-Το 2010, αν θυμόμαστε σωστά, ο Δήμος Καβάλας απέκτησε, έπειτα από δωρεά, το 50% του ακινήτου που ονομάζεται «μέγαρο Πετρίδη» και βρίσκεται στην οδό Ελευθερίου Βανιζέλου στον κόμβο του Φαλήρου. Ωστόσο, δεκατέσσερα (14) έτη μετά, η δωρεά αυτή δεν αξιοποιήθηκε και το ερώτημα είναι εύλογο. Πρόκειται για ένα ακόμα ακίνητο, που ανήκει (κατά το ήμισυ) στον Δήμο Καβάλας, αλλά είναι εγκαταλελειμμένο! Πριν από μερικούς μήνες, μάλιστα, η σημερινή δημοτική Αρχή επέλεξε να αγοράσει δύο καπναποθήκες πολύ κοντά στο Δημαρχείο. Αλήθεια, γιατί δεν αγόρασε το υπόλοιπο 50% του «μεγάρου Πετρίδη», το οποίο κατέχει προνομιακή θέση στο Φάληρο;

-Το «μέγαρο Πετρίδη» σχεδίασε και κατασκεύασε ο αείμνηστος αρχιτέκτονας, Χρήστος Μπάτσης, ο οποίος σχεδίασε το παλιό νοσοκομείο, το δημοτικό στάδιο και άλλα εμβληματικά κτήρια στην πόλη. Το «μέγαρο Πετρίδη» ανεγέρθηκε στις αρχές του 1950 και ήταν από τις πρώτες πολυκατοικίες στην Καβάλα! «Η πολυκατοικία είναι χτισμένη σε επικλινές οικόπεδο 360 τετραγωνικών μέτρων στον άξονα ανατολής-δύσης, με την πρόσοψη να «κοιτάει» προς την ανατολή. Μορφολογικά διαθέτει όλα τα γνωρίσματα των πολυκατοικιών της εποχής, που είναι επηρεασμένες από το κίνημα του μοντερνισμού», αναφέρει δημοσίευμα που αλιεύσαμε στο διαδίκτυο.

-Θα αναρωτηθούν αρκετοί, σε τι θα χρησίμευε μία παλιά πολυκατοικία για τον Δήμο Καβάλας. Όταν, μάλιστα, ένα άλλο ακίνητο, το παλιό νοσοκομείο, δεν έχει αξιοποιηθεί από το έτος 2010. Ποια χρήση μπορεί να έχει ένα κτήριο, το οποίο κατασκευάστηκε για κατοικία; Η συμφωνία για την δωρεά, αν αληθεύει αυτό, ήταν να στεγαστούν δραστηριότητες πολιτισμού. Τέτοιες δραστηριότητες, επίσης, θα στεγαστούν στις καπναποθήκες που αγόρασε ο Δήμος Καβάλας στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου. Επομένως, υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για την φιλοξενία του πολιτισμού. Κατά την άποψη μας, προέχει ο Δήμος να αγοράσει το υπόλοιπο 50% του ακινήτου.

-Αν δεν υπάρχει όρος (απαράβατος) στην συμφωνία για την δωρεά η πολιτιστική χρήση του ακινήτου, ο Δήμος έχει την ευελιξία να αποφασίσει πως θα το αξιοποιήσει. Θα γινόταν ένα εξαιρετικό μικρό τουριστικό κατάλυμα, όπως το «μέγαρο Μπαλάνου» που απέχει μερικά μέτρα και ανακαινίζεται εκ θεμελίων! Αλλά, ο Δήμος δεν μπορεί να ασκήσει κερδοσκοπική δραστηριότητα. Κι αν δεν μπορεί να μεταβιβάσει το 50%, που είναι δωρεά, δεν μπορεί να αξιοποιήσει και το υπόλοιπο μισό. Είναι, άραγε, εφικτή η συνεργασία με ιδιώτη; Δηλαδή, ο Δήμος Καβάλας να εκμισθώσει την πολυκατοικία σε ιδιώτη για τουριστική χρήση και από τα έσοδα των ενοικίων, ο Δήμος να χρηματοδοτεί δράσεις για την προβολή του τουριστικού προϊόντος.

-Συμπληρώνονται εβδομήντα (70) έτη από την κατασκευή της εμβληματικής πολυκατοικίας στον κόμβο Φαλήρου. Το κτήριο αυτό δεν μπορεί να είναι κλειστό κα έρημο. Πρέπει να γίνει μία σοβαρή συζήτηση στην δημοτική Αρχή, με την συμμετοχή και των επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, για να κατατεθούν ιδέες και προτάσεις πως θα χρησιμοποιηθεί. Ευελπιστούμε ότι υπάρχει το συμφωνητικό της δωρεάς και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την αποδοχή της δωρεάς αυτής.

-Παρεμπιπτόντως, μετά από την διάλυση της κοινωφελούς επιχείρησης «Δημωφέλεια», το κτήριο όπου στεγαζόταν το «αρχηγείο» της επιχείρησης στην οδό Ομονοίας τι θα απογίνει; Θα παραμείνουν εκεί τα γραφεία του προσωπικού της «Δημωφέλεια»; Ή θα νοικιαστούν οι χώροι; Πρόκειται για το κτήριο που γειτνιάζει με το αστυνομικό μέγαρο και την δημοτική βιβλιοθήκη. Στους δύο ορόφους, αν δεν κάνουμε λάθος, λειτουργούσαν οι Διευθύνσεις της «Δημωφέλεια» έως και τον Δεκέμβριο του 2023. Οι υπόλοιποι όροφοι εκμισθώνονταν από την κοινωφελή επιχείρηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ