέση.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος

Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης

Δραματουργική επεξεργασία-διασκευή: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου-Άρης Μπινιάρης

Σκηνικά-κοστούμια: Πάρις Μέξης

Μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης

Κινησιολογία: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου

Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας

Μάσκες χορού: Δήμητρα Καίσαρη

Α΄ βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Παπαναστασοπούλου

Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Βαγγέλης Πρασσάς

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Αλέγια Παπαγεωργίου

Επικοινωνία και γραφείο Τύπου: Μαρία Τσολάκη

Διαφήμιση-social media: Renegade Media

Παραγωγή: Τεχνηχώρος Θεατρικές Παραγωγές

Φωτογραφίες promo: Μαρίζα Καψαμπέλη

3D graphics: Εριφύλη Δουκέλη

Video promo: Θωμάς Παλυβός

Παίζουν:

Πεισθέτερος: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Ευελπίδης: Γιώργος Χρυσοστόμου

Έποπας: Κώστας Κορωναίος

Χρησμολόγος-Προμηθέας: Στέλιος Ιακωβίδης

Ποιήτρια-Ίρις: Κωνσταντίνα Τάκαλου

Μέτων-Ηρακλής: Ερρίκος Μηλιάρης

Επίτροπος-Ποσειδώνας: Μάριος Παναγιώτου

Συκοφάντης: Θανάσης Ισιδώρου

Χορός: Μιχάλης Βαλάσογλου, Θανάσης Ισιδώρου, Τάσος Κορκός, Σοφία Κουλέρα,

Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Κυρώζη, Κυριάκος Σαλής, Αλεξία Σαπρανίδου,

Ειρήνη Τσέλλου.

Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 23 ευρώ, μειωμένο 20 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, άτομα με αναπηρίες, άτομα άνω των 65 ετών). Ηλεκτρονική προπώληση: https://www.more.com/theater/ornithes-tou-aristofani-1/. Προπώληση:

Καβάλα

Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (τηλέφωνο 2510 620 566), καθημερινά 10:00-14:00 και 18:00-21:00, ενώ τις ημέρες των παραστάσεων θα γίνεται πώληση στο ταμείο του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων από τις 7:30 το απόγευμα.

Κρηνίδες

Café «Προσκήνιο», αρχαίο θέατρο Φιλίππων, τηλ. 2510 516 090 Δράμα: «Americanino 30», οδός Γ. Παπανδρέου 30, τηλ. 25210 58 206

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ