-Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης, δεν πήρε το μήνυμα των προηγούμενων εθνικών εκλογών (2019) και δήλωσε υποψήφιος βουλευτής το 2023. Όπως αναμενόταν, για εμάς, υπέστη εκλογική καθίζηση, ωστόσο κατάφερε να διατηρήσει την 2η θέση. Και ο λόγος είναι, γιατί ο Αναστάσιος (Τάσος) Καρασαββόγλου, που πήρε την 3η θέση, μπήκε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στο «παρά πέντε» των εκλογών, αντικαθιστώντας τον Γιώργο Καρατσιουμπάνη, ο οποίος δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την προεκλογική πίεση! Ωστόσο, ο Αν. Καρασαββόγλου κατέγραψε έναν καλό αριθμό σταυρών προτίμησης (2.749) μόλις 587 λιγότερους, από τον πρώην βουλευτή και πιο προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος, Δημ. Εμμανουηλίδη, ο οποίος σε σύγκριση με το 2019, συγκέντρωσε 2.819 σταυρούς προτίμησης λιγότερους! Περίπου όσους πήρε ο Αν. Καρασαββόγλου.

-Υποθέτουμε πως ήταν το «κύκνειο άσμα» του Δημ. Εμμανουηλίδη στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά ακόμα κι αν μεταπηδήσει στην αυτοδιοίκηση, περιφερειακή, ή τοπική, δεν θα κάνει την διαφορά για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κατά την άποψη μας, είναι ένας «βετεράνος» της πολιτικής και πρέπει να αποσυρθεί, για να «ανοίξει τον δρόμο» σε νέους υποψήφιους, όπως ο Αν. Καρασαββόγλου. Από κει και πέρα, αρνητική έκπληξη προκάλεσε η «υποχώρηση» της Αθηνάς Παναγιωτίδου, η οποία έμεινε πίσω από τον πρωτοεμφανιζόμενο, Αν. Καρασαββόγλου, αλλά και από την Αναστασία Μιρλή, η οποία είχε συμμετοχές σε προηγούμενες εκλογές. Το 2019, η Αθ. Παναγιωτίδου ήρθε στην 3η θέση, με 3.364 σταυρούς προτίμησης, ενώ το 2023 απέσπασε μόνο 1.691 σταυρούς. Το αποτέλεσμα αυτό, είναι ενδεικτικό της μεροληψίας στις επιλογές προσώπων και του «μαγειρέματος» που έγινε, για την διαμόρφωση των ψηφοδελτίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία σε όλη την Ελλάδα. Η Αθ. Παναγιωτίδου μπορούσε και έπρεπε να βρίσκεται στην 2η θέση, ωστόσο το επιτελείο του κόμματος προώθησε άλλες υποψηφιότητες. Η Αθηνά δήλωσε πως δεν επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφια βουλευτής. Ο Φιλήμων Ξουλόγης, που δοκίμασε την δύναμη του, μετά από την τοπική αυτοδιοίκηση και στον στίβο των εθνικών εκλογών, δεν ήταν η υποψηφιότητα που μπορούσε να «φοβίσει» τις υπόλοιπες του τοπικού ψηφοδελτίου. Ήρθε τελευταίος (και καταϊδρωμένος) με 1.656 σταυρούς προτίμησης, δηλαδή το 3,04% των ψηφοφόρων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία.

-Η Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου, τέλος, έχασε 1.059 σταυρούς από το 2019, αλλά παρέμεινε άνετα στην1η θέση, διότι δεν είχε εσωτερικό αντίπαλο. Το ψηφοδέλτιο καταρτίστηκε «στα μέτρα της», ώστε να καταλάβει την μία έδρα του κόμματος στον Νομό Καβάλας. Θα κάνουμε την εξής εκτίμηση. Εάν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία πάψει να είναι πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας (σ.σ. και γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας, ο Κώστας Μορφίδης), η Τάνια θα αποχωρήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή. Θα μπορούσε να βοηθήσει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, όμως, στην τοπική αυτοδιοίκηση και να ηγηθεί ενός συνδυασμού στον Δήμο Καβάλας! Εκεί, όπου υπάρχει κενό, ενόψει των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Οκτωβρίου. Ο Άρης Βέρρος ταυτίστηκε με την «Συμπαράταξη Πολιτών» και δύσκολα θα αντικατασταθεί από άλλο πρόσωπο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ