Σε έκτακτη συγκέντρωση, την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 στις 6 το απόγευμα, στην βιβλιοθήκη του συλλόγου, για να συζητηθεί το θέμα της παραχώρησης των «Αποθηκών Μεταλλείων» στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Θάσου (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.), καλεί τα μέλη του και τους κατοίκους των Λιμεναρίων, ο πολιτιστικός σύλλογος «Το Κάστρο». Το αίτημα της ΔΗ.Κ.Ε.Θ. προς το Υπουργείο πολιτισμού, προκάλεσε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου «Το Κάστρο» εξέδωσε την ακόλουθη καταγγελία: «Με μεγάλη έκπληξη ενημερωθήκαμε στις 6 Μαρτίου 2024, ότι η ΔΗ.Κ.Ε.Θ. του Δήμου Θάσου αιτήθηκε στο ΥΠ.ΠΟ.Α., την παραχώρηση κατά χρήση των Αποθηκών Μεταλλείων στα Λιμενάρια Θάσου.

Όλα αυτά τα χρόνια, από το έτος ίδρυσης 1977 και κατόπιν από το 1993, που επεκτείναμε την δράση μας στις Αποθήκες Μεταλλείων, λειτουργήσαμε σύννομα, καθώς είχαμε παραχώρηση των Αποθηκών από την τότε Κοινότητα Λιμεναρίων και μετέπειτα από την 4η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων, για την στέγαση του λαογραφικού μουσείου.

Όλα αυτά τα χρόνια, με δουλειά μυρμηγκιού, χωρίς ΚΑΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΚΡΑΤΟΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, με την αμέριστη συμπαράσταση της κοινωνίας των Λιμεναρίων και της Θάσου, δημιουργήσαμε τις «Αποθήκες των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού». Ενεργήσαμε σύννομα σεβόμενοι τον χώρο, με τις υποδείξεις αρχαιολόγου και την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών και του έμπειρου συντηρητή, Δημήτρη Σιαμπανόπουλου. Δεν αμφισβητήσαμε ποτέ την προσφορά της τοπικής κοινωνίας και ξεχωριστά κάθε ατόμου. Δεν αρνηθήκαμε ποτέ και σε κανέναν την χρήση αυτού του χώρου. Τον παρείχαμε οργανωμένο και αφιλοκερδώς, με χαρακτηριστικότερη την παραχώρηση του χώρου στις δημοτικές θεατρικές ομάδες που δραστηριοποιούνται κάθε χειμώνα. Συμβάλαμε και εξακολουθούμε να συμβάλλουμε, στην ανάδειξη, στην εξέλιξη και στην προστασία της περιοχής. Με τις άπειρες πολιτιστικές εκδηλώσεις με επώνυμους και ανώνυμους καλεσμένους. Με την λαογραφική συλλογή που λειτουργεί καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες με εθελοντική εργασία. Με την δημιουργία του εξωτερικού δικτύου ξενάγησης με QR code: «Το ανοιχτό μουσείο: Λιμενάρια+», δράση που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ.Α. Με την εγκατάσταση εκεί του εργαστηρίου και της έκθεσης υφαντικής (στην παρακείμενη αίθουσα), δράση «Μάθε μια τέχνη… κι άστηνε», για την οποία επίσης χρηματοδοτηθήκαμε από το ΥΠ.ΠΟ.Α. Με το αρχαιομεταλλουργικό πείραμα που γίνεται κάθε χρόνο (7η χρονιά φέτος) από φοιτητές του πανεπιστημίου της Λιλ, με την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Με το θερινό σχολείο τέχνης: μία εβδομάδα πολλών δράσεων και εργαστηρίων για παιδιά (12η χρονιά φέτος). Με το φεστιβάλ γευσιγνωσίας (5η χρονιά φέτος). Με κινηματογραφικές προβολές, θερινό σινεμά (7η χρονιά φέτος).

Αποδεδειγμένα με την δράση μας, προσφέρουμε τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία, στους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού, στους επαγγελματίες του τουρισμού, στον πολιτισμό. Καταγγέλλουμε την θέση της ΔΗ.Κ.Ε.Θ. και την μεθόδευση που ακολουθήθηκε. Λυπούμαστε για την στάση της δημοτικής Αρχής, που στοχοποιεί την δράση του συλλόγου, που δεν έχει κάνει καμία ενέργεια όλα αυτά τα χρόνια, για να διεκδικήσει την παραχώρηση της χρήσης του «Παλατιού». Δεν έκανε απολύτως τίποτα γι’ αυτό το διαμάντι (που αποτελεί καημό όλων των συγχωριανών μας) ΚΑΙ έρχεται τώρα, να κάτσει κυριολεκτικά στον χώρο των Αποθηκών. Καλούμε τον κόσμο να αγωνιστεί μαζί μας, να στηρίξει και να συστρατευθεί, για να μη χάσουμε αυτό το κύτταρο του λαϊκού πολιτισμού. Δεχόμαστε κείμενα στήριξης του συλλόγου στο: polsylkastro@gmail.com. Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, την κοινωνία του χωριού μας, σε ενημερωτική συγκέντρωση, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, στις 6μ.μ., στην βιβλιοθήκη του συλλόγου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ