Θόδ. Μουριάδης: «Οι αποφάσεις για την λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, δεν πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα»

0

Υπογράφηκε, την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023, το συμφωνητικό για την κατασκευή μονάδας προχωρημένης επεξεργασίας ιλύος από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.), Απόστολος Χρόνης και ο εκπρόσωπος της εταιρείας «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ», παρουσία του δημάρχου, Θόδωρου Μουριάδη και του προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α. Παγγαίου, Πάρη Γρηγοριάδη, υπέγραψαν τοπ συμφωνητικό στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας.

Η μονάδα ηλιακής ξήρανσης ιλύος από τις Ε.Ε.Λ. των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου, θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 43 στρεμμάτων πλησίον του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) στο αγρόκτημα της Παλαιάς Καβάλας και θα έχει την δυνατότητα ηλιοθερμικής ξήρανσης της ιλύος που θα παράγεται από τις Ε.Ε.Λ.: πόλης Καβάλας, Παλαιού Τσιφλικίου, Δ.Ε. Φιλίππων, Ελευθερούπολης, Ελευθερών, Παγγαίου, Τ.Κ. Ορφανού, Τ.Κ. Κηπιών, Τ.Κ. Μυρτοφύτου, Τ.Κ. Ορφανίου, Τ.Κ. Φωλιάς. Η επιφάνεια ξήρανσης θα είναι έκτασης 7,5 στρεμμάτων, υποβοηθούμενη από εξωτερική θερμότητα, η οποία θα παράγεται από την καύση φυσικού αερίου. Η μονάδα σχεδιάστηκε, έτσι ώστε να μπορεί να επεξεργάζεται ποσότητα ιλύος ίση με 13.581 τόνους/έτος. Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει τα εξής βασικά στοιχεία: χώρο εισόδου για την υποδοχή της αφυδατωμένης ιλύος, έξι κελιά ηλιακής ξήρανσης, σε μορφή θερμοκηπίων, μηχανικό σύστημα τροφοδοσίας και διάστρωσης, χώρο αποθήκευσης τελικού προϊόντος, κτήριο διοίκησης, κτήριο ενέργειας, μονάδα απόσμησης, εγκαταστάσεις αερισμού, φωτισμού, οδοφωτισμού και εγκατάσταση παρακολούθησης των παραμέτρων λειτουργίας της μονάδας, βοηθητικά έργα υποδομής και δίκτυο περιμετρικής οδοποιίας.

Ο δήμαρχος Καβάλας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θεωρώ ότι, η κατασκευή μονάδας προχωρημένης επεξεργασίας ιλύος, από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου, στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η νέα μονάδα θα λύσει οριστικά το πρόβλημα διαχείρισης της λυματολάσπης, ολοκληρώνοντας με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, την οικολογική μας παρέμβαση στην διαχείριση των υγρών αποβλήτων. Το συμφωνητικό με την εταιρεία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.», είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας των δύο Δ.Ε.Υ.Α., καθώς φρόντισαν για την γρήγορη και αποτελεσματική ωρίμανση των μελετών του έργου. Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τους πρόεδρους και το προσωπικό των Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας και Παγγαίου, για την επάρκεια και τον άριστο επαγγελματισμό τους, όπως και τον συνάδελφο μου, Φίλιππο Αναστασιάδη, διότι πίστεψε και στήριξε με όλες τις δυνάμεις αυτό το εγχείρημα. Από την εποχή της κατασκευής των μονάδων βιολογικού καθαρισμού υγρών λυμάτων, ένα από τα σοβαρότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι Δ.Ε.Υ.Α., είναι η διαχείριση της λυματολάσπης. Μετά από είκοσι τέσσερις μήνες και αφού δεχτεί την κατάλληλη επεξεργασία, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό υλικό από τους αγρότες, ή ως υλικό εδαφοκάλυψης του Χ.Υ.Τ.Α. Το εν λόγω έργο, είναι μία ακόμα απόδειξη, ότι σε πολλές Δ.Ε.Υ.Α. γίνεται σοβαρή δουλειά, η οποία φαίνεται τόσο στην διευθέτηση των καθημερινών προβλημάτων, όσο και στην απορρόφηση κονδυλίων από διάφορα προγράμματα, προκειμένου να βελτιώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα στην περιοχή. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την κεντρική διοίκηση, ότι οι όποιες αποφάσεις για την λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α. όλης της χώρας το επόμενο διάστημα, δεν πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα. Εδώ θέλω να θυμίσω, πως η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, μέσα σε τέσσερα χρόνια, προχώρησε στην μελέτη και την υλοποίηση έργων ύψους εκατόν επτά εκατομμυρίων ευρώ, φανερώνοντας ότι το σημερινό της διοικητικό σχήμα δεν χρήζει αλλαγών, ή, πολύ περισσότερο, ανώφελων συγχωνεύσεων. Είμαστε αντίθετοι με τα σχέδια που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας και θα προβούμε στις απαραίτητες κινήσεις για να τα αποτρέψουμε».

Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, Απόστολος Χρόνης, είπε: «Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στις Υπηρεσίες των δύο Δ.Ε.Υ.Α., διότι κατάφεραν να εντάξουν στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα τόσο σημαντικό έργο, το όποιο θα μας δώσει την ευκαιρία να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο την λυματολάσπη και να προστατεύσουμε παράλληλα το περιβάλλον. Οι Δ.Ε.Υ.Α., όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν, μπορούν μια χαρά να συνεργαστούν μεταξύ τους. Μόνοι μας μπορούμε καλύτερα και αυτό φαίνεται και με την υπογραφή του συμφωνητικού για την μονάδα επεξεργασίας ιλύος. Η εν λόγω μονάδα θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη, πέρα όλων των άλλων και για τους αγρότες της περιοχής μας, καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις καλλιέργειες τους».

Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Παγγαίου, Πάρης Γρηγοριάδης, ανέφερε ότι: «Η Δ.Ε.Υ.Α. Παγγαίου έχει τις μονάδες του Παλαιοχωρίου, του Ορφανού και της Νέας Περάμου. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση, έχουμε την υποχρέωση να παρέχουμε τριάντα χιλιάδες τόνους λυματολάσπη για επόμενα τριάντα χρόνια στην μονάδα που θα κατασκευαστεί. Θέλω με την σειρά μου, να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Καβάλας και τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα και, βεβαίως, για το αποτέλεσμα της κοινής μας προσπάθειας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ