Επερώτηση προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου και τον περιφερειάρχη, με θέμα την αποκατάσταση της γέφυρας στην πόλη της Καβάλας, κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Πέρασαν ακριβώς 5 χρόνια, για να ολοκληρωθεί η χρυσοπληρωμένη από τον λαό της περιοχής μελέτη, για την αποκατάσταση της πεσμένης γέφυρας στην Καβάλα. Κι ενώ, αυτή βρίσκεται, πλέον, στα χέρια των αρμόδιων Αρχών, δεν υπάρχει καμία αντίδραση-ανάληψη πρωτοβουλιών από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Είναι ορατός ο κίνδυνος να περάσουν κι άλλα χρόνια και το έργο της αποκατάστασης, να παραμένει στις καλένδες.

Η κατάρρευση της γέφυρας, τον Νοέμβρη του 2018, υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιτικής του κεντρικού και τοπικού κράτους, που δεν θέτει σε προτεραιότητα την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας του λαού, κάτι που από τότε επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο σε παρόμοια εγκλήματα που αφορούσαν την συντήρηση και εκσυγχρονισμό υποδομών, δικτύων, την πυροπροστασία, την αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση. Ο λαός μας έχει έρθει αντιμέτωπος με την επιλεκτική ανικανότητα αυτού του κεντρικού και τοπικού κράτους να αντιμετωπίσει καιρικά και φυσικά φαινόμενα, να προλάβει τραγωδίες, όπως στα Τέμπη, να αποκαταστήσει καταστροφές, την ίδια ώρα που αποδεικνύεται εξαιρετικά ικανό για να προωθήσει τα συμφέροντα μιας ισχνής μειοψηφίας επιχειρηματικών ομίλων, για την οποία οι μελέτες, οι αδειοδοτήσεις και όλες οι απαιτούμενες ενέργειες τρέχουν με διαδικασίες fast track.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην Περιφέρειά μας, αυτή την ίδια πενταετία που μεσολάβησε για να ολοκληρωθεί η μελέτη για την αποκατάσταση της γέφυρας και παρά το τεράστιο κόστος που αυτή είχε (πάνω από 700.000 ευρώ), εκατοντάδες άλλες μελέτες προχώρησαν ταχύτατα, αφού αφορούσαν «εμβληματικές επενδύσεις» για τα κοράκια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συνολικά τα μονοπώλια της ενέργειας, Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίνονται, παρά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις περιβαλλοντικών Οργανώσεων, αρμόδιων φορέων και των τοπικών κοινωνιών, όπως συνέβη πρόσφατα με το αιολικό πάρκο στα καμένα της Δαδιάς, που αναγκάστηκε η κυβέρνηση να «αναστείλει», λόγω της γενικής κατακραυγής. Οι περισσότερες, μάλιστα, από αυτές τις μελέτες και αδειοδοτήσεις εγκρίθηκαν και από την μέχρι σήμερα συμπολιτευόμενη «αντιπολίτευση» στο περιφερειακό συμβούλιο, δείγμα γραφής για την διοίκηση που θα ασκήσει ως νέα περιφερειακή Αρχή.

Το σίγουρο είναι, πως η κατάσταση αυτή μέσα στον αστικό ιστό της πόλης αποτελεί όνειδος και ελλοχεύει κινδύνους, αφού η πρόχειρη περίφραξη της κατεστραμμένης γέφυρας, δεν αποκλείει την πιθανότητα πρόσβασης και ατυχήματος σε όχημα, ή πεζό. Παράλληλα, παραμένει το ζήτημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης, της επιβάρυνσης του οδοστρώματος από βαρέα οχήματα, αν και ισχύει τυπικά (αλλά όχι στην πραγματικότητα) η απαγόρευση διέλευσής τους. Ο λαός της Καβάλας έχει δικαίωμα να μάθει τις πραγματικές προθέσεις των αρμόδιων, για να γνωρίζει αν και τα επόμενα χρόνια η πεσμένη γέφυρα θα παραμένει ως «τουριστικό αξιοθέατο» και πηγή κινδύνων, αν το έργο αποκατάστασης, τελικά, δεν θα πραγματοποιηθεί και η μελέτη ήταν προσχηματική, οπότε και το λιγότερο που πρέπει να γίνει, είναι η απομάκρυνση των μπάζων, ή αν τελικά θα προχωρήσει το έργο αποκατάστασης. Με βάση τα παραπάνω, επερωτάται ο κος περιφερειάρχης:

-Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να προχωρήσει άμεσα το έργο της αποκατάστασης της γέφυρας στην Καβάλα;

-Με ποιο τρόπο θα εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του έργου;

-Αν προτίθεται να προχωρήσει σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την μελέτη στατικής επάρκειας και τις απαραίτητες συντηρήσεις στις γέφυρες όλης της περιοχής;

-Με ποιο τρόπο θα πιέσει την κυβέρνηση, να προχωρήσει στην δημιουργία του απαραίτητου εθνικού μητρώου γεφυρών;».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.